Intervju

Nenad Stevandić za "Nezavisne": Ekonomski razvoj talac neriješenih nacionalnih pitanja

Nenad Stevandić za "Nezavisne": Ekonomski razvoj talac neriješenih nacionalnih pitanja
Foto: Ilustracija | Nenad Stevandić za "Nezavisne": Ekonomski razvoj talac neriješenih nacionalnih pitanja

BANJALUKA - Ekonomski razvoj je talac nezavršenosti i srpskog i bošnjačkog i hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH, kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske (US) i potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Stevandić u intervjuu za "Nezavisne" kaže da su u njegovoj stranci ponosni na činjenicu da je optužnica za referendum o Danu Republike odbačena.

"U političkom dijelu US je sazrela filozofija da smo mi neka vrsta političkog 'S-300' u RS - na velikim daljinama i visinama prepoznajemo svaki neprijateljski akt prema RS i na vrijeme ga lociramo i uništavamo", kaže on.

NN: Prije nekoliko mjeseci rekli ste mi da imate ljude da odmah preuzmete barem pet resora u Vladi RS. Je li se nešto u međuvremenu promijenilo?

STEVANDIĆ: Sad imamo mnogo više ljudi. U Savjetu za zdravstvo preko sto ljekara i još ostalih zdravstvenih radnika. U Savjetu za pravna pitanja blizu 50 uglednih pravnika, profesora i afirmisanih advokata, i tako dalje i za poljoprivredu, privredu. Imamo ogroman broj profesora, stručnjaka, inženjera... Stranka se kroz te savjete obogaćuje novim kadrom, a pritom nimalo ne zanemarujemo radnike, poljoprivrednike, seljake, itd.

NN: Spremate li te savjete za izbore ili za neku eventualnu rekonstrukciju Vlade?

STEVANDIĆ: Spremamo se za izbore, ali veoma spremno dočekujemo sve ono što je vezano za stalna međunacionalna trvenja i nedovršenost BiH. Niko se ne može u potpunosti posvetiti ekonomskom razvoju jer je on talac nezavršenosti i srpskog i bošnjačkog i hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH.

NN: Kako komentarišete odbijanje optužnice za referendum?

STEVANDIĆ: Sa ponosom smatramo da smo dali jako veliki doprinos tome. U političkom dijelu Ujedinjene Srpske je sazrela filozofija da smo mi neka vrsta političkog "S-300" u RS - na velikim daljinama i visinama prepoznajemo svaki neprijateljski akt prema RS i na vrijeme ga lociramo i uništavamo. Naravno, "S-300" u političkom smislu, da ne bude nesporazuma.  

NN: Mislim da ima noviji "S-400", pa ne znam jeste li namjerno...

STEVANDIĆ: Trenutno smo "S-300" jer taj narod mnogo bolje prepoznaje. 

NN: Vidite li u Prijedlogu izmjene Izbornog zakona opasnost za Dejton?

STEVANDIĆ: IZ se može mijenjati i bez mijenjanja Ustava. Smatramo da je racionalno da svaki narod bira svoje predstavnike. Do sada IZ nije izmijenjen samo zato što su Bošnjaci nekoliko puta uspijevali da Hrvatima izaberu predstavnike koji su bošnjački lobisti. Mislim da je i za bošnjački narod bolje da se mane toga i da imamo IZ da svaki narod bira svoje predstavnike.

NN: Šta bi onda predstavnici RS u parlamentu BiH trebalo da urade?

STEVANDIĆ: Srpski predstavnici treba da ne dozvole da Bošnjaci biraju Hrvatima predstavnike jer će isto sutra uraditi Srbima. Ovdje nije pitanje koalicije sa HDZ-om, već očuvanje principa da svaki narod bira svoje predstavnike. Kada bi Hrvati pokušavali birati bošnjačke predstavnike, bili bismo na strani Bošnjaka.

NN: Ali čini mi se da su nekako zaboravljeni Srbi u FBiH...

STEVANDIĆ: Tamo gdje su Srbi u FBiH kompaktni i dobro vezani za RS, u RS ostvaruju i većinu svojih prava osim ekonomskih. Nažalost, Srbi su u FBiH bukvalno nestali, manje ih je od dva odsto.

NN: Kako komentarišete trzavice oko Transportne zajednice i potpisivanja ugovora?

STEVANDIĆ: Naši predstavnici u Sarajevu razmišljaju kratkoročno i žele da obezbijede sebi danas ručak ne shvatajući da će im sutra djeca ostati gladna. Geopolitička mapa u BiH ne smije biti iskorištena da participiraju u projektima koji sutra vode zatvaranju RS, u njenu izolaciju i prenošenje nadležnosti. Da su bili korektni, oni bi to riješili kroz koordinaciju sa entitetskim vladama. Nekoliko njih koji sjede u Sarajevu žele da o svemu odlučuju ne shvatajući da njihova pozicija korespondira interesu ekstremnog dijela Bošnjaka da se uništi uticaj entiteta.

NN: Čini mi se da ste u svom stavu bliži srpskom bloku iz RS nego bloku u Sarajevu?

STEVANDIĆ: Kada se radi o vođenju nacionalne politike, ne možemo da ne budemo bliži vlastima u RS jer mi se borimo za RS. Ne možemo da radimo ono što rade naši predstavnici u Sarajevu, da budu protiv vlasti RS. Iako oni pokušavaju da opravdaju tu neodrživu poziciju, mislim da je ta politika doživjela krah i da se zato sad raspadaju partije koje čine Savez za promjene.

NN: Čuli ste za korekciju teksta Krivičnog zakona u "Službenom glasniku" nakon usvajanja. Da li je to tehnička greška ili propust?

STEVANDIĆ: Tehnička greška, ali takvo nešto ne smije više da se ponovi.  

Zdravstvu potrebne reforme

NN: Nedavno smo objavili da se zbog kvara aparata za magnetnu rezonancu na preglede u UKC RS čeka i 120 dana. Koji je Vaš komentar?

STEVANDIĆ: Godinama smo imali demagogiju o najboljem zdravstvu da bi se opravdali veliki troškovi. Ako se sjećate, ja sam tu politiku u kontinuitetu kritikovao. U zdravstvu su nam potrebne ozbiljne reforme i odskora sam više uključen u Klinički centar, gdje je mnogo aparata izraubovano. Ljudi koji tamo rade pružaju maksimum, ali je veoma teško ispraviti sve ono loše što je rađeno u prethodnim godinama. US ima rješenja, ali tražimo veću podršku od naroda da bismo pokazali koliko bolje možemo da organizujemo zdravstveni sistem. Isto tako mislim da ne bi bilo korektno za to stanje kriviti ljude koji sada vode zdravstvo jer su oni došli u situaciju koju je neko prije njih napravio nemogućom. Nije fer da sada razapinjemo Bogdanića i Kusturića zbog lošeg rada onih odranije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije