Intervju

Novalić za "Nezavisne": Topli obrok nismo ukinuli, samo smo ga oporezovali

Novalić za "Nezavisne": Topli obrok nismo ukinuli, samo smo ga oporezovali
Foto: Nedžad Uglješa | Novalić za "Nezavisne": Topli obrok nismo ukinuli, samo smo ga oporezovali

Nismo ukinuli topli obrok, mi smo ga oporezovali, a to je bitna razlika, kaže u blic intervjuu za "Nezavisne" Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

"Bilo bi dobro da i parlamentarci i sindikalci pogledaju malo pažljivije kako je sistem plaćanja radnika uređen u Evropi pa i u regiji", poručuje Novalić.

NN: Na koji način će se riješiti situacija oko Prijedloga zakona o dohotku i porezu na plaće, da li se ovim zakonom, kao što neki parlamentarci i sindikalci tvrde, ukida topli obrok i regres radnicima i hoće li zbog toga, kao što tvrde, najviše ispaštati radnici? Da li će radnici primjenom ovog zakona ići kući "tanjih novčanika"?

NOVALIĆ: Kao prvo, bilo bi dobro da i parlamentarci i sindikalci pogledaju malo pažljivije kako je sistem plaćanja radnika uređen u Evropi, pa i u regiji. Vidjeli bi da se još samo u BiH održava u životu sistema dodataka poput toplog obroka, regresa, jubilarnih nagrada itd. Ovo je sve nasljeđe socijalizma. U Evropi radnik dobija platu i to je to.

Kao drugo, mi nismo ukinuli topli obrok - mi smo ga oporezovali, a to je velika razlika. Istovremeno, smanjujemo stopu doprinosa sa 41,5 na 33,5 posto da mjera ima fiskalno neutralni karakter.

Dakle, niko nije zakinut, a ima i nekoliko pogodnosti i za poslodavce i za radnike. Prije svega, želimo izbjeći učestalu praksu da se radnicima dio plate isplaćuje kroz, na primjer, nerealno veliki topli obrok, a s ciljem da se izbjegne plaćanje poreza. Ovo možda radnicima na kratke staze nije značilo ništa, no dugoročno je i te kako bitno da sva primanja budu uredno evidentirana, jer su ona, između ostalog, osnova budućih penzija.

Zatim, prema dostupnim podacima, više od 100.000 radnika, koji primaju najniže plate, nije imalo topli obrok. Dakle, ta mjera na njih neće uticati nikako.

Mislim da je bitno istaći da topli obrok nemaju uglavnom zaposlenici realnog sektora, tako da će ta mjera njihovim poslodavcima donijeti veliko olakšanje. Ko će izgubiti? Oni koji su radili u "sivoj zoni", nepošteni poslodavci koji su štedjeli na radnicima i izbjegavali plaćanje obaveza državi.

NN: Rekli ste da ste uputili hitnu urgenciju Vijeću ministara BiH da se pronađe način da se zaustavi prijemna spornog Zakona o korištenju imovine drugih zemalja u Hrvatskoj, kako bi se zaštitila imovina BiH u toj državi? Ako ste dobili odgovor, ima li Vijeće ministara odgovor i kakav će biti odgovor Vlade FBiH?

NOVALIĆ: Vlada Federacije poslala je dopis Vijeću ministara prije sedam dana i vrlo brzo očekujemo odgovor. Ovo je sigurno pitanje od ogromnog značaja za Federaciju i moramo biti uključeni u eventualne buduće korake.

NN: Hoće li Vlada FBiH poduzeti neke mjere da se umanji cijena goriva u FBiH?

NOVALIĆ: O tome sad ne mogu govoriti. Danas će biti pres-konferencija, na kojoj će Zlatan Vujanović, ministar trgovine u FBiH, govoriti o tome. Znam da postoje zahtjevi da se cijena goriva umanji za 5 do 10 feninga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije