Intervju

Vučić za "Nezavisne": Ne treba nam bratstvo i jedinstvo nego saradnja

Vučić za "Nezavisne": Ne treba nam bratstvo i jedinstvo nego saradnja
Vučić za "Nezavisne": Ne treba nam bratstvo i jedinstvo nego saradnja

Poštujem sve institucije RS i sve njene političke aktere. Ne mislim da se mešam u političku scenu Srpske, ali ću pozvati Dodika i Bosića da razmenimo mišljenja o svim važnim temama i pokušamo da usaglasimo poglede na budućnost celog regiona i saradnju Srbije i Srpske.

Rekao je to Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije u intervjuu ''Nezavisnim novinama'' i pozvao i zemlje regiona na bliže i snažnije ekonomske integracije koje su u interesu svih.

NN: Reforme koje sprovodite Vaša vlada i Vi, čini se, svakim danom sve više potvrđuju da je Srbija bila politički, ekonomski, administrativno pa i mentalno zapuštena zemlja. Slažete li se sa ovom mojom, i ne samo mojom, konstatacijom?

VUČIĆ: Negde, pre godinu dana, pred formiranje vlade, postavio sam sebi prosto pitanje, hoćemo li i možemo li nešto stvarno da promenimo u našem odnosu, našim navikama i možemo li suštinski da promenimo svoju zemlju. Dilemu, da li izabrati lakši put, put koji obično biraju političari sa ovih prostora, ili onaj rizičan put, put političkog trnja, muka, znoja i suza, gotovo da nisam imao. Znajući šta me sve čeka, svesno sam izabrao ovaj drugi put, uveren da samo težim putem možemo doći do normalne, moderne i uspešne Srbije. Kada sam razgovarao sa premijerom Rencijem u Rimu i čestitao mu na njegovoj spremnosti da menja Zakon o radu uprkos činjenici da će izgubiti deo popularnosti, on mi je rekao da zbog toga uopšte ne brine, jer jednom u životu imate mogućnost da utičete na to kako će da izgleda budućnost vaše zemlje i ključno pitanje je, ne, koliko dugo ćete biti na vlasti, već šta ćete ostaviti iza sebe i šta će biti rezultati vaše vladavine. Srbija će, pre kraja mandata ove vlade, biti bolja i uređenija zemlja, nego što je bila 2014.godine.  

NN: Da li ima nade da Srbi kao narod ne budu taoci prošlosti? Da više slave život nego smrt i da se definitivno i konačno okrenu prema budućnosti uz dostojanstveno poštovanje svoje prošlosti?

VUČIĆ: Naviknuti smo, na žalost, da neretko biramo i tražimo lakša, a ne prava rešenja, naučeni smo da za svoje neuspehe optužujemo druge, da nam je miris, ili smrad tuđeg dvorišta uvek presudan za trovanje sopstvenih njiva, da neradom drugih pravdamo sopstvenu lenjost. Iz prošlosti bismo mogli mnogo toga da naučimo, da bismo više i odgovornije radili u sadašnjosti i imali bolju budućnost. Uostalom, kada ste čuli Japance da govore bilo šta protiv Amerikanaca, iako su pretrpeli najteže žrtve posle bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki. Ne, oni su danas najbliži saradnici, Japan jedna od najuspešnijih zemalja, a svi pogledi upereni su im u budućnost. Mnogo toga iz ovakvih primera možemo da naučimo.

Cijeli intervju sa premijerom Srbije pročitajte u sutrašnjem štampanom izdanju ''Nezavisnih novina''.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije