Intervju

Šiljegović: Oficir koji je glasao na referendum traži zaštitu

Šiljegović: Oficir koji je glasao na referendum traži zaštitu
Šiljegović: Oficir koji je glasao na referendum traži zaštitu

I pored teškoća s kojima se suočavaju Oružane snage BiH kada su u pitanju ishrana, uslovi boravka u kasarnama i plate, one su i dalje najuređeniji dio Ministarstva odbrane BiH, ocijenio je u intervju "Nezavisnim" Boško Šiljegović, parlamentarni vojni povjerenik.

NN: Da li ste kao parlamentarni vojni povjerenik upoznati sa detaljima istrage koja se u Oružanim snagama BiH vodi protiv vojnika koji su u uniformama izašli na referendum o Danu Republike 25. septembra?

ŠILJEGOVIĆ: U četvrtak smo dobili pritužbu od profesionalnog vojnog lica, koje je u kategoriji oficira, da je u jednoj brigadi protiv njega vođen izviđajni postupak i da je formirana tzv. izviđajna komisija, te da je naloženo da se vodi disciplinski postupak. On mi se žalio tražeći zaštitu. Zakon o odbrani i službi propisuje da profesionalna vojna lica nemaju tri prava: nemaju pravo na štrajk, pravo na političko i sindikalno ogranizovanje. Sva ostala prava imaju kao građani u uniformi. Neću se sada izjašnjavati da li je oficir prekršio neko od ovih prava i da li je to bilo njegovo pravo.

NN: Da li je postupak vojnika građansko ili političko pravo?

ŠILJEGOVIĆ: U tom dijelu se neću izjašnajvati, jer postoje druga normativna akta koja mogu da kažu da li i kad možete koristiti uniformu.

NN: Šta je to na što su se najviše žalili vojnici kada je u pitanju ishrana?

ŠILJEGOVIĆ: Na primjer, mlijeko. Imamo profesionalnih vojnih lica koja u svojim redovnim poslovima moraju svakodnevno, zbog štetnih materija, da konzumiraju mlijeko. Oni ne dobijaju mlijeko dugi niz mjeseci. Nedostaci su i u tome da ima mesa, a nema začina. Neprihvatljivo je da se u jeku sezone dijeli konzervirana salata i konzervirano povrće i voće. To su gruba kršenja prava po pitanju Pravilnika o ishrani.

NN: Da li je tačno da neki vojnici nose hranu sa sobom u kasarne?

ŠILJEGOVIĆ: Vojnici vlastitim sredstvima kupuju hranu i higijenske potrepštine. Teškoća je i opremanje profesionalnih vojnih lica i to već duži period. Problem su uniforme, čizme, jakne. Drugi problem je opremanje sredstvima za rad. Na mnogim lokacijama nemaju mašine, alate, nemaju kosilicu, trimer, motornu žagu. I nedostaju sredstva za higijenu.

NN: Kako to utiče na vojnike?

ŠILJEGOVIĆ: Ovim su ugrožena njihova prava, a to, naravno, utiče i na borbenu gotovost, za šta nisam nadležan.

NN: Problem vojnika bio je i vozni park, da li se situacija promijenila?

ŠILJEGOVIĆ: Problem i dalje predstavljaju motorna vozila, čija je starosna granica preko 27 godina. Zabrinjava ispravnost takvih motornih vozila s aspekta i lične i opšte bezbjednosti. Nedostaju i akumulatori, tehnička oprema koja daje veći stepen bezbjednosti motornim vozilima.

NN: Pominjali ste i problem nedostatka energenata, da se vojnici smrzavaju u kasarnama. Kakva je situacija sada po tom pitanju?

ŠILJEGOVIĆ: Svake godine u ovoj oblasti se krše ljudska prava. Svake godine padne tender. Pojedine lokacije snabdijevaju se tako što na svom prostoru sijeku drva. Potrošnja struje je mnogo veća zato što nema drugih energenata. Mislim da se u ovoj oblasti krajnje nedomaćinski radi.

NN: Problemi s ishranom, higijenom, grijanjem, kršenjem pravilnika, da li je to slučaj pojedinih kasarni ili se to može jednako reći za sve?

ŠILJEGOVIĆ: Otprilike su to sistemske poteškoće koje su evidentne u svim kasarnama, jedinicama. Teškoće su u Oružanim snagama BiH, a problem u Ministarstvu odbrane BiH. I pored teškoća s kojima se suočavaju Oružane snage, one su i dalje najuređeniji dio Ministarstva odbrane BiH.

NN: Vruća tema na jednoj od sjednica Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH bile su plate vojnika, odnosno zabrinjavajuće nizak koeficijent za obračun plata. Pominje se i da veliki broj vojnih lica odustaje od službe zbog toga. Kakve su Vaše informacije o tom pitanju?

ŠILJEGOVIĆ: Imamo povećan odliv vojnika zbog sistemskih poteškoća; bez obzira na to što neko priča da je to odliv pretežno hrvatske komponente, zbog toga što je Hrvatska ušla u EU, pa idu, mi imamo veliki broj profesionalnih vojnih lica koja izlaze iz Oružanih snaga BiH, a da nemaju alternativu. Razlozi zbog kojih napuštaju Oružane snage, između ostalog, su neperspektivnost kroz sistemska rješenja. Plata profesionalnog vojnog lica je zaista mala, to je 600 KM i nekoliko dodataka koji sljeduju. To je jedan od razloga. U kategoriji podoficira je, takođe, nizak koeficijent, a ono što je zabrinjavajuće je to da je u najvišem koeficijentu podoficira i najnižem oficira jako velika razlika, a vrlo često rade iste poslovne zadatke. Kategorija podoficira je posebno nezadovoljna zbog ovih sistemskih poteškoća. Zabrinjavajuće je to da smo u jednoj komandi u čijem sastavu je nekoliko brigada, za šest-sedam mjeseci ove godine imali odliv preko 160 vojnih lica. Imamo situaciju da u jednoj jedinici, na jednom lokalitetu preko 30 odsto vojnika nedostaje.

NN: Poseban problem predstavljaju pritužbe vojnika. Koliko ih je bilo u ovoj godini?

ŠILJEGOVIĆ: Za deset mjeseci ove godine bilo je više od 80 pritužbi. I ako ostane na ovom broju, to je puno za ovu veličinu Oružanih snaga BiH.

NN: Na šta su se vojnici najviše žalili?

ŠILJEGOVIĆ: Oblasti u kojima su se žalili da se eventualno krše njihova ljudska prava su postavljenje na više formacijsko mjesto. Tu je najveći broj pritužbi i tako je svake godine. Ima pritužbi i na neproduženje ugovora zbog bolovanja dužeg od šest mjeseci, zatim na konkurse, ostvarivanje prava na naknade za odvojeni život i prevoz, te pritužbe koje se odnose na rad sa opasnim materijama. Zabrinjava i dužina zakonskog rješenja ovog problema, još od 2010, te je povjerenik tražio da se riješi ova oblast. Grehota je prema tim ljudima, rade s opasnim materijama da se to zakonsko rješenje ne donese na kvalitetan način. Veliki broj pritužbi odnosi se na Pravilnik o ishrani.

Oružane snage imaju budućnost

NN: Kako mlade ljude motivirati da budu dio Oružanih snaga BiH kad je situacija ovako teška i uslovi loši, perspektiva je loša?

ŠILJEGOVIĆ: Oružane snage BiH imaju budućnost i perspektivu, a ona ide u dva pravca, i to: pomoć civilnom stanovništvu BiH i misije mira. To su dva pravca u kojima su vrhunske ocjene dobile Oružane snage BiH.

NN: Velika prašina digla se oko pisma koje je upućeno iz Ministarstva odbrane BiH da se formira obavještajna služba u okviru ovog ministarstva, čak ste i Vi greškom "prozvani" da ste potpisnik pisma?

ŠILJEGOVIĆ: Slučajno ili namjerno, došlo je do zamjene identiteta i institucije. Parlamentarni vojni povjerenik bavi se isključivo zaštitom ljudskih prava profesionalnih vojnih lica. Nije nadležan za podnošenje takve inicijative. To ne mogu komentarisati i nije moja nadležnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije