Obrazovanje

Autonomija univerziteta preduslov slobode misli

JAHORINA - Autonomija univerziteta kao organizaciona i funkcionalna nezavisnost i uključivanje studenata u upravljačka tijela, preduslov su slobode misli, nauke i akademije kao osnova napretka društva u cjelini, zaključeno je na konferenciji "Vizije i ideje studenata fakulteta političkih nauka iz BiH", koja je danas okončana na Jahorini.

Na četvorodnevnom skupu učestvovali su studenti Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci i odsjeka Politikologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

"Mi, studenti, kao nosioci društvenih promjena, smatramo da uspostavljanje i kontinuitet saradnje studenata u BiH dovodi do boljeg razumijevanja i odbacivanja ustaljenih matrica mišljenja kao izvora prepreka zajedničkom gledištu na budućnost obrazovanja u BiH", navodi se u deklaraciji koja je usvojena na konferenciji studenata fakulteta političkih nauka u BiH.

U deklaraciji se ističe da teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uz neophodno poštivanje volje i interesa sva tri konstitutivna naroda i svih građana, predstavlja polaznu tačku za izgradnju funkcionalnog društveno-političkog poretka.

U  deklaraciji usvojenoj na Jahorini navodi se da studenti pozivaju i na racionalizaciju birokratskog aparata u Federaciji BiH i uspostavljanje funkcionalnijeg institucionalnog aparata na nivou BiH.

Predsjednik Asocijacije studenata Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva Samir Arnautović, predsjednik Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka Banjaluka Vanja Milošević i predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma Josip Zelenika potpisali su tokom konferencije na Jahorini i memoradnum o saradnji tri studentske organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije