Intervju

Srebrenka Golić za NEZAVISNE: Rusija iskreno zahvalna RS

Srebrenka Golić za NEZAVISNE: Rusija iskreno zahvalna RS
Srebrenka Golić za NEZAVISNE: Rusija iskreno zahvalna RS

Status i pažnja koji su mi ukazani u Rusiji govore koliko je zahvalnost te zemlje prema Republici Srpskoj iskrena, izjavila je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, u intervjuu za "Nezavisne" po povratku iz Sankt Peterburga, gdje je prisustvovala Prvom evroazijskom ženskom forumu.

NN: Boravili ste u Rusiji na skupu koji je okupio delegate iz više od 80 zemalja svijeta. Iz Republike Srpske prisustvovali ste samo Vi? O kakvom skupu je riječ?

GOLIĆ: Tačno, 24. i 25. septembra učestvovala sam na Prvom evroazijskom ženskom forumu, koji je održan u Sankt Peterburgu, na lični poziv gospođe Valentine Matvijenko, predsjednice Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, koja je i predsjednica Međuparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država i praktično treći čovjek po značaju u Rusiji. Na skupu, koji je održan pod motom "Ka miru, harmoniji i socijalnom blagostanju", učestvovalo je više od 750 delegata iz oko 80 zemalja sa pet kontinenata. Teme o kojima se razgovaralo na forumu su, između ostalog, pitanja socijalne sigurnosti i održivog razvoja, međunarodne saradnje s ciljem ostvarivanja povjerenja i napretka, te jačanje uloge žena u privrednim reformama, politici i društvenim integracijama.

Učesnici su bili iz reda parlamentaraca, predstavnika izvršnih organa vlasti, poslovnih krugova, akademskih zajednica i društvenih organizacija, među kojima su i istaknute aktivistkinje međunarodnog ženskog, ali i radničkog pokreta. Ja sam bila jedini predstavnik Republike Srpske, a gospođa Matvijenko mi je rekla da se moj dolazak i učešće na skupu doživljavaju kao podrška naroda i vlasti Republike Srpske politici Ruske Federacije i najbolji dokaz da smo protiv sankcija Ruskoj Federaciji.

NN: Činjenica da BiH, zahvaljujući politici iz RS, nije uvela sankcije Rusiji očigledno je bila dovoljna da delegacija Vlade dobije poseban status, primljeni ste na najvišem nivou?

GOLIĆ: Zaista sam dočekana i primljena na najvišem nivou. Ta zahvalnost za našu dosljednu politiku prema Ruskoj Federaciji bila je vidljiva već od upućivanja poziva za učešće pa do dočeka na aerodromu. Iako su učestvovali predstavnici iz daleko većih zemalja, status i pažnja koji su meni ukazani govore koliko je zahvalnost Rusije prema Republici Srpskoj iskrena. Takođe, uprkos brojnim obavezama koje je kao predsjednica Organizacionog komiteta Prvog evroazijskog ženskog foruma imala i činjenice da se forum održavao u vrlo složenom geopolitičkom trenutku, u predvečerje početka 70. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, i da je ona kao predsjednik Savjeta Federacije, odnosno Gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije imala obaveze, gospođa Valentina Matvijenko je izrazila želju da porazgovaramo i na zvaničnom bilateralnom sastanku, a tu privilegiju je imalo malo delegacija.

NN: O čemu ste razgovarali?

GOLIĆ: Valentina Matvijenko je istakla da će Srpska i dalje imati bezrezervnu podršku Ruske Federacije, kako u sprovođenju svojih politika, tako i u ekonomskom segmentu. Dokaz za to je, kako je naglasila, i posjeta RS privredne delegacije Sanktpeterburškog okruga, čiji je gubernator bila u prethodnom mandatu upravo ona, a koja se odvijala u isto vrijeme kad sam ja bila u Sankt Peterburgu. Prenijela sam joj da vlasti RS insistiraju na dosljednom poštivanju slova Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ona je naglasila da će Ruska Federacija, kao garant Dejtona, i dalje istrajavati na njegovom dosljednom sprovođenju.

NN: Imali ste još niz bilateralnih susreta u Rusiji?

GOLIĆ: Zvanične bilateralne susrete imala sam sa delegacijom Bjelorusije, odnosno potpredsjednicom Vlade Bjelorusije Natalijom Kačanovom, sa kojom sam razgovarala o mogućnostima privredne saradnje, prije svega u oblasti građevinarstva, s obzirom na to da su u Bjelorusiji u toku veliki infrastrukturni radovi. Zanimljivo je da je ona pokazala interesovanje za ovu temu, istakavši da zna da su prije raspada Jugoslavije graditelji sa ovih prostora obavljali ogromne infrastrukturne radove širom svijeta. Imala sam bilateralni sastanak i sa zamjenikom predsjednika parlamenta Jermenije gospođom Ermine Nagdaljan i delegacijom te zemlje, koja je izrazila zahvalnost Republici Srpskoj i predsjedniku Dodiku na nastojanju da se donese deklaracija o priznavanju genocida nad Jermenima od 1915. do 1917, te izrazila želju da posjeti Srpsku.

NN: Koliko sagovornici znaju o RS, političkoj situaciji u BiH?

GOLIĆ: Zvanični susreti, ali i neformalni kontakti koje smo imali, pokazuju da se pitanja naših sagovornika o Srpskoj i BiH ne svode više samo na rat i njegove posljedice. Zemlje koje su nam geografski bliže solidno poznaju ustavno uređenje BiH i položaj RS kao entiteta. Ja sam iskoristila priliku i u izlaganju na panel diskusiji "Žene i vlast" učesnice foruma upoznala s prilikama u Republici Srpskoj, istakavši da su žene zastupljene i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, da RS ima ženu predsjednika Vlade, kao i da je u prošlom sazivu Vlade bilo pet žena ministara, a sada su njih tri, ali da promjenama izbornih pravila moramo omogućiti veće učešće žena u zakonodavnoj vlasti.

NN: Koji su zaključci konferencije i koliki je uošte značaj što se RS/BiH pojavila na jednom takvom skupu?

GOLIĆ: Učešće Republike Srpske/BiH je od ogromnog značaja, jer visok nivo delegacija iz tolikog broja zemalja, na neki način, omogućio je da se za Srpsku i BiH čuje i u puno pozitivnijem kontekstu. Naš stav o potrebi garantovanog učešća žena u državnoj upravi, te u izbornom procesu za sve nivoe vlasti je opšteprihvaćen na forumu. Istaknuta je i potreba za što većim učešćem žena u održivom razvoju na globalnom nivou, za jačanjem institucija porodice i materinstva, kao i zaštitom fizičkog i moralnog zdravlja naroda, na jačanju moralnih i etičkih standarda u međusobnim odnosima. U završnoj deklaraciji, u čijoj pripremi sam učestvovala, istaknuta je spremnost da se iskoriste sve mogućnosti koje žene imaju u 21. vijeku za rješavanje najakutnijih pitanja i problema i spremnost za traženje efikasnih odgovora na sve izazove koja današnjica donosi, prije svega na one koje donose oružani sukobi, problemi izbjeglica i prinudna raseljavanja uopšte. Jedna od najvažnijih poruka foruma je da žene moraju da imaju jednu od najvažnijih uloga u sudbini ne samo Evroazije, nego i na globalnom nivou, stvarajući parametre slobodnog i ravnopravnog dijaloga naroda i kultura.

Putinov pozdrav

Među učesnicama Prvog evroazijskog ženskog foruma bile su i Svetlana Medvedeva, supruga ruskog premijera, princeza iz kraljevske porodice Saudijske Arabije, ali i predstavnice udruženja za zaštitu prava žena iz Sjedinjenih Američkih Država, predsjednica Međunarodnog radničkog pokreta, direktorica UNICEF-a, a forum je otvoren čitanjem pozdravnog pisma koje je učesnicama uputio predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije