Intervju

Vuk Drašković: Srbi su izgubili oreol žrtve

Vuk Drašković: Srbi su izgubili oreol žrtve
Vuk Drašković: Srbi su izgubili oreol žrtve

Srbi će kao najveći narod i kao narod koji je stvorio Jugoslaviju biti smatrani najodgovornijim što nisu učinili više da se spriječi raspad Jugoslavije, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Vuk Drašković, lider SPO-a u Srbiji.

"Žao mi je bilo Jugoslavije, ali mi je iznad svega bilo žao što se narod žrtva genocida u Drugom svetskom ratu upreže u jedno krvavo kolo u kojem će izgubiti oreol svete žrtve i u mnogo čemu se izjednačiti sa dželatima", kazao je Drašković.

NN: Kako će istorija suditi o događajima na Balkanu devedesetih?

DRAŠKOVIĆ: Nijedna objektivna istorijska knjiga neće opravdati razbijanje Jugoslavije, a pogotovo neće opravdati krvava zbivanja koja su se desila. I tu neće biti nevinih. Krivica će se gradirati prema brojnost i snazi učesnika tuče, a što znači da će najbrojniji narod u bivšoj Jugoslaviji biti najodgovorniji za njeno razbijanje, kao što nijedna poštena istorija neće moći negirati činjenicu da je srpski narod bio najzaslužniji za stvaranje Jugoslavije 1918. godine i njeno obnavljanje 1945. godine.

NN: Kada će se Srbi suočiti sa svojim dijelom krivice?

DRAŠKOVIĆ: Odgovornost na srpskoj strani će biti naglašavana zbog toga što je kao najbrojniji narod i najzaslužniji za stvaranje Jugoslavije bio dužan da učini mnogo više da se čak u ponečemu i ponizi, a s ciljem da se država ne raspadne i s ciljem da ne udarimo jedni na druge. Svi ćemo se suočiti s tim i već se suočavamo. Čini mi se da i u Zagrebu i u Sarajevu i u Beogradu sve više shvatamo besmislenost i tragičnost onog što nam se desilo. Sve više razumemo da jedni bez drugih ne možemo i da smo jedni drugima najpotrebniji, a istovremeno i da smo jedni drugima neka vrsta tumora.

NN: Kako ocjenjujete ulogu Slobodana Miloševića u novijoj istoriji?

DRAŠKOVIĆ: Neću ja da ocenjujem njega pošto ga ocenjuje ceo svet i svi mi. Mislim da mu niko nije surovije ni tačnije ocene davao nego ja.

NN: A Vaša uloga?

DRAŠKOVIĆ: Pisao sam roman "Nož", roman o počinjenom genocidu nad Srbima na prostorima sadašnje Hrvatske i BiH od strane ustaša. Doživeo sam raspeće što sam s istine koja je bila zatrpana otkopao planine, a s motivom da se nikad ne ponovi. Razapinjali su me oni koji su hteli da zaborave, a hteli su da zaborave zato što su se spremali to da ponove. Žao mi je bilo Jugoslavije, ali mi je iznad svega bilo žao što se narod žrtva genocida u Drugom svetskom ratu upreže zahvaljujući nerazumnoj politici onih koji su ih vodili u jedno krvavo kolo, u kojem će izgubiti oreol svete žrtve i u mnogo čemu se izjednačiti sa dželatima.

NN: Mislite li na Srebrenicu?

DRAŠKOVIĆ: Mislim na sve. Kada je bio 2. kongres srpskih intelektualaca u Beogradu 1993. ovo sam im rekao i izviždali su me, gađali su me, ali sam rekao: "Pre vas svi mi skupa bili smo upisani u knjigu jagnjeta, žrtve, a jagnje prema Otkrovenju sedi do Boga i drži knjigu sa sedam pečata, a sada je i naše nacionalno ime upisano u knjigu srama."

NN: Ko je kriv zbog toga? Jesu li to lideri, jesu li obični ljudi?

DRAŠKOVIĆ: Kriv je recidiv jednog velikog zločina. U ovom času u Srbiji se bune na jedan nerazumni i nedostojni način bivši partizani, a i ja sam iz partizanske porodice, jer je formirana državna komisija čiji je jedini cilj da se otkrije kako je ubijen vojni ministar Vlade Kravljevine Jugoslavije, đeneral Dragoljub - Draža Mihajlović, umesto da sledi jedan opšti zahtev da se otkriju desetine i desetine hiljada još tajnovitih grobnica od Slovenije do Srbije. Mi se danas kupamo u jezerima u kojima su kolektivne grobnice naše braće i komšija, navijamo na stadionima na kosturnicama i idemo u crkve ispod kojih su kolektivne grobnice. To je strašno. Ali toj ideologiji kojoj se učinilo da se tajni zločini isplate palo je na pamet da isto radi i pri kraju 20. veka.

NN: Kako ste zadovoljni današnjom politikom u Srbiji?

DRAŠKOVIĆ: Nisam nikako zadovoljan. Ja sam protivnih politike kalimera i kukanja nad kosovskom grobnicom i povika "nećemo u Evropu zbog Kosova, nećemo u NATO zbog Kosova". Poenta je u tome da Srbija mora bezuslovno da uđe u NATO, pa samim tim i u EU, zato što će Srbija time postati jaka.

NN: To isto želi i aktuelna srbijanska politika.

DRAŠKOVIĆ: Ne, to nije tačno. Evroatlantske integracije su poništene. Od pada Miloševića bile su evroatlantske, od pre godinu i po nisu više evroatlantske nego samo evropske, a proklamovana je vojna neutralnost prema NATO-u s obrazloženjem da je NATO zločinačka antisrpska organizacija. Nama je jasno da nema priključenja EU bez NATO-a i to je i Bajdenova poruka. Drugačije će se svet postaviti prema Srbiji u pogledu Kosova kad postane jaka i vodeća zemlja centralnog regiona zapadnog Balkana. Ja sam Dodiku čestitao što je Bajdenu na pitanje da li BiH treba u NATO rekao: "Naravno da treba i zato sam da uđemo sutra, dajte da odmah potpišem."

NN: Kakva je uloga SAD na Balkanu?

DRAŠKOVIĆ: Amerikanci su s pravom ljuti na Evropu zbog tromosti i neodlučnosti u evropeizaciji BiH, Srbije i celog regiona zapadnog Balkana. Sada Amerika ima ideju da evropski motor ojača američkim turbo punjačem i američkom brzinom. Amerika se vraća na Balkan. Amerika je sve pokušala 1990. i 1991. da se spreči razbijanje Jugoslavije.

Dodik najmarkantnija ličnost

NN: Kako procjenjujete Dodika?

DRAŠKOVIĆ: On sada jeste najmarkantnija politička ličnost s ove strane Drine i to se pokazalo na izborima. Mislim da njegovo insistiranje na Dejtonu, na promenama koje su rezultat dogovora između tri naroda, na punoletstvu i okončanju starateljstva nad BiH, ne može da trpi nikakve logičke i demokratske prigovore. Zalaganje da BiH uđe u NATO, a onda i u EU je strataško opredeljenje koje ja mogu samo da podržim i žao mi je što takvo opredeljenje nemaju u Srbiji. Čuo sam od nekih zapadnih političara da je veoma dobro da BiH Srbiju uvede u NATO i Evropu. Možda će tako i biti ali ja bih voleo da bude obrnuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije