Intervju

Šef kancelarije EBRD za BiH Jan Braun za "Nezavisne": BiH ima najgore ceste u regionu

Šef kancelarije EBRD za BiH Jan Braun za "Nezavisne": BiH ima najgore ceste u regionu
Foto: klix | Šef kancelarije EBRD za BiH Jan Braun za "Nezavisne": BiH ima najgore ceste u regionu

BANJALUKA - Ako budu usvojene akcize na gorivo, sredstva neće ići u budžete, već direktno za izgradnju autoputeva, rekao je Jan Braun, direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH.

Prema njegovom mišljenju, BiH treba nove akcize jer inače neće moći graditi nove autoputeve, a postojeća putna infrastruktura je, kako kaže, najgora u regionu.

"Naše analize pokazuju da nam BiH neće moći vratiti novac bez povećanja akciza. Znači, građani će kupovinom goriva ujedno platiti izgradnju puteva, a nama vratiti novac koji smo pozajmili", rekao je Braun.

NN: Zašto bi za prosječnog građanina BiH bilo važno usvojiti akcize na gorivo?

BRAUN: Ono što se često zaboravlja je da akcize na gorivo za puteve i autoputeve već postoje. Stvar je u tome da je nivo postojećih akciza iscrpio postojeći potencijal za pozajmice. Pitanje je sljedeće: koliko još novca preduzeća za autoputeve i cestovna preduzeća mogu pozajmiti za izgradnju koridora 5c i druge projekte? Konkretno, za dio koridora 5c i autoputeve u RS, odnosno dio koji se odnosi na autoput Banjaluka - Doboj postojeće akcize su potpuno iskorištene. Dakle, za predstojeće radove nema više prostora za pozajmice. Mi smo potpisali pozajmice od oko 220 miliona evra za nove dionice koridora 5c i cestovne projekte, međutim novac ne može biti oslobođen dok ne budu usvojene nove akcize. Uz pomenutih 220 miliona, mi bismo za izgradnju cesta mogli odobriti dodatne projekte u vrijednosti od 250 miliona evra. Međutim, da biste mogli vratiti novac, trebaju vam nove akcize. Mi smatramo da su akcize za puteve i autoputeve najbolji način za otplatu pozajmica zato što je to najtransparentniji mehanizam za koji je dokazano da funkcioniše. A EU i Međunarodni monetarni fond dijele ovo mišljenje. Novac koji prikupimo kroz dodatne akcize neće ići u entitetske budžete, nego direktno na račun preduzeća za izgradnju autoputeva. Tako će građani biti sigurni da ono što prikupimo kroz te dodatne akcize ide isključivo za autoputeve.

NN: Zašto su akcize, dugoročno gledano, dobitna situacija za građane?

BRAUN: Dugoročno, ovo je sasvim sigurno dobro za građane jednostavno zato što BiH ima užasne ceste. Svaki vozač u BiH to dobro zna. Vaša transportna infrastruktura je najgora u regionu. Ja sam bio u Bijeljini u subotu i pokušavao sam doći do Brčkog. Kažem pokušavao zato što mi je trebalo dva sata. A daljina je samo 50 kilometara. Cesta je loša, opasna, bilo je kamiona koji su blokirali cestu. A kad sam ušao u Hrvatsku, potpuno druga slika. BiH neće moći privući investicije i razvijati ekonomiju bez dobre transportne infrastrukture jer niko neće htjeti doći. Sam koridor 5c povećava vaš BDP za jedan odsto. Trenutni rast BDP-a BiH iznosi 2,5 odsto, a bio bi 3,5 odsto da radovi na koridoru 5c nisu toliko usporili.

NN: Novac za akcize u prošlosti je završavao u budžetskoj potrošnji. Šta nam je garancija da se to neće desiti ponovo ako sada usvojimo akcize?

BRAUN: To je odlično pitanje. Ono što je sada drugačije u odnosu na zakon koji je odbačen ljetos je da je EU predložila amandmane koji će povećati transparentnost tako što će novac ići direktno u preduzeća za autoputeve. Rješenja koja smo unijeli su tehnički komplikovana, ali sa sigurnošću možemo reći sljedeće: sredstva od akciza ići će direktno za izgradnju autoputeva.

NN: Ako sada usvojimo akcize, šta će se promijeniti u narednih nekoliko godina?

BRAUN: Stvari bi se promijenile mnogo i to brzo. EBRD vam može odmah staviti na raspolaganje mnogo novca. Taj novac bi bio ubrizgan direktno u vašu ekonomiju. Izgradnja cesta znači ugovori za građevinska preduzeća i radna mjesta, a kada jednom budu izgrađene, pomoći će razvoju ekonomije.

NN: Da li će pozitivni efekti za ekonomiju o kojima govorite prevazići "negativne efekte" da će novac za izgradnju tih cesta biti vraćen?

BRAUN: Zato smo na početku govorili o potrebi povećanja akciza. EBRD nema nikakvu ideološku poziciju spram akciza. Radi se o tome da naše analize pokazuju da nam BiH neće moći vratiti novac bez povećanja akciza. Znači, građani će kupovinom goriva ujedno platiti izgradnju puteva, a nama vratiti novac koji smo pozajmili. Međutim, u pitanju su dugoročni koncesioni krediti za državne potrebe, a to je najjeftiniji novac koji igdje možete pronaći. Radi se o tipu pozajmica s rokom otplate od 15 godina uz kamatnu stopu od jedan odsto.

Misija EBRD-a u BiH

NN: Šta je, u stvari EBRD? Mnogo građana misli da je to komercijalna banka koja želi zarađivati na projektima u BiH. O čemu se tačno radi?

BRAUN: Misija EBRD-a je da pomogne BiH da postane funkcionalna tržišna ekonomija. Taj cilj još nismo ispunili zato što BiH treba učiniti još mnogo toga. BiH treba veći privatni sektor, i na tome radimo. BiH treba investicije u ekološki prihvatljive tehnologije, i na tome radimo takođe. A, takođe, BiH treba bolju transportnu infrastrukturu, i zato govorimo o akcizama. Mi želimo da BiH bude bolje integrisana sa susjedima. Važan element su ceste i željeznica, a to znači i koridor 5c. Osim toga, imamo mnogo aktivnosti u pomaganju privatnom sektoru, posebno malim preduzećima

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije