Intervju

Trivićeva za "Nezavisne": Srpska i Srbija sačuvaće ćirilicu

Trivićeva za "Nezavisne": Srpska i Srbija sačuvaće ćirilicu
Foto: N.N. | Natalija Trivić u intervjuu za "Nezavisne": Srpska i Srbija sačuvaće ćirilicu

Zajedno sa brojnim saradnicima i istomišljenicima, naučnom, akademskom i kulturnom javnošću, možemo i hoćemo doprinijeti jasnom pozicioniranju ćirilice kao neraskidivog simboličkog elementa kulturnog nasljeđa našeg naroda, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS.

"Srpska kultura je jedinstvena na svakom prostoru na kojem srpski narod živi u okviru ili izvan granica njegovih državnih tvorevina", ističe ona.

NN: U toku je program pripreme za djecu pred polazak u školu. Koliko je mališana uključeno u ovaj program i kakvi su njegovi efekti?

TRIVIĆ: Naša namjera je da se predškolsko vaspitanje i obrazovanje učini dostupno što većem broju djece predškolskog uzrasta. U tromjesečni predškolski program za djecu koja nisu išla u vrtić ove godine uključeno je 4.353 djece, što predstavlja oko 45 odsto od ukupnog broja djece u RS koja u septembru treba da krenu u prvi razred. Program se ostvaruje u 39 predškolskih ustanova i 74 osnovne škole u sredinama u kojima nema predškolskih ustanova, a na osnovu obezbijeđenih sredstava u budžetu Srpske i drugih izvora finansiranja. Ove godine uključili smo svu zainteresovanu djecu i program se organizuje i u ruralnim sredinama gdje grupe broje od pet do sedam polaznika. Vlada je za sprovođenje ovog programa obezbijedila 337.000 KM.

NN: Dokle se stiglo s analizom nastavnog plana i programa za osnovno obrazovanje?

TRIVIĆ: Kvalitetno obrazovanje je ključno za razvoj društva. Stoga je jedan od prioriteta Ministarstva unapređenje nastavnog plana i programa u osnovnom obrazovanju. Veoma je važno da unapređujemo znanja i vještine učenika.

Republički pedagoški zavod je uradio analizu nastavnog plana i programa, koju ćemo u narednom periodu razmatrati i procijeniti šta je potrebno mijenjati, odnosno razvijati. Biće razmatrana i mogućnost digitalizacije određenih udžbenika, što bi s jedne strane olakšalo đačke torbe, a s druge strane učinilo udžbenike dostupnim svim učenicima u svakom momentu.

NN: Koliko je mala matura pokazatelj učeničkih postignuća i kada će biti uvedena u sve osnovne škole?

TRIVIĆ: Mala matura se ove školske godine sprovodi eksperimentalno u 94 osnovne škole, a spoljašnje vrednovanje postignuća učenika u 93 škole. Provjera znanja u obje situacije je iz srpskog jezika i matematike. S obzirom na to da je riječ o eksperimentalnoj fazi, u ovom trenutku je važno da utvrdimo potrebne procedure i pripremimo sve preduslove za sprovođenje male mature. U skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, mala matura treba da bude obavezna u svim osnovnim školama u školskoj 2020/2021. godini. Vjerujem da će uvođenje male mature pozitivno uticati na učenike i da će ih dodatno motivisati u sticanju znanja.

NN: S obzirom na to da Ministarstvo priprema upisnu politiku u srednje škole, možete li reći u ovom trenutku koliko će upis biti prilagođen zahtjevima poslodavaca?

TRIVIĆ: Ministarstvo je zatražilo od privrednih subjekata i lokalnih zajednica da utvrde potrebe za određenim kadrom jer smatram da je važno da školujemo kadar koji će po sticanju diplome imati zaposlenje. S ciljem obezbjeđenja veze između srednjeg stručnog obrazovanja, obuke i tržišta rada, osnovali smo tripartitno Savjetodavno vijeće na nivou Republike, koje ima savjetodavnu ulogu, a u čiji sastav su uključeni predstavnici poslodavaca, sindikata i Ministarstva. Škole su dostavile Ministarstvu prijedloge plana upisa i do kraja marta ćemo zajedno sa društvenim partnerima raditi na usaglašavanju tog plana. Nastojaćemo da obezbijedimo školovanje kadra za kojim postoji potreba u lokalnim zajednicama, a planiramo da u narednoj školskoj godini organizujemo učeničku praksu u 30 privrednih subjekata.

NN: S obzirom na to da je posljednjih godina poprilično aktuelno vršnjačko nasilje u školama, da li i šta Ministarstvo planira da uradi na prevenciji ove vrste nasilja?

TRIVIĆ: Zajedno sa MUP-om pripremili smo novi Protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu RS. Osnovni cilj je unapređenje društvene brige za dijete i njegovu zaštitu, te obezbjeđivanje potrebne pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom obliku vršnjačkog nasilja na način da se osigura adekvatna, blagovremena i stalna reakcija nadležnih institucija i službi.

S ciljem podrške ovim aktivnostima biće formirani školski multisektorski timovi, a institucije će stvoriti uslove za nesmetan rad članova tima u vaspitno-obrazovnim ustanovama za koje su imenovani. Timovi će izraditi programe rada koji će sadržavati aktivnosti i mjere s ciljem prevencije i postupanja u slučaju vršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Jedna od mjera biće uspostavljanje telefonske linije za prijavljivanje slučajeva nasilja u vaspitno-obrazovnim ustanovama i sistema video-nadzora u njima.

NN: Da li imate u planu obnovu nekih škola kojima je to neophodno u RS?

TRIVIĆ: Zatražili smo od osnovnih škola da nam dostave prioritetne potrebe za ulaganja. Sada radimo analizu dostavljenih podataka s namjerom da prvo obnavljamo one škole kojima je to najpotrebnije. Imamo u budžetu planirano oko 1,8 miliona maraka za investicije, a neke škole ćemo obnavljati i putem projekta energetske efikasnosti. Planirana su takođe i sredstva u budžetu predsjednika Republike, a određen broj škola će biti obnovljen novcem iz Srbije.

NN: Potpisali ste Povelju o srpskom kulturnom prostoru sa svojim kolegom iz Srbije Vladanom Vukosavljevićem. Šta ova povelja znači za srpski narod?

TRIVIĆ: Potpisivanje povelje predstavlja opredjeljenje, težnju i odlučnost dva ministarstva, dvije vlade da utvrde zajedničku stratešku kulturno-prosvjetnu politiku. Očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta je naš primarni zadatak. Povelja povezuje sve Srbe u njihovom kulturološkom djelovanju gdje god se nalazili, jer granice kulturnog prostora nije moguće svesti u granice jednog političkog, odnosno državnog prostora. Srpska kultura je jedinstvena na svakom prostoru na kojem srpski narod živi u okviru ili izvan granica njegovih državnih tvorevina. Naše opredjeljenje je da zajedno radimo na očuvanju materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa, posebno srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ali i razvoju savremenog stvaralaštva, što podrazumijeva uspostavljanje tješnje saradnje na srpskom kulturnom prostoru, a koja nikako ne isključuje saradnju sa kulturama drugih naroda iz našeg okruženja.

NN: Ministarstvo je organizovalo Forum o ćirilici? Na koji način je moguće danas zaštititi ćirilicu?

TRIVIĆ: Sigurno je da će zaključci sa Foruma o ćirilici, koji je okupio eminentne stručnjake u okviru dvije diskusije - javna upotreba ćirilice i upotreba ćirilice u digitalnom dobu, biti od velike pomoći Ministarstvu na putu sistemskog rješavanja zaštite ćirilice kao pitanja od nacionalnog značaja.

Zajedno sa brojnim saradnicima i istomišljenicima, naučnom, akademskom i kulturnom javnošću, možemo i hoćemo doprinijeti jasnom pozicioniranju ćirilice kao neraskidivog simboličkog elementa kulturnog nasljeđa našeg naroda.

Da bismo učvrstili put nacionalnog opstanka i kulturnog napretka, budućnosti utemeljene na čvrstini kulturnog nasljeđa koje nam je zavještavano vijekovima unazad, moramo s više pažnje i ozbiljnosti baštiniti srpski jezik i ćirilično pismo.

Besplatni udžbenici

NN: Kakav je stav Ministarstva o inicijativi za uvođenje besplatnih udžbenika?

TRIVIĆ: Bez namjere da dijelimo djecu po bilo kom osnovu, smatram da je prioritet da obezbijedimo besplatne udžbenike onima kojima je to najpotrebnije. U tome će nam pomoći paralelna izrada socijalne karte koju će imati svi građani, a koja će omogućiti pravedno ostvarivanje socijalnih i ostalih prava. S obzirom na to da je budžetom za 2019. predviđeno 980.000 KM za udžbenike za učenike prvog i drugog razreda, a da je za udžbenike za sve učenike u osnovnom obrazovanju potrebno obezbijediti dodatnih 11 miliona maraka, određene iskorake možemo napraviti tek sa usvajanjem budžeta za narednu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije