Intervju

Željko Komšić: SDA i HDZ u Vladi FBiH žele SNSD

Željko Komšić: SDA i HDZ u Vladi FBiH žele SNSD
Željko Komšić: SDA i HDZ u Vladi FBiH žele SNSD

Željko Komšić, lider Demokratske fronte (DF) i državni poslanik, kaže da je učešće ove stranke u vlasti u FBiH nakon izlaska njihovih ministara definitivno stvar prošlosti.

U intervjuu za "Nezavisne" Komšić izražava žaljenje što DF "nije uspio zaustaviti praksu harčenja državne imovine u javnim preduzećima".

"Sve što je DF želio jeste da im sklonimo šape sa JP i da se zaustavi jedan od najkrupnijih kanala sistemske korupcije u BiH", ističe on.

NN: Može li se više išta dogoditi da DF promijeni odluku o odlasku u opoziciju nakon što su vaša četiri ministra u Vladi FBiH u petak podnijela ostavke predsjedniku Federacije?

KOMŠIĆ: Ništa u ovim okolnostima. Mi smo rekli svoje i tu nema povratka.

NN: Da li su tačne informacije da će DF i dalje na funkciji zadržati svog potpredsjednika Federacije Milana Dunovića, jer vjerujete da SDA i HDZ žele uvesti SNSD u federalnu vlast?

KOMŠIĆ: Prvo, na znam zašto bi Dunović podnosio ostavku? Da ugodi Marinku Čavari (predsjednik FBiH), da ugodi HDZ-u, SDA? Nema više njima nikakvog ugađanja. To je jedna stvar. Druga stvar, tačno je da SDA i HDZ žele da uvedu SNSD u Vladu Federacije, Dunovićevu poziciju su rezervisali za SNSD. Prema tome, Dunović se neće povući, a ako hoće da ga smijene - zna se kako to mogu izvesti. Ali sumnjam da će to ikada uspjeti.

NN: Imate li pretpostavke ko bi sada mogao činiti parlamentarnu većinu?

KOMŠIĆ: Ne znam zaista, to je njihova stvar šta će i kako uraditi. Koliko vidim, pokušavaju dobiti SBiH, HDZ 1990, BPS i A-SDA.

NN: Zašto je DF uopće ulazio u federalnu vlast? Zar niste znali da je imenovanje stranačkih direktora i uprava u javnim preduzećima (JP) podrazumijevajuća politička praksa i da se teško šta može promijeniti?

KOMŠIĆ: Pazite, nismo mi ulazili u Vladu FBiH zbog preduzeća, nego zbog zakonskih projekata koji su neophodni ovoj zemlji zbog socio-ekonomske situacije. Druga stvar, kada je riječ o praksi harčenja državne imovine u JP, mi nikada nećemo pristati na tako nešto. U zakonu piše drugačije, bez obzira na to što stranke koje čine vlast nastavljaju praksu koja je protivna zakonu. Dakle, mi smo ušli u Vladu FBiH sa željom da nešto promijenimo, na kraju krajeva, sa strankama koje su nam bile partneri u FBiH potpisali smo i dokument, a u tom dokumentu, vjerujte, nigdje se ne pominju JP, nego reforme. Pa ne možemo mi učestvovati u podjeli nečega što nije naše, pa nisu JP vlasništvo stranaka!

NN: Ali vaši vas sada već bivši partneri optužuju da ono što DF njima spočitava, dakle želju da stranački poklope novčane tokove u velikim JP, zapravo DF isto to želi za sebe, samo na drugi način, putem Ministarstva energetike, koje je nadležno za veliki broj najprofitabilnijih JP?

KOMŠIĆ: Savjetujem vam da vidite spisak članova NO i UO u firmama gdje su provedeni konkursi po zakonu koje je uradio DF-ov ministar energetike Reuf Bajrović. I ako nađete koga iz DF-a - tražite od mene šta god hoćete! A vjerujte da smo identifikovali ljude iz SDA i HDZ-a, ali smo ih opet predložili za članove UO i NO. Zašto? Zato što po referencama odgovaraju onome što je traženo konkursom. Jedina osoba koja se prijavila na konkurs, i to za NO "Elektroprivrede HZ-HB", a koja je član DF-a, jeste Ružica Burić iz Mostara. A gospođi Burić smo rekli i ministar Bajrović i ja da zbog vjerodostojnosti svega za šta se zalažemo neće biti član NO EP HZ-HB. I toliko o želji DF-a da poklopi novčane tokove... Prema tome, sve što je DF želio jeste da im sklonimo više šape sa JP i da se zaustavi jedan od najkrupnijih kanala sistemske korupcije u BiH. A to se moglo jedino radeći po zakonu.

NN: Ipak ste na kraju HDZ-u i SDA ostavili javna preduzeća?

KOMŠIĆ: Pazite, ljudi su nas u Vladi preglasali, rekli su ovo je naše, mi to dijelimo, onda izađe Fadil Novalić (premijer) i kaže: "Pa normalno je da HDZ-u pripadaju UO i NO u Hercegovini". Ali gospodine Novaliću, to nigdje ne piše u zakonu, promijenite zakon u Parlamentu, pa napišite, kada su SDA i HDZ vlast u Federaciji, da su onda ta JP njihova. O tome sve vrijeme govorimo, to je anarhija i dalji podsticaj sveobuhvatnoj korupciji.

NN: Može li se ovo teško stanje u FBiH odraziti na koaliciju na državnom nivou? Evo, uz pomoć SDA i HDZ-a u Zajediničku komisiju za nadzor nad radom OSA ipak je izabran SNSD-ov Nikola Špirić, a ne Vi? Dakle, SDA, HDZ i SNSD su preglasali DF i SDS?

KOMŠIĆ: Naš izbor nikada nije bio da pravimo krizu u Vladi FBiH, i naš izbor nije da pravimo krizu u državoj vlasti. To je uvijek izbor nacionalističkih stranaka, poput SDA, HDZ-a, u ovom slučaju i SNSD-a. To je njihova stvar. Oni imaju legitimitet naroda, narod im je na izborima dao legitimitet da oni to mogu. I a ako to žele - neka to slobodno urade.

NN: Da li bi ovo možda imalo neku tendenciju pokušaja stvaranja nove većine i na nivou države, bez učešća DF-a?

KOMŠIĆ: Od SDA svašta možete očekivati, jer očigledno da je to ta logika za koju smo vjerovali da se lagano prevazilazi, prije svega pred teretom socijalne i ekonomske situacije. I kad me pitate "zar niste znali kakvi su oni", pa znao sam ja kakvi su oni, ali sam mislio da je ova situacija, pogotovo nakon nereda iz februara prošle godine, nekim ljudima dala malo pameti i mudrosti. Dakle, svašta je moguće očekivati, jer je u ovoj zemlji već 25 godina prisutna logika podjela, teritorijalnih, ekonomskih resursa... I tek kada s tom praksom završite, onda ćete moći govoriti o reformama i napretku...

Raspoloženi za partnerstvo sa SDP-om

NN: Da li možete potvrditi iz prve ruke ono što je već procurilo, da će DF i SDP na lokalnim izborima 2016. imati zajedničke kandidate za načelnike i da je to faktički početak ujedinjavanja ljevice u BiH?

KOMŠIĆ: Nema još čvrstog dogovora o tome, jer moramo najprije sjesti sa rukovodstvom SDP-a da vidimo da li je to njihov interes. Ja, iskreno, ne bih imao ništa protiv, ali mislim da je to stvar malo čvršćeg dogovora, sa mnogo više uzajamnog povjerenja koje može dovesti do toga. Mi jesmo raspoloženi za to, a znam i za neke ljude u SDP-u da su tako raspoloženi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije