Intervju

Mutabdžija: Pojedini udžbenici preobimni i puni grešaka

Mutabdžija: Pojedini udžbenici preobimni i puni grešaka
Mutabdžija: Pojedini udžbenici preobimni i puni grešaka

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, u intervjuu za "Nezavisne novine" kaže da je tačno da su pojedini udžbenici teški i napisani jezikom koji je nerazumljiv učenicima, ali da se već radi, a u narednom periodu će se još više raditi da takvi problemi budu uklonjeni.

"Da bismo išli u korak s vremenom, potrebne su edukacije kao i u ostalim oblastima", kaže Mutabdžija.

Komentarišući slučaj da je nedavno jedna učiteljica pogrešno riješila zadatak na času, Mutabdžija je kazao da će kontrole koje su već započele nastavnike učiniti daleko odgovornijim.

NN: Prošle školske godine roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti koji su nastavu pohađali u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Vrbanjcima, kod Kotor Varoša, odbijali su da djecu šalju u školu dok u nastavni plan ne bude uvedna nacionalna grupa predmeta. Šta je na kraju bilo sa učenicima?

MUTABDŽIJA: Osnovna škola "Sveti Sava" u Kotor Varošu zaprimila je od Osnovne škole "1. mart" iz Jelaha zahtjev za izdavanje prevodnica za 79 učenika iz područnog odjeljenja Vrbanjci. Škola je izdala prevodnice za navedene učenike, što znači da oni nisu više učenici te škole i da ne pripadaju više obrazovnom sistemu RS.

Ukoliko bude potrebno, Ministarstvo prosvjete i kulture će ponuditi rješenje, ali ono mora biti jednoobrazno za djecu bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koja se školuju u Republici Srpskoj i za djecu srpske nacionalnosti koja se školuju u Federaciji BiH.

NN: Najavili ste i analizu udžbenika po kojima uče bošnjačka djeca u Republici Srpskoj. Da li je to završeno i šta je pokazala analiza?

MUTABDŽIJA: Ministarstvo upravo radi analizu nastavnih programa i udžbenika koji su u upotrebi u Republici Srpskoj mimo zvaničnog nastavnog plana i programa RS, a imamo situaciju da se, na primjer, u RS u školama koje rade po bošnjačkom planu i programu koristi mnogo više udžbenika autora iz FBiH nego što je to slučaj sa udžbenicima naših autora u FBiH.

NN: Aktuelne su i  izmjene nastavnih planova i programa zbog niza grešaka koje prijavljuju sami nastavnici, ali i roditelji?

MUTABDŽIJA: Usvojen je novi nastavni plan i program za sve osnovne škole i za srednje stručne škole, dok je za gimnazije to riješeno ranije. Konstatovali smo da su nastavne jedinice u našim udžbenicima preobimne, da u nekim imamo i materijalnih grešaka, a česta je i praksa da su udžbenici pisani neprimjerenim jezikom za učenike. Uslijediće i intenzivnija edukacija nastavnika i profesora, mislimo da je to važno jer, ako se redovno rade edukacije, na primjer, zdravstvenih radnika, zašto to ne bi usvojili i prosvjetni radnici. Učinićemo sve da idemo u korak s vremenom.

NN: Kako je moguće da đaci uče nešto što se, na primjer, više nigdje ne može koristiti?

MUTABDŽIJA: Nastavni plan i program je podložan čestim izmjenama i dopunama koje prate potrebe novih dostignuća u oblasti nauke, tehnologije, kulture i umjetnosti, pa zbog toga vjerovatno imamo navedenih situacija da u udžbenicima koji se koriste stoje stvari koje su zastarjele.

NN: Tu je i još jedno povezano pitanje, a tiče se kvaliteta znanja kojim raspolažu nastavnici i učitelji, konkretno mislim na slučaj koji smo imali da učiteljica ne zna pravopis ili da pogrešno riješi zadatak iz matematike.

MUTABDŽIJA: Kad je riječ o konkretnoj učiteljici, Republički pedagoški zavod će utvrditi da li je bilo takvih propusta. Generalno, potrebno je više ulaganja i praktične nastave kako bi budući nastavni kadar bio što kvalitetniji. Kroz kontrole učinićemo daleko odgovornijim nastavnike i njihov rad u javnosti. Nećemo se bazirati na negativne primjere, nego ćemo ukazivati na potrebe kontinuirane edukacije nastavnika.

NN: Rekli ste da su nastavni planovi preobimni, da li će doći do smanjenja obima gradiva?

MUTABDŽIJA: Postupku evaluacije nastavnih planova i programa prethodi istraživanje, čijom analizom dolazimo do podataka koji sadržaji nisu primjereni i iz kojih razloga, te prijedlozi za njihove izmjene. Na primjer, prilikom evaluacije zanimanja u struci geodezija i građevinarstvo došlo se do saznanja da su sadržaji preopširni i prilično zastarjeli s obzirom na razvoj tehnologije, pa je Ministarstvo donijelo izmijenjene programe za ovo zanimanje.

NN: Kada je u pitanju modernizacija škola, šta su planovi u narednom periodu?

MUTABDŽIJA: Kad je riječ o osnovnom obrazovanju, u toku je izrada pravilnika o  osnivanju, početku rada i prestanku rada škola, kojim će biti regulisana pitanja otvaranja i zatvaranja škola i područnih odjeljenja. Biće nastavljena modernizacija nastavnog plana i programa u srednjem obrazovanju, prije svega za zanimanje tehničar za obradu drveta u struci šumarstvo i obrada drveta s ciljem povećanja fonda časova praktične nastave, a na zahtjev tržišta rada.

NN: Evo, Vi ste pri kraju jednog mandata na čelu Ministarstva prosvjete, šta biste naveli kao Vaš najveći uspjeh?

MUTABDŽIJA: Prije svega, kompletirao sam tim rukovodilaca u Ministarstvu koji je spreman da odgovori na sve izazove u oblastima u nadležnosti ovog ministarstva. Smatram da smo uspješno odgovorili na sve izazove kad su nas zadesile poplave i u saradnji sa rukovodstvima škola, lokalnim zajednicima, ali i sa UNDP-om, UNICEF-om i drugim donatorima sanirali štetu u školama i omogućili izvođenje nastave. Posebno sam ponosan što su 1. septembra sve škole započele nastavu bez problema iako smo imali preko 40 poplavljenih škola, koje je trebalo dovesti u red da mogu primiti učenike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije