Intervju

Vučković: Sedmoro mališana već poslato na liječenje

Vučković: Sedmoro mališana već poslato na liječenje
Foto: Jelena Đurđević | Vučković: Sedmoro mališana već poslato na liječenje

BANJALUKA - Svakodnevno javno objavljujemo trenutni, zbirni iznos sredstava koja se nalaze na računu, kao i izvode iz tri banke u kojima su otvoreni računi Fonda solidarnosti, rekla je u intervjuu za "Nezavisne" Jasminka Vučković, v.d. direktora Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Ona kaže da je bilo zahtjeva od zaposlenih koji ne žele da izdvajaju dio svoje plate za Fond, ali da u slučaju da njima zatreba liječenje, tj. njihovoj djeci neće biti odbijeni zbog toga.

"Roditelji ne mogu da dovedu u pitanje svoje dijete, tako da djetetu sigurno neće biti uskraćeno pravo na liječenje", rekla je Vučkovićeva.

NN: Koliko je do sada bilo zahtjeva za liječenje djece u inostranstvu i koliko ih je odobreno?

VUČKOVIĆ: Predati su zahtjevi za liječenje ukupno sedmoro djece i svi zahtjevi su bili opravdani, tako da su svi odobreni, a ukupno je bilo osam liječenja, jer je jedno dijete imalo potrebu za produženo liječenje. Jedan dio te djece je već bio na liječenju u Srbiji, gdje su kolege iz zdravstvenih ustanova iz Srbije predložile liječenje u inostranstvu, a kod jednog dijela djece se radi o genetskim ispitivanjima, tako da odluka Komisije Fonda solidarnosti nije bila teška jer su sva liječenja bila opravdana.

NN: Kako funkcioniše Fond solidarnosti i na koje se sve načine finansira?

VUČKOVIĆ: Fond solidarnosti funkcioniše u skladu sa Zakonom o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, koji je usvojen krajem prošle godine kada je i Fond faktički registrovan kao javna ustanova, a tada sam i ja imenovana za v.d. direktora. Svi akti Fonda i osnova svega se nalaze u Zakonu o Fondu solidarnosti, a zvanično je počeo sa radom 1. januara ove godine. Fond se finansira kroz posebne doprinose, a to su doprinosi iz budžeta Vlade RS, iz budžeta opština i gradova, od kupljenih automobila u javnom sektoru i od neto plata zaposlenih u RS. Procenat koji se izdvaja od neto plata za Fond solidarnosti je 0,25 odsto od neto plate. Što se tiče izdvajanja iz budžeta Vlade RS i opština i gradova u RS, to je iznos od 0,025 odsto.

NN: Koliko lica je podnijelo zahtjev da im se od plate ne odbija procenat za Fond solidarnosti?

VUČKOVIĆ: Oko 0,4 odsto zaposlenih kojima se uplaćuju doprinosi u RS podnijelo je zahtjev da im se od plate ne odbija iznos za Fond solidarnosti. Imamo veći broj zaposlenih koji uplaćuju doprinose u RS nego onih koji su zaposleni u RS. Imate one koji rade na nivou BiH ili u distriktu Brčko, a doprinose uplaćuju u RS.

NN: Da li u toj grupi lica koja su podnijela zahtjev da im se od plate ne odbija procenat za Fond solidarnosti ima i zdravstvenih radnika i kojih još profila?

VUČKOVIĆ: Prisutne su sve struke, razni profili radnika i lica iz različitih regija. Ako neko napiše dopis u kojem izjavljuje da ne želi da plaća određen iznos za Fond solidarnosti - to je onda njegovo puno pravo.

NN: U slučaju da zahtjev za liječenje djeteta u inostranstvu podnese neko ko je prethodno podnio zahtjev da mu se od plate ne odbija iznos za Fond, da li će njegov zahtjev za liječenje djeteta u inostranstvu biti odbijen ili ne?

VUČKOVIĆ: Ovaj fond je Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu, a ne njihovih roditelja. Roditelji ne mogu da dovedu u pitanje svoje dijete, tako da djetetu sigurno neće biti uskraćeno pravo na liječenje.

NN: Koliko Fond trenutno ima novca na raspolaganju i da li je iznos javan?

VUČKOVIĆ: Sve informacije koje se odnose na trenutni priliv i odliv sredstava Fonda solidarnosti mogu se naći na podlinku Fonda solidarnosti koji se nalazi na web-stranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Svakodnevno objavljujemo trenutni, zbirni iznos sredstava koja se trenutno nalaze na računu, kao i izvode iz tri banke u kojima su otvoreni računi Fonda solidarnosti. Javnost tu može i da se informiše o rješenjima Fonda solidarnosti za isplate za liječenje djece u inostranstvu, kao i ukupne iznose i bolnice u kojima su djeca na liječenju.

NN: Vi ste jedina zaposlena osoba u Fondu solidarnosti. Koliko je teško funkcionisati na taj način i da li je planirano zapošljavanje novih kadrova?

VUČKOVIĆ: Ne postoji mogućnost za zapošljavanje novih kadrova i ta mogućnost je potpuno jasna. Jedna osoba je zaposlena u Fondu solidarnosti zato da se ne bi morala izdvajati dodatna sredstva za bruto plate zaposlenih. S obzirom na to da Fond zdravstvenog osiguranja RS u svom dijelu poslova takođe upućuje djecu na liječenje u inostranstvo pronašli smo kompromisno rješenje, tako da FZO RS pruža svu administrativnu i tehničku podršku Fondu solidarnosti. Fond solidarnosti nema nikakav budžet osim onog koji troši na liječenje djece u inostranstvu.

NN: Da li se nazire kraj humanitarnim akcijama s obzirom na to da sada postoji Fond solidarnosti?

VUČKOVIĆ: Kada Fond solidarnosti ili Fond zdravstvenog osiguranja plate kompletan iznos u predračunu za liječenje, dakle kompletno liječenje, to onda znači da humanitarne organizacije ne mogu da vode akcije za liječenje, sa naglaskom na liječenje. Njima niko ne može zabraniti akcije za neke druge svrhe, ali to treba i da naglase. Nekorektno je kada Fond uplati sredstva za liječenje nekog djeteta, a pojavi se humanitarna akcija za prikupljanje novca za liječenje tog djeteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije