Intervju

Tomo Ricov i Nikola Vrdoljak: Odlični predavači i radionice čekaju posjetioce

Tomo Ricov i Nikola Vrdoljak: Odlični predavači i radionice čekaju posjetioce
Foto: Ilustracija | Tomo Ricov i Nikola Vrdoljak: Odlični predavači i radionice čekaju posjetioce

S obzirom na to da ove godine obilježavamo desetu godišnjicu "Weekenda", iznenađenja sigurno neće nedostajati. Dio programa jubilarnog festivala bit će posvećen nordijskim zemljama, otkrivaju u intervju za "Nezavisne" Tomo Ricov, direktor "Weekend Media Festivala", i Nikola Vrdoljak, direktor programa.

Deseti jubilarni najjači regionalni medijski festival održava se u periodu od 21 do 24. septembra u Rovinju. Ove godine pripremili su više od 60 prezentacija te druge zanimljive i zabavne sadržaje.

NN: Šta nudi ovogodišnji program "Weekend Media Festivala"?

VRDOLJAK: Deseti "Weekend" bit će prepun iznenađenja, kako i priliči proslavi velike godišnjice. Promjene će se osjetiti u programskom sadržaju, a i zabavni program bit će bogat brojnim poznatim imenima. Ove će godine jedan od panela biti posvećen fenomenu kreativnog dokoličarenja, dok će se drugi baviti rastućim trendom povlačenja američke produkcije iz televizijskog programa na "on demand" televiziju. Osim toga, raspravljat će se o sve većem utjecaju Googlea i Facebooka na globalnom tržištu oglašavanja te budućnosti transporta i utjecaju novih digitalnih platforma kao što je Uber. Dio programa jubilarnog "Weekenda" bit će posvećen i nordijskim zemljama, koje se smatra uzorom razvoja, novih tehnologija, ali i regionalne suradnje, tako da ovogodišnji "Weekend" zbilja vrijedi posjetiti.

NN: Po kojim kriterijumima birate predavače, goste i ostale učesnike?

VRDOLJAK: Svake godine na "Weekend Media Festival" nastojimo dovesti relevantne sugovornike za komunikacijsku industriju i šire tržište, pa se trudimo obuhvatiti ključne teme industrija koje pokrivamo. Tako je prvo na što obraćamo pozornost da na "Weekendu" sudjeluju ključni ljudi iz regije, zatim da se dotaknemo globalnih trendova s kojima nas upoznaju predavači s većih i razvijenijih tržišta te naposljetku da osmislimo radionice na kojim omogućujemo ljudima da steknu nova znanja. Ne želimo se baviti samo trenutnim stanjem, već pokušavamo sudjelovati u kreiranju novih trendova, pa stoga biramo osobe koje ih mogu prenijeti.

NN: Da li je teško svake godine smisliti toliko novih i inovativnih stvari, sadržaja, radionica?

RICOV: U posljednjih deset godina učili smo i rasli zajedno sa festivalom te sa sigurnošću mogu reći da smo postali kreativniji, zabavniji i originalniji. Područja kojim se bavimo, a to su prije svega komunikacije i nove tehnologije, toliko se dinamično razvijaju da je inspiracija svuda oko nas. Svake se godine otvaraju nove teme ili stare teme iz nove perspektive, pa je na nama samo da sve to pratimo i predstavimo na pravi način i na pravom mjestu.

NN: Hoće li u programu biti nečega što do sada nije viđeno u Rovinju, neko iznenađenje?

VRDOLJAK: S obzirom na to da ove godine obilježavamo desetu godišnjicu "Weekenda", iznenađenja sigurno neće nedostajati. Dio programa jubilarnog "Weekenda" bit će posvećen nordijskim zemljama, koje se po mnogo čemu smatra uzorom razvoja, novih tehnologija, ali i regionalne suradnje. Uz to, gradimo potpuno novu dvoranu za partnere iz Švedske, Danske, Finske i Norveške. Moram priznati da smo ponosni na ovu suradnju, jer vjerujemo da ćemo našim posjetiteljima ponuditi niz odličnih predavača iz najrazvijenije regije svijeta u nadi da će i ova regija jednom biti sve sličnija njima.

NN: Šta ne bismo smjeli propustiti ove godine tokom festivala?

RICOV: Ove godine pripremili smo preko 60 prezentacija koje će se istovremeno odvijati u šest dvorana. Svakako bi preporučio temu o stanju slobode medija u regiji, utjecaju politike i biznisa na medije, na koju će se dobro nadovezati i panel o komunikacijskom aspektu krize "Agrokora". Od predavača bi istaknuo Džona Lorensa, najboljeg digitalnog urednika Velike Britanije sa Channel 4.

NN: "Weekend" je poznat i po žurkama. Hoćete li nam otkriti neke detalje, šta nas očekuje u tom zabavnom dijelu?

RICOV: Glazbeni program zasigurno je uvijek bio jedan od najjačih aduta "Weekend Media Festivala", a ove godine svi posjetitelji festivala mogu očekivati iznenađenja prilagođena velikom jubileju. Ne možemo još isticati imena, ali jedno je sigurno, "Weekend" partiji i ove će godine biti tema o kojoj će se govoriti još mjesecima nakon završetka festivala.

NN: Inače, mnogo projekata u Hrvatskoj nosi vaš potpis, da li trenutno radite još nešto zanimljivo pored "Weekenda"?

RICOV: Uz "Weekend" radimo na brojnim retro festivalima, poput "Vintage festivala" u Zagrebu i "Dolce Vita festivala" na obali. Nedavno smo evocirali duh starog Zagreba s festivalom "Tko pjeva, zlo ne misli" u Maksimiru na Vidikovcu, a trenutno pripremamo "Zagrebačku božićnu bajku" za advent na Trgu bana Josipa Jelačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije