Obrazovanje

Akcije prikupljanja knjiga za porodice sa više djece: Najpotrebniji udžbenici za više razrede

Akcije prikupljanja knjiga za porodice sa više djece: Najpotrebniji udžbenici za više razrede
Foto: InfoBijeljina | Akcije prikupljanja knjiga za porodice sa više djece: Najpotrebniji udžbenici za više razrede

BANJALUKA - Nabavka školskih knjiga i pribora za novu školsku godinu uveliko je počela, što za roditelje s više školaraca predstavlja dodatnu brigu.

Kako bi im pomogla, udruženja s višečlanim porodicama i samohranim roditeljima pokrenula su akciju prikupljanja školskih knjiga i pribora, a, kako su istakli, najviše im trebaju knjige za sedmi, osmi i deveti razred.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja "4+", kazao je da u ovom udruženju ima 637 porodica.

"Prikupljamo knjige od trećeg do devetog razreda i svake godine najviše problema imamo s knjigama za deveti razred", rekao je Radovanović.

Ovo udruženje od svog osnivanja sprovodi akciju prikupljanja polovnih udžbenika, koja se do sada pokazala veoma uspješnom.

"Često se dešava da roditelji donose školske knjige na razmjenu, što je od koristi i za Udruženje koje će knjige proslijediti drugom djetetu, a roditelji za svoje dijete dobijaju one koje su im potrebne", ističe Radovanović.

Prema njegovim riječima, za odlične učenike od trećeg do devetog razreda obezbjeđuju se udžbenici u saradnji s Ministarstvom porodice, omladine i sporta RS, dok iz Gradske uprave obezbjeđuju komplete udžbenika za njihove socijalno najugroženije članove.

Potrebne udžbenike za narednu školsku godinu u "Udruženju 4+" mogu dobiti i porodice koje imaju jedno ili dvoje djece, a koje nisu u mogućnosti da ih kupe.

Svi zainteresovani udžbenike mogu dostaviti u prostorije Udruženja u Ulici Petra Rađenovića.

Maja Uličević, predsjednica Udruženja samohranih roditelja "Ponos", kazala je da i ove godine organizuju akciju prikupljanja knjiga i školskog pribora.

"Roditelje čijim školarcima trebaju knjige i one koji su u mogućnosti da im ih daruju pokušavamo da spojimo preko društvenih mreža jer nemamo svoje prostorije za rad. Najpotrebnije su knjige za sedmi i osmi razred, a jedno vrijeme bila je potražnja i za četvrti razred", rekla je Uličevićeva.

"Mozaik prijateljstva"

Socijalno ugroženim mališanima iz Udruženja "Mozaik prijateljstva" i ove godine treba pomoć kako bi u novu školsku godinu krenuli opremljeni svim knjigama i školskim priborom koji im je potreban.

"Svi koji imaju knjige, bojice, olovke i druge stvari za školu, a koje im više nisu potrebne, mogu ih ostaviti u prostorijama Udruženja na adresi Ulica cara Lazara 20", rekli su u ovom udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije