Intervju

Ahmetović: Kongres bez podjela na Tihićeve i Bakirove

Ahmetović: Kongres bez podjela na Tihićeve i Bakirove
Ahmetović: Kongres bez podjela na Tihićeve i Bakirove

Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA i poslanik u parlamentu BiH, pristalica je brisanja podjela koje dugo vremena opterećuju samo funkcioniranje SDA.

Ahmetović, inače jedan je od osnivača ove partije u Srebrenici 1990. godine, u intervjuu za "Nezavisne" najavljuje predstojeći, iznimno značajni kongres SDA 26. maja, te otkriva da su dvije suprotstavljene stranačke struje na putu pomirenja.

"Sama tendencija nekoliko sedmica prije kongresa je da SDA na samom kongresu, kao i na prethodnim izborima, ponovo demonstrira jedinstvo unutar organa stranke", ističe Ahmetović.

NN: Za nekoliko dana biće poznata sva imena kandidata koji pretenduju na mjesto novog predsjednika SDA na kongresu. Da li su istinite informacije da ćete među njima biti i Vi, a na osnovu nominacija s terena?

AHMETOVIĆ: SDA sigurno ide korak naprijed u odnosu na ostale političke partije, kada su u pitanju izbori za samu strukturu stranke i rukovodstvo. Ja sam siguran da će SDA zadržati taj demokratski kapacitet i na narednom kongresu i da će u skladu sa Statutom za sve pozicije koje se biraju biti više kandidata. U ovom trenutku, niži organi stranke, kantonalni i regionalni odbori i opštinske organizacije, imaju obavezu da prijedloge za rukovodstvo dostave do sredine mjeseca. Koja imena će se naći u samoj strukturi prijedloga - ja u ovom trenutku ne znam, ali svakako da je svakome čast biti kandidat za bilo koju od pozicija u najjačoj političkoj stranci u BiH. A koliko će ko dobiti kandidatura - još je rano o tome govoriti.

NN: Izvjesno je da će među kandidatima za predsjednika biti i Adil Osmanović, s kojim ste kao predvodnici "Tihićeve struje" u SDA jako bliski. Mogu li vaše dvije kandidature, ukoliko dakle i Vi budete kandidirani, na neki način derogirati jedna drugu?

AHMETOVIĆ: Ja sam pristalica da na ovom kongresu dođemo do rješenja koja će izbrisati podjele koje su se na prošloj konvenciji SDA odslikavale na uslovno rečeno Tihićeve, Bakirove i ne znam koje još, kako smo tretirani od strane naših političkih protivnika. Kada je, međutim, u pitanju sama kandidatura i Adila Osmanovića i Bakira Izetbegovića, ja se nadam da će tu doći do jednog fair play dogovora, koji će završiti kao pobjeda SDA.

NN: Kakvo je trenutno stanje u stranci, da li su se odnosi između dvije struje dodatno pogoršali uoči kongresa ili su se možda zbog datog političkog trenutka frakcije približile jedna drugoj?

AHMETOVIĆ: Mislim da je tendencija približavanja i mislim da smo sve bliže jednoj vrsti dogovora, uslovno rečeno. U SDA su zaista ljudi koji u svoj prioritet političkog djelovanja stavljaju državu BiH, a kada državu stavljate na pijadestal, onda morate imati i jaku SDA. Stoga će uvijek prevladati opći interes u odnosu na interes pojedinaca, odnosno svih nas iz rukovodstva SDA. I sama tendencija nekoliko sedmica prije kongresa je da SDA na samom kongresu, kao i na prethodnim izborima, ponovo demonstrira jedinstvo unutar organa stranke, naravno, sa svim demokratskim principima koje smo imali dosad. I to jedinstvo će sigurno pobijediti na samom kongresu.

NN: U odnosu na samu platformu temeljnog političkog djelovanja SDA, šta, konkretno, očekujete od predstojećeg kongresa? Kojim bi pravcem stranka mogla krenuti, da li ka daljoj demokratizaciji, koju je trasirao Sulejman Tihić, ili će se, pak, okrenuti nekim tradicionalnijim i nacionalnim vrijednostima, koje promovira trenutni lider Bakir Izetbegović?

AHMETOVIĆ: SDA je od osnivanja imala dva predsjednika. Predsjednik Alija Izetbegović je prvi lider SDA, koji je njen osnivač i koji je bio na čelu stranke u najtežim vremenima za Bošnjake i samu BiH. I njegov politički trag je neizbrisiv, kada su u pitanju i bošnjački narod i BiH. I svi smo u SDA ponosni na ono što je on uradio.

Drugi predsjednik je bio Sulejman Tihić, koji je, kada je u pitanju demokratizacija SDA, ostavio zaista veliki, ogroman pečat u njenom otvaranju prema nebošnjacima i saradnji s evropskim narodnim strankama. U njegovom mandatu smo napravili ogroman demokratski napredak u samoj stranci i postali članica Evropske asocijacije narodnih stranaka. Siguran sam da SDA u ovom trenutku treba nova vizija za narednih desetak godina, a to je evropska vizija, u okviru koje bi SDA bila predvodnik ključnih reformi za ulazak BiH u EU. I mislim da će na takvim pricipima biti uokvirena i platforma SDA na narednom kongresu.

Reforme odgovor na izazove terorizma

NN: Kao nekadašnji ministar sigurnosti BiH, možete li procijeniti realnu opasnost od nastavka terorističkih aktivnosti na teritoriji BiH? Da li je država istinski spremna za ovaj veliki izazov koji je pred njom?

AHMETOVIĆ: Terorizam je globalna prijetnja, koja mora imati globalni odgovor. BiH, sa svojom policijskom i sigurnosnom strukturom, treba da bude dio tog globalnog odgovora u okviru svjetske alijanse. Međutim, ono čega se ja bojim jeste da postojeća sigurnosna i policijska struktura u BiH nije postavljena na najbolji način kada je u pitanju sama saradnja među agencijama i preventivno djelovanje. Smatram da stoga treba napraviti određene reforme, ne s pretenzijom ukidanja bilo kakvih entitetskih ili kantonalnih struktura, ali je neminovno da moramo postaviti kvalitetniju koordinaciju i rukovođenje policijskim i sigurnosnim strukturama u ovom teškom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije