Intervju

Slaven Dujaković direktor Agencije za osiguranje RS: Tržište osiguranja u RS sačuvalo stabilnost

Slaven Dujaković direktor Agencije za osiguranje RS: Tržište osiguranja u RS sačuvalo stabilnost
Slaven Dujaković direktor Agencije za osiguranje RS: Tržište osiguranja u RS sačuvalo stabilnost

Uprkos negativnim tendencijama u drugim segmentima finansijskog tržišta i njihovom uticaju, sektor osiguranja u RS sačuvao je stabilnost, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" Slaven Dujaković, direktor Agencije za osiguranje RS.

On je upozorio da društva za osiguranje, kroz različite kanale i na različite načine, troše značajan dio naplaćene premije kroz popuste u toku pribave osiguranja. Smatra da na tržištu u RS posluje preveliki broj osiguravajućih društava, te da se u budućnosti očekuje smanjenje tog broja.

NN: Ocijenite nam stanje na tržištu osiguranja RS u prvom kvartalu ove godine, s osnovnim parametrima njegovog poslovanja, te da li se na osnovu toga može reći da je ono stabilno?

DUJAKOVIĆ: Na osnovu podataka iz izvještaja društava za osiguranje iz Republike Srpske, sektor osiguranja je u prvom tromjesečju 2016. godine poslovao pozitivno s ostvarenim rezultatom u iznosu od 6,5 miliona maraka. Uprkos negativnim tendencijama u drugim segmentima finansijskog tržišta i njihovom  uticaju,  sektor osiguranja u RS sačuvao je stabilnost sa stanovišta mogućnosti ispunjavanja preuzetih obaveza iz ugovora o osiguranju i ostvarenog rezultata.

Nastavljen je trend rasta ukupno obračunate premije na tržištu osiguranja RS, koja je u prvom kvartalu 2016. godine iznosila 45 miliona KM i veća je u odnosu na isti period prethodne godine za 9,2 odsto. U ukupno obračunatoj premiji na tržištu osiguranja RS neživotna osiguranja učestvovala su 84 odsto ili 37,7  miliona KM, a životna osiguranja  16 odsto ili 7,3 miliona KM. Premija neživotnih osiguranja na tržištu RS porasla je za 9,7 odsto, a životnih za 6,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U strukturi ukupne premije i dalje dominira premija osiguranja od auto-odgovornosti, koja je u prvom kvartalu 2016. godine učestvovala 56 odsto i  veća je za 2,7 miliona maraka, u odnosu na isti period u prethodnoj godini, a što znači da je rast tržišta u najznačajnijoj mjeri generisan iz rasta premije osiguranja od auto-odgovornosti.

NN: Da li se može uvesti red u sferi auto-odgovornosti, jer je poznato da pojedina osiguravajuća društva, pogotovo iz FBiH, daju nelegalne popuste pri osiguravanju vozila?

DUJAKOVIĆ: Problemi koji proističu iz tzv. nelojalnog ponašanja društava za osiguranje prilikom zaključivanja ugovora osiguranja od auto-odgovornosti prisutni su na tržištu osiguranja već duži period, a svojstveni su svim tržištima s regulisanim premijama u ovoj vrsti osiguranja. Treba istaći da je premija obračunata i iskazana na polisi osiguranja u iznosima koji su u skladu s propisima. Međutim, društva za osiguranje, kroz različite kanale i na različite načine, troše značajan dio naplaćene premije kroz popuste u toku pribave osiguranja. Sa druge strane, veoma je teško dokazati da su visoki troškovi direktna posljedica nepoštivanja premijskog sistema osiguranja od auto-odgovornosti. Stoga je potrebno uključivanje i drugih institucija u rješavanje ovog problema. Mišljenja sam da će se ovi problemi smanjivati s razvojem tržišta neobaveznih osiguranja, odnosno kako društva za osiguranja potencijal za razvoj budu tražila u novim segmentima poslovanja.

NN: Da li se mogu očekivati neke zakonske promjene u oblasti osiguranja?

DUJAKOVIĆ: Aktuelna je izrada novog zakona o posredovanju u osiguranju. U pripremi nacrta ovog zakona, zajedno s radnicima Ministarstva finansija RS, kao predlagača zakona, učestvuju i predstavnici Agencije, Udruženja društava za osiguranje i Udruženja posrednika u osiguranju.

NN: Da li smatrate da na tržištu RS posluje preveliki broj osiguravajućih društava?

DUJAKOVIĆ: Da. Postoji veliki broj osiguravača koji posluju na domaćem tržištu, koje ima sve odlike malog i nedovoljno razvijenog tržišta u smislu tzv. gustine osiguranja i učešća premije neobaveznih osiguranja u ukupnoj premiji. Herfindahl Hirschman indeks, koji je, ako uključimo i poslovanje filijala iz FBiH, u 2015. godini iznosio 654 poena, pokazuje da na tržištu osiguranja Republike Srpske postoji veliki broj osiguravača, odnosno da na tržištu vlada prilično jaka konkurencija. Kao posljedica jake konkurencije, prisutni su i razni oblici nelojalnog ponašanja na tržištu obaveznih osiguranja, koje je teško povezati s nepoštivanjem propisa iz osiguranja. Sa druge strane, Agencija, na osnovu Zakona o društvima za osiguranje, ima obavezu da izda dozvolu za rad svim društvima za osiguranje koji ispunjavaju propisane uslove, odnosno nije dozvoljeno diskreciono odlučivanje. Stoga je jedan od načina za smanjenje broja društava na tržištu, ukoliko je to cilj, podizanje kapitalnih i drugih regulatornih zahtjeva na viši nivo, i to kroz sinhronizovane i ujednačene izmjene zakona koji regulišu poslovanje društava za osiguranje i u RS i u FBiH.

NN: Šta onda možemo da očekujemo u budućnosti, u tom smislu?

DUJAKOVIĆ: Dugoročno posmatrano, može se očekivati da će, kao i na drugim tržištima, doći do smanjenja broja društava kroz razne oblike spajanja i ukrupnjavanja društava ili kroz izlaske s tržišta zbog nemogućnosti ispunjavanja regulatornih zahtjeva.

NN: U RS je i dalje nedovoljan nivo osiguranja imovine. Na koji način to poboljšati? Pominje se i uvođenje obaveznog osiguranja imovine.

DUJAKOVIĆ: U svrhu razvoja tržišta osiguranja imovine, korisno bi bilo pronalaženje modela i uspostavljanje kvalitetne saradnje između sektora osiguranja i javnog sektora, jer se kroz sinhronizovano djelovanje mogu ostvariti koristi i za državu i za građane po pitanju zaštite imovine od posljedice rizika, uključujući i katastrofalne rizike. U tu svrhu društva za osiguranje treba da razvijaju nove proizvode, kroz uvođenje novih kombinacija pokrića rizika, jasne i što jednostavnije definisanosti uslova osiguranja i tarifa i što lakše dostupnosti osiguranicima. S druge strane, drugi dio posla razvoja tržišta može da preuzme i država putem raznih indirektnih mehanizama za uvođenje obaveznosti obezbjeđenja osiguravajućeg pokrića u svrhu zaštite imovine od posljedica realizacije rizika koje mogu pokriti društva za osiguranje. Takođe,  potrebno je i zajedničko angažovanje na razvoju svijesti i edukovanosti potencijalnih osiguranika o postojanju rizika, kao i o značaju osiguranja u slučaju realizacije rizika. Agencija je prepoznala značaj ovih aktivnosti, te inicirala i u saradnji s Udruženjem društava za osiguranje RS pokrenula aktivnosti edukacije privrednih društava o ulozi i značaju osiguranja imovine.

NN: Da li država, kroz razne subvencije, može pomoći da se poveća udio osiguranja koji ne spadaju u zakonski obavezna?

DUJAKOVIĆ: Svakako da bi bilo korisno stvoriti ambijent za razvoj neobaveznih vrsta osiguranja putem donošenja odgovarajućih zakonskih i podzakonskih propisa, kojima će se uvesti odgovarajući sistemi subvencionisanja i stimulativniji poreski sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije