Intervju

Velimir Jukić: Presudila struka, a ne politika

Velimir Jukić: Presudila struka, a ne politika
Velimir Jukić: Presudila struka, a ne politika

SARAJEVO - Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, u intervjuu za "Nezavisne" nije odgovorio direktno na pitanje da li će povući svoju odluku o objavi jedinstvenog programa za obradu podataka popisa, ali je još jednom ponovio da je odluku donio sam i u skladu sa zakonom.

NN: Zvaničnici iz Republike Srpske traže od Vas da povučete svoju odluku, hoćete li to učiniti? Vašu odluku podržale su i članice PIC-a i pozvale Vas da nastavite s radom, kako ćete postupiti?

JUKIĆ: Odluku o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa donio sam sukladno ovlaštenjima i obvezama direktora Agencije za statistiku BiH, koja su definirana u Zakonu o statistici BiH i Zakonu o popisu, s ciljem da se rezultati popisa objave u zakonskom roku. Sukladno tome, ne želim i neću se baviti mišljenjima i komentarima onoga što iznose u javnost pojedinci, grupe ili organizacije, a što izlazi iz okvira struke, niti ću se upuštati u polemike.

NN: Da li je neko na Vas izvršio pritisak da donesete odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH? Bili ste u Tužilaštvu BiH, da li je to uticalo na Vašu odluku?

JUKIĆ: Kao što sam rekao, odluku sam donio sukladno obvezama i ovlaštenjima definiranim u relevantnim zakonima i sukladno s principima profesionalne neovisnosti statističkih institucija. Svjestan sam činjenice da je pravovremena objava relevantnih, validnih i međunarodno usporedivih rezultata popisa od ključne važnosti za planiranje ekonomskih i razvojnih politika u BiH, kao i u kontekstu provedbe Reformske agende BiH. Odmah nakon preuzimanja dužnosti, u suradnji sa svojim zamjenicima i suradnicima iz Agencije, kao i sa direktorima entitetskih zavoda intenzivno sam radio na rješavanju otvorenih pitanja s ciljem da se završe poslovi na obradi podataka i da se objave rezultati popisa u zakonskom roku. Nakon niza sjednica Centralnog popisnog ureda i radno-konsultativnih sastanaka rukovodstva statističkih institucija bilo je očito da se ne može postići suglasnost o spornim pitanjima. Na zadnjoj sjednici Centralnog popisnog ureda direktori entitetskih zavoda za statistiku složili su se i zatražili da Agencija utvrdi jedinstveni program i o tome su, nakon sjednice, dostavili Agenciji službene dopise. Koristeći svoje zakonske obveze i ovlaštenja donio sam jedinstveni program obrade podataka popisa koji je objavljen u "Službenom glasniku BiH". Zbog objektivnog i istinitog informiranja javnosti želio bih da kažem da su statističke institucije i njihovi predstavnici, kao i drugi subjekti u društvu, dužni i obvezni poštivati zakonske odredbe koje se odnose na profesionalnu i stručnu samostalnost statističkih institucija. Ovom prilikom naveo bih u cijelosti članak 20. Zakona o statistici BiH u kojem se kaže da: 1. Prilikom realizacije programa osoblje Agencije i entitetskih zavoda neće tražiti ili primati uputstva od vlasti, drugih državnih organa, političkih stranaka i drugih interesnih grupa, posebno prilikom selekcije izvora podataka, statističkih metoda i procedura, u vezi sa sadržajem, formom i vremenom distribucije i u vezi sa zaštitom povjerljivosti statističkih podataka. 2. Organi vlasti i druge grupe iz stav 1. ovog člana obavezuju se da će poštivati principe utvrđene ovim zakonom i da neće vršiti uticaj na osoblje statističkih organa prilikom obavljanja njihovih zadataka. Rukovodioci nacionalnih statističkih institucija i Eurostata i, u slučaju da je primjenjivo, čelnici ostalih statističkih institucija, imaju isključivu odgovornost za odlučivanja o statističkim metodama, standardima i procedurama, kao i o sadržaju i vremenu objavljivanja statistika. Statistička saopštenja se jasno razlikuju i odvojeno objavljuju nezavisno o političkim stavovima i izjavama.

NN: Hoće li BiH do 1. jula imati podatke iz popisa iz 2013. godine?

JUKIĆ: Od donošenja odluke i utvrđivanja jedinstvenog programa obrade podataka popisa predstavnici sve tri statističke institucije, uz pomoć međunarodnih eksperata, rade svaki dan, uključujući i vikende, na obradi podataka popisa. Danas imamo radni sastanak s vođama radnih skupina i međunarodnim ekspertom, na kojem ćemo uraditi presjek dosad završenih aktivnosti i definirati naredne. Zasad se sve aktivnosti realiziraju sukladno planu i dat ćemo sve od sebe da 1. srpnja imamo podatke o ukupnom broju stanovnika u Bosni i Hercegovini.

NN: Koji podaci će biti objavljeni 1. jula?

JUKIĆ: Prvo ćemo objaviti ukupni broj rezidentnih/stalnih stanovnika. To su temeljni podaci na osnovu kojih se rade i sve druge oblasti statistike, kao što su demografske, ekonomske i obrazovne karakteristike stanovništva, broj i karakteristike kućanstava u BiH, broj i karakteristike stanova.

NN: Da li će biti problema zbog spornih 196.000 stanovnika za koje iz RS tvrde da ne mogu biti rezidenti?

JUKIĆ: Svi podaci prikupljeni tijekom popisa bit će obrađeni sukladno jedinstvenom programu obrade podataka popisa, koji je usklađen sa Zakonom o popisu, međunarodnim standardima za popise i preporukama Međunarodne monitoring misije. Kakve rezultate ćemo dobiti to ćemo znati nakon obrade podataka. Nama u statistici sva pitanja su jednako važna i svako će biti obrađeno profesionalno i u skladu sa strukom.

NN: Postoji li mogućnost opstrukcije rezultata popisa?

JUKIĆ: Nadležnosti zvaničnih statističkih institucija u Bosni i Hercegovini definirane su u Zakonu o statistici BiH, prema kojem je Agencija za statistiku BiH glavni nosilac, diseminator i koordinator sistema zvanične statistike Bosne i Hercegovine. Isto tako, i pitanje objave rezultata popisa definirano je u Zakonu o popisu i mi ćemo se pridržavati zakonskih odredaba.

NN: Postoji li opasnost da objavljeni rezultati popisa budu nekredibilni?

JUKIĆ: Primjenom međunarodnih standarda o popisima dobit ćemo kredibilne rezultate popisa, odnosno kvalitetne, relevantne i međunarodno priznate i usporedive statističke podatke o stanovništvu, kućanstvima i stanovima. Jer, kako znate, jedna od obveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je da i zvanična statistika BiH mora biti usklađena s međunarodnim standardima i da podaci moraju biti međunarodno priznati i usporedivi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije