Intervju

Rasim Ljajić: Srbija želi najbolje odnose s BiH

Rasim Ljajić: Srbija želi najbolje odnose s BiH
Rasim Ljajić: Srbija želi najbolje odnose s BiH

Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, od predstojećih vanrednih izbora u Srbiji očekuje pobjedu koalicije sastavljene od SNS-a i njegovog SDP-a.

On najavljuje još jači reformski kurs nove vlade, koja, kako ističe, neće promijeniti politički kurs prema BiH.

"Ono što je strateški cilj i Srbije i BiH je ulazak u EU. To će nas dodatno približiti", naglašava Ljajić.

NN:  Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić prije desetak dana je na prijedlog Vlade Srbije potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine i raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora za 16. mart. Šta se ovim želi postići?

LJAJIĆ:  Pred nama je nova faza, za koju su potrebni novi legitimitet i puni kapacitet nove demokratske vlade. Prethodna je ostvarila značajne rezultate u procesu evropskih integracija, borbi protiv korupcije i rešavanju pitanja Kosova, i čini se da je tu dostignut maksimum. Rekonstrukcija Vlade Srbije nije dala očekivane rezultate jer smo mislili da će to biti novi vetar u leđa za Vladu, ali, nažalost, to se nije dogodilo u meri u kojoj smo očekivali. I sad je postojala samo dilema da li da ponovo idemo u rekonstrukciju, što bi bilo neprimereno da u šest meseci imamo dve, ili da idemo u nove izbore. Prema tome, odluka da idemo u nove izbore motivisana je željom da napravimo jaku i stabilnu vladu, koja će s punim legitimitetom na unutrašnjem planu sprovoditi reforme, a na spoljnom ubrzati proces evropskih integracija.

NN:   Opozija raspisivanje vanrednih izbora tumači kao izraz nemoći i dezorijentisanosti vladajuće koalicije u pogledu posla koji se u Srbiji mora uraditi. Kako to komentirate?

LJAJIĆ:  Ova vlada je napravila ozbiljne iskorake tamo gdje objektivno niko nije mogao ni da pretpostavi da će to biti urađeno. Ja sam bio u mnogim prethodnim vladama i, realno, pitanje Kosova je bilo isuviše politički osetljivo da bi ga neko ranije rešavao. Međutim, ova vlada se uhvatila u koštac s tim problemom, potpisan je Briselski sporazum i naravno da to nije popularno u delu javnosti, ali je taj rizik preuzet zato što smatramo da je to u interesu zemlje. Briselski sporazum je deblokirao put zemlje ka EU, dobili smo datum za početak pregovora, a ove godine ćemo otvoriti i prva poglavlja. Prema tome, ostvareni su odlični rezultati na ta dva polja, kao i na polju borbe protiv korupcije i kriminala. Jasno da nam je sada potrebna nova energija i novi ljudi koji će se suočiti s problemima koji su pred nama.

Odnose između Srbije i BiH treba da što više dovedemo u ravan ekonomske saradnje, jer se onda otvara perspektiva za bolje političke odnose, kaže Ljajić

NN:   Kao potpredsjednik Vlade Srbije sigurno ste dobro upoznati s pulsom javnosti. Šta Vi očekujete od ovih izbora?

LJAJIĆ:   Ovo će biti možda najčudniji izbori dosad jer se već zna pobednik. Otvorene su dileme ko će biti drugi, ko će preći cenzus i koliko će koalicija oko SNS-a osvojiti mandata. Ovi izbori će biti čudni i po tome što će verovatno predstavljati svojevrsno političko čistilište. Neke od stranaka koje dugo postoje na političkoj sceni teško da će preći cenzus.

NN:  Vaš SDP je već postigao sporazum s Vučićevim SNS-om u vezi s politikom buduće vlade. Da li to znači da se već sada nazire nova stara koalicija, u kojoj će biti i SPS aktuelnog premijera Ivice Dačića?

LJAJIĆ: Rano je govoriti o postizbornim koalicijama, ali mi želimo apsolutnu i ubedljivu pobedu. Međutim, čak i ako budemo sami mogli da formiramo vladu, pozvaćemo druge partnere da budu deo izvršne vlasti jer nam je potreban što širi politički blok za reforme koje treba da sprovedemo.

NN:  Da li je SPS, ipak, najbliži kao budući koalicioni partner? Dolazi li u obzir, recimo, i Demokratska stranka?

LJAJIĆ: Ne mogu zaista da govorim u ime SNS-a, koji će tu imati ključnu ulogu i donijeti konačnu odluku, zna se da su oni glavni partner ove koalicije. Ali zasad nikakvih razgovora na tu temu nije bilo, fukusirani smo na kampanju, da što većem broju birača objasnimo naš plan i viziju.

NN:  Kada se velike stvari događaju u Srbiji, sve se neminovno odražava i na stanje u BiH. Hoće li nova vlada Srbije na bilo koji način mijenjati svoj kurs prema BiH?

LJAJIĆ:  Iskreno, ne očekujem promenu političkog kursa. Ono što je strateški cilj i Srbije i BiH je ulazak u EU. Mi smo na tom putu više odmakli, ali je činjenica da i u pregovaračkom okviru postoji deo koji se tiče regionalne saradnje kao preduslova da zemlja postane punopravni član EU. To će nas dodatno približiti i to je polje gde možemo saradnju da unapredimo. Ono na čemu već dugo insistiram jeste da odnose između Srbije i BiH što više dovedemo u ravan ekonomske saradnje, jer ta ekonomska saradnja onda otvara perspektivu za bolje političke odnose. Ne možemo, istina, da zabijemo glavu u pesak i tvrdimo da je sve idealno, jer situacija je dosta komplikovana, ali u svakom slučaju Srbija ima interes za uspostavljanje najboljih mogućih odnosa s BiH. Osim zajedničkih sjednica s Vladom RS, ovog meseca trebalo bi da bude održana i sednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, međutim zbog kampanje ne znam da li će to biti ponovo prolongirano. Ali, u svakom slučaju, Srbija želi najbolje moguće odnose s BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije