BiH

Problemi zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa

Problemi zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa
Problemi zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa
D. Muminović

SARAJEVO Komisija za eksproprijaciju zemljišta opštine Visoko riješila je 30 od ukupno 194 predmeta otkupa privatnih parcela, što je neophodno da bi gradnja buduće 7,6 kilometara duge dionice autoputa od Visokog do naselja Dobrinja prema Kaknju mogla početi, potvrđeno je u opštini Visoko.

Predsjednik ove komisije Mediha Sirćo kazala je da u opštini Visoko rade ubrzano kako bi se što prije moglo pristupiti nastavku izgradnje autoputa na koridoru 5c, ali da imaju mnogo problema.

`Svaki dan idemo na teren i dogovaramo se s vlasnicima. Zbog povremeno lošeg vremena teško je izlaziti na teren. Također, mnogi vlasnici zemljišta nisu prisutni u BiH, tako da i tu imamo zastoja. Uglavnom, veliki je posao pred nama`, kazala je Sirćo. Ona nije željela da procjenjuje datum završetka procesa eksproprijacije zemljišta.

`Poznato je da se građevinska dozvola ne može izdati bez rješenja imovinsko-pravnih odnosa. Ne mogu procijeniti kada će biti proces završen, jer ima raznih faktora koji će uticati na rad. Nije samo do nas`, kaže Sirćo.

Nezvanično saznajemo da gradnja autoputa neće biti nastavljena krajem septembra, kako su najavljivali u Direkciji za ceste Federacije BiH.

`Bojim se da opet ne dođemo u situaciju, kao i prilikom gradnje prošle dionice, kada smo počeli raditi a u kompletan posjed nismo ušli mjesecima. Ovaj put ćemo tražiti da sve bude riješeno prije početka gradnje, da ne bi kasnije na nas svaljivali krivicu zbog kašnjenja`, kazao je sagovornik iz jedne od građevinskih firmi koje su konkurisale za učešće u izgradnji.

Do sada je izgrađeno 20 kilometara dionice autoputa na koridoru 5c, od Jošanice do Visokog. Radovi na dionici autoputa od Podlugova do Visokog počeli su 21. marta 2005. godine, te su zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i nailaska na nepredviđena minska polja kasnili više mjeseci.

sds

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije