Intervju

Osmanović: Bez rezultata popisa ne možemo dalje

Osmanović: Bez rezultata popisa ne možemo dalje
Osmanović: Bez rezultata popisa ne možemo dalje

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH i drugi čovjek SDA (zamjenik predsjednika), poziva sve odgovorne strane, zvaničnike i institucije koje odlučuju o rezultatima popisa stanovništva u BiH da ih konačno i objave.

U intervjuu za "Nezavisne" Osmanović upozorava da vrijeme neumitno teče te da je neprihvatljivo licitiranje s procesom koji je koštao 50 miliona KM.

"Zakon je jasan, decidan, kaže da zavodi treba da učestvuju u izradi programa, a konačnu odluku treba da donese Agencija za statistiku BiH", ističe on.

NN: Tužilaštvo BiH već gotovo mjesec provodi istragu o neobjavljivanju rezultata popisa, koje je od ključnog društvenog postalo ključno političko pitanje u BiH. Kakve rezultate istrage očekujete?

OSMANOVIĆ: Od Tužilaštva BiH se očekuje da postupa shodno svojoj nadležnosti, a istraga će pokazati ko su odgovorni za neobjavljivanje rezultata popisa stanovništva u BiH. Ovaj projekat je koštao 50 miliona KM, nedopustivo je da se dovede u pitanje i da niko ne odgovara za propuste. Vlasti u BiH, kao i međunarodna zajednica, to neće tolerisati.

NN: Nakon svega što ste čuli i vidjeli, koga smatrate najodgovornijim zato što gotovo tri godine od završetka popisa nemamo ove iznimno značajne statističke rezultate, od kojih zavisi i evropski put BiH?

OSMANOVIĆ: Naravno da su najodgovorniji oni koji su u zakonskoj obavezi da ovaj proces dovedu do kraja. To su prije svega direktor i zamjenici direktora Agencije za statistiku BiH i direktori entitetskih zavoda za statistiku. Jasno je da niko ne može raditi posao onih koji su zakonom za to zaduženi. Zakon je jasan, decidan, kaže da zavodi treba da učestvuju u izradi programa, a konačnu odluku treba da donese Agencija za statistiku BiH. Cijenim da će direktor, prije svega, shvatiti odgovornost pozicije koju je preuzeo, i da je u skladu sa zakonom on najodgovorniji da ovaj proces ne propadne i da se dovede do kraja. Ovaj problem prijeti da blokira BiH na evropskom putu. Bez rezultata popisa stanovništva ne možemo nigdje dalje.

NN: Poslanik SNSD-a Staša Košarac optužio je Vas i SDA da pravite "igre u vezi popisa" i da niste odustali "od pokušaja majorizacije druga dva naroda u BiH"?

OSMANOVIĆ: Gospodin Košarac, kao visoki funkcioner SNSD-a, očito nije pročitao Zakon o popisu stanovništva i domaćinstva u BiH, kao i sve preporuke Međunarodnog monitoring tima. Njegova izjava da su to opasne političke igre funkcionera SDA nikako ne stoji, jer mi pozivamo i direktoricu Republičkog zavoda za statistiku, gđu Radmilu Čičković, da postupa isključivo u skladu s zakonom i preporukama IMO tima. Dakle, one ne mogu biti i nikako nisu opasne političke igre. Direktorica osporava kredibilitet međunarodnog tima, pogotovo status rezidentnog stanovnika i pitanje br. 40. Sve ono što ja govorim kao ministar civilnih poslova i kao koordinator Vijeća ministara za popis u skladu je sa zakonom i preporukama IMO tima.

NN: Realno, postoji li još bilo kakav prostor za dogovor entitetskih zavoda, budući da nacionalne politike stoje iza svega?

OSMANOVIĆ: Vjerujem da će kompromis biti postignut, te da će biti usvojen jedinstven sistem obrade podataka. Nema prostora za bilo kakvo dalje kalkulisanje, popis stanovništva je isključivo pitanje struke. Poništavanje popisa stvorilo bi dugoročan problem, toga su svjesni i čelnici statističkih institucija u BiH.

NN: Da li bi objavljivanje parcijalnih, entitetskih rezultata popisa predstavljalo krivično djelo i da li bi takvi rezultati bili međunarodno validni?

OSMANOVIĆ: Rezultati popisa stanovništva treba da budu objavljeni u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i domaćinstva. Bilo kakvo odstupanje od propisane dinamike i metodologije bilo bi neprihvatljivo. Nije moguće objavljivanje entitetskih rezultata s obzirom na to da Agencija za statistiku BiH vodi jedinstvenu bazu podataka i jedina je relevantna za njihovo objavljivanje.

NN:  Kada ste preuzimali dužnost ministra civilnih poslova, rekli ste da očekujete vrlo brzo donošenje pravilnika o cijenama lijekova u BiH, međutim, njega još nema. Ko je odgovoran u ovom slučaju?

OSMANOVIĆ: Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je pripremila Prijedlog pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH. Donošenje pravilnika je u proceduri. Pribavljeno je mišljenje Ureda za zakonodavstvo BiH, dok se mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH i dalje čeka, uprkos našim brojnim urgencijama. Nakon što se ispoštuje procedura pribavljanja mišljenja od relevantnih institucija, pravilnik će biti razmatran na Vijeću ministara.

NN: Pitanje jezika i segregacije u školama jedno je od najosjetljivijih, pogotovo jer najviše ispaštaju djeca koju niko ništa ne pita. Ni za dvije škole pod jednim krovom, ni za službeno priznavanje jezika kojim žele da govore, ni za bilo šta drugo. Vjerujete li da će za Vašeg mandata politika omogućiti djeci i njihovim roditeljima sva obrazovna prava?

OSMANOVIĆ: Do kraja svog mandata radit ću na tome da djeci i njihovim roditeljima u svim dijelovima BiH bude omogućen jednak pristup i jednako kvalitetno obrazovanje. Nažalost, sve ne zavisi od mene, nego je za to potrebna saradnja svih nadležnih obrazovnih vlasti. Nemoguće je prihvatiti problematiziranje prava na bosanski jezik, odnosno imena bosanskog jezika u RS, što ide na štetu djece i njihovih roditelja i čime se ugrožava njihov povratak i opstanak. Podsjećam da je to nedopustiv i neustavan odnos vlasti RS prema nesrpskom stanovništvu.

Prema informacijama kojima raspolažemo, Kanton 10 je uveo nacionalnu grupu predmeta za djecu bošnjačke i srpske nacionalnosti u Bosanskom Grahovu i Drvaru. Također, u Glamoču je uvedena nacionalna grupa predmeta za djecu bošnjačke nacionalnosti, dok se radi na uvođenju nacionalne grupe predmeta i za djecu povratnike srpske nacionalnosti.

Što se tiče fenomena poznatog kao "dvije škole pod jednim krovom", pozitivne promjene su vidljive, iako su prespore. Tako tih škola više nema u Zeničko-dobojskom kantonu, a postoji intencija ka smanjenju broja takvih škola i u HNK i SBK. U određenim slučajevima izvršeno je administrativno ujedinjenje tih škola, što uključuje zajednički menadžment, zbornicu, vijeće učenika i roditelja, određeni broj nastavnih sadržaja i veći broj zajedničkih vannastavnih aktivnosti. S obzirom na nadležnost Ministarstva civilnih poslova u oblasti obrazovanja, a koja je u velikoj mjeri ograničena na koordinaciju, želim vjerovati da ćemo svi zajedno u ime djece i mladih umnogome poboljšati situaciju u obrazovanju i prije kraja mog mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije