Intervju

Srebrenka Golić: Južni tok žila kucavica RS

Srebrenka Golić: Južni tok žila kucavica RS
Srebrenka Golić: Južni tok žila kucavica RS

Posebnu ulogu u razvoju zemlje narednih godina zauzeće projekat "Južni tok", odnosno gasifikacija većeg dijela Republike Srpske, i on bi trebalo da ima i posebno mjesto u prostornom planu RS.

Istakla je to u intervjuu "Nezavisnim" Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, dodajući da se može reći da će "Južni tok" biti žila kucavica RS.

Govoreći o izradi prostornog plana RS, Golićeva je istakla da se u njemu vodi računa o ravnomjernom razvoju cijele teritorije RS. Ističe da bi se taj dokument polovinom ove godine mogao naći pred poslanicima Narodne skupštine RS.

NN: U toku je izrada prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, ali i izmjena postojećeg plana do 2015. godine. Da li će to biti jedan od najvažnijih poslova Vašeg ministarstva u ovoj godini?

GOLIĆ: Prostorni plan svake zemlje je u suštini "tehnički ustav" i kao takav je od izuzetnog značaja za razvoj jednog područja ili jedne zemlje. Na izradi novog i izmjenama postojećeg plana angažovani su najeminentniji stručnjaci iz gotovo svih oblasti društva, a tehnički i dijelom stručni dio posla povjeren je Novom urbanističkom zavodu Republike Srpske.

U izradi prostornog plana RS, čiji bi prijedlog trebalo da se nađe na sjednici Narodne skupštine RS do juna ili jula ove godine, uzete su i nove političke, ekonomske, socijalne i ekološke okolnosti nastale kao posljedica ubrzanih promjena koje se mogu očekivati do 2025. godine. Modreni tokovi nametnuli su i neke potpuno nove teme, kao što su klimatske promjene, tehnološko unapređenje infrastrukture, te nova privredna orijentacija koja se očekuje u narednim godinama.

NN: U planske dokumente RS uvode se i neki novi pojmovi i trendovi.

GOLIĆ: Obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost u građenju, razvoj prekogranične saradnje, uređenje predjela, zaštita biodiverziteta, klimatske promjene, socijalno stanovanje... Sve su to relativno novi pojmovi kod nas, ali su to trendovi koji će svakako obilježiti razvoj u narednim godinama ili decenijima. RS u nekim od ovih oblasti ima značajan potencijal koji bi mogao biti okosnica razvoja.

NN: Što se tiče infrastrukture, koje su, prema Vašem mišljenju, najznačajnije promjene koje nudi novi prostorni plan RS?

GOLIĆ: Posebnu ulogu u razvoju zemlje narednih godina zauzeće projekat "Južni tok", odnosno gasifikacija većeg dijela RS. Ovaj značajni projekat trebalo bi da ima i posebno mjesto u prostornom planu. Gasifikacija naseljenih mjesta, transport gasa te izgradnja elektrana i toplana na gas trebalo bi da budu jedan od značajnih motora razvoja u narednim godinama. "Južni tok" će biti žila kucavica RS. Ovaj projekat trebalo bi i da privuče druge strane investitore, ali i da podigne na noge domaću građevinsku operativu. Biće to "krvotok" koji će, kako se očekuje, otvoriti stotine, pa i hiljade radnih mjesta. Realizacijom ovog projekta RS će dugoročno i pouzdano riješiti pitanje energenta za mnoge oblasti, a grad Banjaluka će konačno riješiti snabdijevanje gradske "Toplane" novim energentom, jer je činjenica da je sadašnje stanje s korištenjem mazuta dugoročno neodrživo.

NN: "Elektroprivreda RS" je jedna od institucija koje su tražile izmjene plana. Šta se mijenja u oblasti energetike?

GOLIĆ: Naročita pažnja posvećena je energetici i energetskim resursima, kao što su voda, mineralne sirovine i obnovljivi izvori energije. Insistira se na multifunkcionalnosti ovih resursa, što znači ne samo proizvodnju energije, na primjer, već i turizam, snabdijevanje vodom i slično. U ovom segmentu se posebno mora voditi računa o pažljivom balansiranju privatnih interesa s javnim. Ovo je prilika da se preispitaju neka planska rješenja i hidroenergetski objekti koji su ranije bili planirani na rijeci Vrbas, ali i na drugim rijekama RS.

NN: Posebna pažnja u prostornom planu posvećena je ravnomjernom razvoju cijele teritorije RS.

GOLIĆ: Posebno je istaknuta uloga šest gradova, te nekoliko većih urbanih centara oko kojih opštine mogu da se povezuju. Banjaluka, Prijedor, Doboj, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje ostaju centri oko kojih se gradi koncept razvoja, a regije se povezuju po značajnim infrastrukturnim i industrijskim potrebama. Naravno, treba napomenuti da se vodi računa o ravnomjernom razvoju cijele teritorije RS.

NN: Pomenuli ste da će se prostorni plan RS naći pred poslanicima Narodne skupštine RS do polovine ove godine?

GOLIĆ: Predstoji dosta složena procedura, a plan će najprije ići na izlaganje, potom na stručnu i javnu raspravu, a tu je i skupštinska procedura. Sve su to koraci koji će biti napravljeni kako bi se dobio što kvaliteniji dokument koji će odrediti razvoj RS u narednih deset i više godina.

Oporavak

NN: Nedavno ste imali operativni zahvat. Kada se vraćate na posao?

GOLIĆ: Riječ je o rutinskoj operaciji, koja je uspješno obavljena u Kliničkom centru u Banjaluci. U toku je kućno liječenje, a očekujem da se za desetak dana vratim na posao i radim u punom kapacitetu.

Karte

NN: Šta je s izradom karata u novom formatu i u GIS sistemu?

GOLIĆ: Urađeno je 88 karata u novom formatu i novom tehnikom, a cijeli sistem obrađen je u takozvanom GIS sistemu, koji omogućava unošenje kompletnog sistema informacija za svaku tačku na teritoriji RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije