Intervju

Šefik Džaferović: BiH ima šansu da se izvuče iz blokade

Šefik Džaferović: BiH ima šansu da se izvuče iz blokade
Šefik Džaferović: BiH ima šansu da se izvuče iz blokade

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i dugogodišnji poslanik, imenovan je za predsjedavajućeg novog saziva Predstavničkog doma parlamenta BiH.

U intervjuu za "Nezavisne" ističe kako je svjestan odgovornosti funkcije koju će, uz još dvoje kolega, obnašati u naredne četiri godine, ali i nove šanse koja se otvara pred BiH.

"Britansko-njemačka inicijativa dolazi u pravo vrijeme, ovo je prilika koju BiH mora da iskoristi i ja vjerujem da će biti iskorištena", kaže Džaferović.

NN:  Imenovani ste za novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, što je kruna Vaše poslaničke karijere. Sa druge strane, došli ste na čelo vrhovnog organa zakonodavne vlasti u BiH u zaista ključnom trenutku za budućnost BiH. Da li ste svjesni te odgovornosti?

DŽAFEROVIĆ:  Svakako. Potpuno sam svjestan situacije u kojoj se nalazi BiH, trenutka implementacije izbornih rezultata i odgovornosti koju sam nosim. Iz razloga što je potpuno jasno da je BiH u zastoju, na svakom planu, svjestan sam situacije da je ovo šansa da se BiH izvuče iz stanja blokade. I to je odgovornost svih nas koji ćemo dobiti priliku nakon ovih izbora.

NN:  SDA, DF, HDZ i Savez za promjene imaju relativno komotnu većinu u parlamentu - 25 mandata, kojima možemo pridodati i još pokoji mandat podrške "neutralnih" partija. Budući da su i neke stranke opozicije najavile podršku ključnim reformama, vjerujete li da će prohodnost usvajanja zakona u ovom mandatu biti neuporedivo lakša?

DŽAFEROVIĆ: Nadam se da će se sve političke stranke, svjesne stanja u kojem se BiH nalazi, ponašati odgovorno. Naravno, najveća odgovornost je na političkoj grupaciji koja će uspostaviti vlast na državnom nivou, iako, svakako, odgovornost dijele i druge partije, jer čim ste dio parlamenta, vi ste dio zakonodavne vlasti, bilo da ste pozicija ili opozicija.

NN:  Da, ali u protekle četiri godine nismo imali odgovorno ponašanje u parlamentu?

DŽAFEROVIĆ: Mislim da će definitivno situacija u kojoj je sada BiH i svijest svih političkih aktera o toj situaciji promijeniti ponašanje onih koji su do sada jednom bespotrebnom, huškačkom i neproduktivnom retorikom samo trovali političku atmosferu u BiH i sprečavali bilo kakve reforme. Mislim da zastoj u BiH nije u interesu nijedne politike, nijednog građanina i nijednog dijela BiH.

Postoji spremnost svih da budu date garancije kroz potpis izjava koje Evropska komisija traži, ističe Džaferović

NN:  Vjerujete li da će tako biti i u Domu naroda, gdje ćemo imati kudikamo kompliciraniju situaciju?

DŽAFEROVIĆ: Mislim da nećemo imati kompliciraniju situaciju u Domu naroda, ukoliko se budemo pridržavali Dejtona, Ustava BiH i Poslovnika o radu parlamenta. A mislim da će ova parlamentarna većina imati odgovarajuću većinu i u Domu naroda. Jer i u Domu naroda se odluke donose većinom glasova onih koji su prisutni i glasaju, uz odgovarajuću entitetsku većinu. Dakle, ta većina je potpuno jasna i ona postoji. Jedino je pitanje odluka koje se tiču vitalnog nacionalnog interesa, jer tada tri delegata iz Kluba konstitutivnih naroda mogu da pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa, ali ni tada ne odlučuju oni, nego Ustavni sud. Međutim, ono što se od nekih u BiH naznačava kao mogući problem je nešto o čemu ne želim ni da razmišljam. Pazite, govori se o mogućem uskraćivanju kvoruma od onih koji imaju kontrolni paket u Klubu srpskog naroda. Jer poznato je da kvorum za Dom naroda čine po tri delegata iz svakog od klubova konstitutivnih naroda. Ali u slučaju takvog razvoja događaja, u koji ja iskreno ne vjerujem, tada ne bismo govorili o funkcioniranju ili nefunkcioniranju parlamenta, nego o teškim povredana Dejtona. I svi oni koji bi se opredijelili da čine tako nešto moraju biti svjesni svih posljedica koje bi proizašle iz toga. Ali ja se nadam da to toga neće doći. Na kraju krajeva i izjave koje smo čuli od opozicije ukazuju na to da to ne bi trebalo da bude problem.

NN:  Mogu li vjetar u leđa parlamentu BiH biti i zaključci ministara vanjskih poslova EU, po kojima presuda "Sejdić i Finci" više nije na vrhu prioriteta za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u EU?

DŽAFEROVIĆ:  Dobro je da je EU pokazala jedan življi odnos naspram evropskog puta BiH. BiH je svakako potrebna pomoć, kada je već OHR praktično donio odluku da više ne koristi bonske mehanizme. Sada je taj neki "brižniji" odnos EU prema BiH nešto što je dobrodošlo. Inače, britansko-njemačka inicijativa dolazi u pravo vrijeme, u trenutku kada se konstituše vlast, i mislim da je ovo prilika koju BiH mora da iskoristi. I ja vjerujem da će biti iskorištena, jer postoji spremnost svih da bufu date garancije kroz potpis izjava koje Evropska komisija traži. Nakon toga bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU (SPP), a postoji i spremnost da bude definirana "mapa puta" vezana za sektorske reforme i da se krene s njenom realizacijom, nakon čega bi BiH, nadam se iduće godine, dobila kandidatski status.

NN:  S obzirom na to da su još prošle sedmice stvorene sve pretpostavke za imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, kada realno možemo očekivati da će se to desiti?

DŽAFEROVIĆ: Ne postoje zapreke da se to dogodi odmah. Ove sedmice će biti poznat i kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara, kojeg će predložiti SDA.

NN:  Možete li potvrditi da će to biti Denis Zvizdić?

DŽAFEROVIĆ: Dozvolite mi da sačekamo do četvrtka, jer odluka o tome je na Predsjedništvu SDA, koje će utvrditi prijedlog kandidata.

NN:  A možete li potvrditi da li je Zvizdić prijedlog Kolegija SDA?

DŽAFEROVIĆ: Zamolio bih vas da ipak sačekamo sjednicu Predsjedništva u četvrtak.

NN:  Kako komentirate to što je ova nominacija izazvala različite reakcije u vrhu stranke?

DŽAFEROVIĆ: Nemam komentar na to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije