Intervju

Tonči Staničić: Oči EU pred prozorom BiH

Tonči Staničić: Oči EU pred prozorom BiH
Tonči Staničić: Oči EU pred prozorom BiH

Ulazak Hrvatske u EU je značajan koliko za Hrvatsku toliko i za BiH, za oba entiteta, za sve narode i sve građane. Udaljena granica EU je sada na granicama BiH, a to je šansa koju je gotovo nemoguće ne iskoristiti, kazao je Tonči Staničić, ambasador Republike Hrvatske u BiH.

On je istakao da je put euroatlantskih integracija jedini logičan put za BiH.

NN: Koliko je BiH spremna za ulazak Hrvatske u EU 1. jula?

STANIČIĆ: Kapija Europske unije se sada nalaze pred vratima BiH. Na vlastima BiH je da odluče kako i kada će ta vrata otvoriti i zakoračiti u europsko dvorište. Sigurno je da su od 1. jula oči EU pred prozorom BiH i da će i do Brisela dopirati jasnija slika u kojoj mjeri bosanskohercegovačko društvo dijeli europske standarde i vrijednosti. Europeizacija cijele regije oslobađa sve nas bremena nedovršenih prošlosti, i ulazak Hrvatske u EU je zato višestruko važan za BiH. Svatko tko se ozbiljno bavi politikom razumije da su Hrvatska i BiH povezane na mnogo nivoa, kao i da će se uspjeh Hrvatske u EU mjeriti i time koliko brzo njezin susjed napreduje u procesu integracija. Za obje države to je izvanredna prilika koju treba iskoristiti jer najvažniji politički i gospodarski partner BiH ulazi u EU.

NN: Kakva će biti politika Hrvatske prema BiH?

STANIČIĆ: Ulazak Hrvatske u EU je značajan koliko za Hrvatsku toliko i za BiH, za oba entiteta, za sve narode i sve građane. Udaljena granica EU je sada na granicama BiH, a to je šansa koju je gotovo nemoguće ne iskoristiti. Povijest EU posljednjih desetljeća pokazuje da je uz njezinu granicu cvjetao napredak i zato tisuću kilometara duga granica između EU i BiH označava, u prijevodu na službene jezike BiH - tisuću dobrih vjesti, tisuću šansi za boljitak, tisuću razloga za sprovođenje unutarnjih pitanja pod europski zajednički nazivnik. EU i Hrvatska uvijek su dijelile mišljenje kako europski put BiH nema alternativu. A, sada više nema niti stvarnih niti formalnih razloga da Hrvatska, preko Veleposlanstva u Sarajevu, generalnih konzulata u Banjaluci i Mostaru, kao i Konzulata u Tuzli, ne bude konkretna i učinkovita produžena ruka EU i BiH. Radujemo se novim izazovima, radujemo se što nam se pruža mogućnost mnogo učinkovitije nego do sada pomoći BiH i zemljama regije što prije krenuti našim putem. Hrvatska se napokon vratila kući. A u toj kući je i BiH mjesto.

NN: Da li se BiH mogla bolje pripremiti?

STANIČIĆ: Put euroatlantskih integracija jedini je logičan put za BiH. U tom procesu reforme su izuzetno važne, jer služe za izgradnju institucija države i društva. Hrvatska je prošla dug i težak pristupni proces, koji se na kraju višestruko isplatio. U EU ulazimo kao vrlo dobro pripremljena zemlja koja može funkcionirati kao vjerodostojan partner ostalim članicama Europske unije. Države regije imaju veliku priliku preuzeti odgovornost za vlastitu stabilnost, a put prema europskim integracijama je najbolji način i jedina logična opcija. Ulazak Hrvatske u EU možda će dodatno motivirati aktere na političkoj sceni da nadiđu uske stranačke okvire i počnu s rješavanjem pojedinih problema, jer će samo tako moći efikasno napredovati u procesu integracija. Kažem, sada je EU na granici, i pitanje je koliko će građani BiH dugo podnijeti ostati s druge strane kapije.

NN: Koliko je BiH daleko od EU?

STANIČIĆ: Nadam se ne previše. Niko ne želi da BiH, koja ima toliko toga ponudite, ostane izoliran otok. To zaista ne ide nikome u prilog. Sada kada je lopta u vašem dvorištu, i BiH treba da se maksimalno posveti uraditi stvari koje do sada nisu napravljene. Želim vjerovati da za taj proces ima dovoljno političkog sluha. Jedan od tih poteza ogledaće se i u implementaciji presude Europskog suda za ljudska prava (Sejdić i Finci) koja ima višestruko značenje.

NN: Šta ulazak Hrvatske u EU znači građanima u BiH, a šta za Hrvatsku?

STANIČIĆ: I jednima i drugima znači samo boljitak. Građanima Hrvatske prije svega da na osobnom nivou poboljšaju kvalitet vlastitog života. Za sve nas je veliki uspjeh i oslobađanje od grča dokazivanja Briselu da dijelimo europske standarde i da jesmo dio Europe. I BiH jeste dio Europe i treba biti u EU. Na političarima je da to ostvare i dokažu, a na međunarodnoj zajednici da pomogne. Nadam se da građani BiH neće puno čekati da postanu punopravni članovi europske zajednice naroda.

NN: Koja su pitanja između naše dvije zemlje ostala neriješena i u kojoj je fazi njihovo rješavanje?

STANIČIĆ: Građani BiH koji imaju biometrijsku bh. putovnicu ne trebaju vizu za ulazak u Hrvatsku. Želimo da ostane otvorena mogućnost prelaska granice sa osobnim iskaznicama. I Hrvatska i BiH napravile su sve potrebne korake kako bi se takav način prelaska granice zadržao i nakon 1. srpnja, ali konačnu odluku moraju zajednički donijeti sve članice Europske unije. Hrvatska će nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu na putu europskih i euroatlantskih integracija. To znači da ćemo u institucijama EU podržavati članstvo BiH u EU. Podvlačim da nijednoj zemlji nije više u interesu da Bosna i Hercegovina postane članica EU nego što je to u interesu Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije