Intervju

Salkić: Bošnjaci i Hrvati u RS građani drugog reda

Salkić:  Bošnjaci i Hrvati u RS  građani drugog reda
Salkić: Bošnjaci i Hrvati u RS građani drugog reda

Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS i kandidat koalicije "Domovina" za potpredsjednika RS, rekao je da Bošnjaci i Hrvati u RS žive kao građani drugog reda iako su konstitutivni narod, koji po Ustavu ima sva prava na svakom milimetru države BiH.

On kaže da cilj koalicije "Domovina" nije da blokira niti uslovljava bilo čije djelovanje, pa ni formiranje vlasti, odnosno stabilne većine u Skupštini.

NN: Koliko je realno da bez "Domovine" nijedan blok u RS ne može imati većinu za formiranje vlasti u RS?

SALKIĆ: Time se bave samo politički kalkulanti, a mi smo ozbiljan politički blok, koji ima za cilj da izgrađuje ovu zemlju i da je učini stabilnom i mirnom, da bude ambijent za život svih njenih građana. Također, naglašavam da nam nije ključno pitanje samo broj poslanika - nama je presudno dostizanje demokratskog ambijenta u Narodnoj skupštini, u kojem neće biti preglasavanja, institucionalne diskriminacije niti negiranja jednog naroda, njegovog jezika, tradicije, historije... Mi očekujemo pet do sedam mandata u Narodnoj skupštini i to će biti relevantna snaga. Moram kazati da tu snagu želimo upotrijebiti konstruktivno, u stvaranje stabilnosti, ekonomskog oporavka, razvoja povjerenja itd. Volio bih da dođemo u takve političke odnose da nam nije potrebno posezati za zaštitom vitalnog nacionalnog interesa. Takve partnere u vlasti tražimo i spremni smo da gradimo dugoročnu saradnju, uz kompromise i uvažavanje.

NN: Šta je to što Vi i koalicija "Domovina" nudite biračima kao svoju politiku?

SALKIĆ: Bošnjaci i Hrvati žive u RS kao građani drugog reda. Iako su konstitutivni narodi, koji po Ustavu imaju apsolutno sva prava, na svakom milimetru države BiH, pa i u entitetu RS, podjednako kao i Srbi, mi se u 21. stoljeću borimo za osnovna ljudska prava: pravo na maternji jezik, pravo na obrazovanje, pravo na privatnu imovinu, pravo na izbor mjesta življenja, pravo na povratak itd. Na prethodnim izborima naša snaga se gubila u podijeljenom nastupu. Mali intenzitet povratka, malo glasova, dijelilo se i nestajalo ispod izbornog praga. Tako smo skoro svedeni na beznačajan politički faktor. Koalicija "Domovina", želeći da objedini realnu snagu povratnika, u svom sastavu je okupila sedam probosanski orijentisanih stranaka oko ideje jedinstvenog nastupa i djelovanja na izborima 2014. i nakon njih. Dogovorili smo se da nastupimo kao multietnička, jedinstvena demokratska koalicija, a osnovni naš cilj je da izborimo jednakopravnost bez diskriminacije Bošnjaka i Hrvata. U tom pravcu je usmjereno i moje političko djelovanje kao budućeg potpredsjednika eniteta RS. Također, kroz ovu koaliciju želimo dovesti do ekonomskog jačanja BiH i posebice povratničkih zajednica. Moram kazati da povratnici u RS nemaju šansu da dobiju zaposlenje u javnim institucijama i državnim preduzećima. Oni su žrtve diskriminacije koju provodi sistem.

NN: Bošnjaci godinama pokušavaju zajednički izaći na izbore u RS, međutim dosad to nisu uspjeli. Šta ih je, da tako kažem, natjeralo na to?

SALKIĆ: SDA je insistirala i ranije na uspostavljanju jedinstva u nastupu, ali smo se suočavali s planovima stranaka i pojedinaca koji su vjerovali da samostalno mogu nešto ozbiljnije napraviti. Sada, kada smo kao politički narod došli na rub opstanka u entitetu RS, kada smo u opasnosti da nas potpuno nestane u Narodnoj skupštini RS, kada Srbi postavljaju Bošnjake i Hrvate po svojoj mjeri, a ne po rezultatima izbora u Vladu RS, kada imamo žestoko radikalno antidejstonsko djelovanje na cijepanju države BiH, tek sada smo svi shvatili da moramo posegnuti za jedinstvenim nastupom. Ranijih godina vjerovali smo da će većinska vlast u parlamentu posegnuti za demokratskim mehanizmima i uvažiti činjenicu da smo konstitutivan narod. Nažalost, opozicija da bi se dodvorila glasačima, često je podržavala vlast u uskraćivanju prava Bošnjacima i Hrvatima.

NN: Jeste li zadovoljni radom aktuelnog potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda?

SALKIĆ: Moram kazati da je u vrijeme njegovog mandata uloga potpredsjednika potpuno devalvirana, toliko da je skoro postala beznačajna. Svjestan sam da su radikalne antibosanske i antibošnjačke snage djelovale u pravcu minimiziranja značaja ove pozicije, ali to se nije smjelo dopustiti. Nažalost, aktualni potpredsjednik nije imao podršku u svojoj stranci, a sam nije imao snage i nije znao da odbrani interese Bošnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije