Obrazovanje

Banjalučka Gimnazija proslavila 120 godina postojanja (FOTO)

Banjalučka Gimnazija proslavila 120 godina postojanja (FOTO)
Banjalučka Gimnazija proslavila 120 godina postojanja (FOTO)

BANJALUKA - Banjalučka gimnazija je Svečanom akademijom večeras proslavila poseban jubilej, 120 godina postojanja, pod sloganom "Bilo, jeste i biće".

Svečanu akademiju otvorio je direktor Gimnazije Zoran Pejašinović riječima: "Mi njegujemo prošlost i tradiciju, slavimo školu, naše bivše učenike i profesore, slavimo svijh 12 decenija postojanja. Osnovali smo i udruženje 'Gaudeamus', a hodnicima i stepeništima dali smo imena profesora - Nakića, Pelagića, Glušca i mnogih drugih."

Na početku Akademije pročitano je i pozdravno pismo dugovodišnjeg prijatelja ove ustanove Arija Livnea, šefa Predstavništva Republike Srpske u Izraelu.

Besjednik na Svečanoj akademiji bio je Kolja Mićević, bivši gimnazijalac.

"Gimnazijalac je posebna vrsta učenika, on je student prije studenta. To je za mene jedan pojam i ja se još uvijek u duši osjećam gimnazijalcem", rekao je on.

Ministar nauke i tehnologije u Vladi RS Jasmin Komić je ujedno bivši učenik Gimnazije, i ove godine je obilježio 40 godina od proslave mature. On je kazao da je svjestan činjenice da možemo opstati samo kao društvo znanja.

"Gimnazija u tome ima važnu ulogu, ne samo u sticanju znanja kao učenja već i u otkrivanju i njegovanju vještina. Taj doprinos je nemjerljiv. Ova škola je opredijelila naše živote", istakao je Komić.

Uz gromoglasan aplauz prisutnih direktor Pejašinović je uručio zahvalnice bivšim profesorkama koje su 40 godina radile u ovoj ustanovi - Ljiljani Stanar, Mirjani Vasić, Snežani Rakić, Mirjani Sladojević, Ljiljani Maričić i Nadi Milovanović.

Proslavi su, pored Komića, prisustvovali ambasadorka Francuske u BiH Kler Bodoni, bivši predsjednik RS Dragan Čavić, generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, direktori gimnazija iz Novog Sada i Novog Mesta, kao i brojni bivši drugi učenici i profesori.

Gaudeamus trg

Na Gaudeamus trgu brojni učenici Gimnazije ovo veče su uljepšali bogatim programom. Takođe, predstavila se etno grupa koju predvodi profesor njemačkog jezika Tanja Danojević, koja je i član grupe "Trag".

Učenici trećeg razreda Anđela Radovanović i Bojan Belenzada bili su akteri debate pod nazivom "Đački razgovori".

Učenici su na kreativan način dočarali vremenski period kroz koji je ova škola prolazila kroz svih 120 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije