Intervju

Zijah Rifatbegović: Osnažiti saradnju na polju transplantacija

Zijah Rifatbegović: Osnažiti saradnju na polju transplantacija
Zijah Rifatbegović: Osnažiti saradnju na polju transplantacija

Prva eksplantacija dječjih organa u BiH, kojom su spasena dva mlada života, sigurno će uticati na stepen znanja i svijesti o donorstvu, ali bi istovremeno trebalo da animira i sve nadležne institucije u oba entiteta da osnaže i intenziviraju saradnju na polju transplantacija.

Ovo je poručio u intervjuu za "Nezavisne" prof. dr med. sci Zijah Rifatbegović, načelnik Klinike za hirurgiju UKC Tuzla i koordinator Tima za transplantaciju jetre u BiH.

Mišljenja je da su institucije RS i FBiH lijene da postignu dogovor, iako je, kako dodaje, sa etičkog i političkog stanovišta jednostavnije i lakše da se programi transplantacija realizuju na nivou BiH, posebno kada se aplicira prema fondovima ili asocijacijama.

NN: Prva eksplantacija dječjih organa u BiH je spasila dva života i u pitanju su mladi ljudi?

RIFATBEGOVIĆ: Da, to jesu mladi i ja koristim priliku da neizmjerno zahvalim porodici koja je dala dio svog najmilijeg, spasavajući tako živote drugih. Kada su kolege koje su nadležne za to dobile informacije o želji za donorstvom, uzeli su bubrege za adekvatne primaoce i bez ikakvih problema izvedene su transplantacije.

NN: Kada imamo adekvatnog donora i primaoca, te druge uslove za donorstvo i transplantaciju, jedan donor može spasiti i unaprijediti osam života, je li tako? Ako kod nas u ovom trenutku nije bilo adekvatnih primalaca za transplantacije koje se rade u BiH, da li se pokušalo reagovati sa zemljama u okruženju?

RIFATBEGOVIĆ: Da... Bubrezi, srce, jetra, pluća, pankreas, rožnjače... To su organi koji mogu da se transplantiraju, a kolege hematolozi rade i koštanu srž. Ovdje smo, međutim, imali i malo specifičnu situaciju, jer je u pitanju dijete, a kada na nivou FBiH nismo pronašli nijednog adekvatnog primaoca jetre, nismo mogli dati organe "Croatia transplantu", jer nismo produžili ugovor sa njima i to je bila, dakle, ta zakonska prepreka.

NN: Zašto niste produžili ugovor, odnosno Ministarstvo zdravlja FBiH?

RIFATBEGOVIĆ: Obaveza je Vlade FBiH, odnosno Ministarstva zdravlja FBiH da produži ugovor, ali nemojte misliti da to neko nije htio, to je administrativne prirode jer pripreme za ugovor traju, ugovor mora biti pokriven, posebno sada kada su kod nas, kako i sami znate, u toku pripreme za izmjene zakona... Kada smo u FBiH pronašli adekvatne primaoce za bubrege, da smo imali važeći ugovor, kao ranijih godina, sa "Croatia transplantom" ili da smo dio "Eurotransplanta", mi bismo u ovoj situaciji kada nemamo adekvatne primatelje za ostale organe ponudili jetru, pankreas, rožnice, srce i pluća "Eurotransplantu", u kojem je osam zemalja i oko 7.000 transplantacija godišnje. S druge strane, oni bi nama vratili na isti način i na taj način bismo mogli spasiti i unaprijediti život nekome ko nema donora ovdje.

NN: Rekli ste da u FBiH nije bilo adekvatnog primaoca jetre, da li ste provjerili u RS?

RIFATBEGOVIĆ: RS nema liste čekanja za transplantaciju jetre i nema još definisana zakonska rješenja na tom planu koje ima FBiH, ali druge prepreke nema. Ne znam da li se u konkretnom slučaju zvalo, ali vjerujte zvali smo ranije i nije bilo liste pacijenata, dakle nismo mogli donirati organ ako nije bilo obrađenih pacijenata. Mi smo dolazili u Banjaluku 2007. godine, kada je urađena i jedna od prvih transplantacija u BiH, ali poslije toga nismo. Evo, ja koristim priliku i pozivam sve u BiH, nadležne institucije u oba entiteta da se više angažuju na tome da se zajednički nastupa u svim segmentima razvoja transplantacije, bez obzira na entitet i lokalitet. Mi treba da se povežemo u cjelinu i radimo na zajedničkom programu transplantacije i eksplantacije u BiH. Zdravlje je potrebno svima, treba da pokažemo etičku i političku zrelost. To bi značilo da ministarstva usvoje zajednički okvir djelovanja, koji će podrazumijevati da se preko nadležnih jedinica, odnosno kantona i entiteta, donorska mreža razvija na nivou jedinstvenog centra za transplantaciju u BiH i da se tu raspolaže pacijentima.

NN: U FBiH je posljednjih mjeseci dosta aktuelizovana tema donorstva, jer se pred parlamentarnom procedurom nalazi zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja koji podrazumijeva i pretpostavljeni pristanak?

RIFATBEGOVIĆ: Mi jesmo umjesto informativnog predložili prefiks pretpostavljenog pristanka, jer sve zemlje koje su to uradile podigle su broj transplantacija. To znači da onaj ko se za života nije pismeno izjasnio da ne želi biti donor, potencijalni je kadaver, ali uprkos tome, nikada ne bismo uzeli organ bez slaganja porodice. Nakon donošenja zakona, imaćemo pet godina da se uradi taj registar. Kod nas ljudi iz neznanja i pogrešnih informacija uglavnom strahuju da organ njihovog najbližeg ne bude zloupotrijebljen. To je nemoguće i to se jednostavno ne može desiti, jer se svaka transplantacija odvija po najvišim standardima, u svakom smislu. *

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije