Obrazovanje

Banjalučki studenti najbolji u državi u simuliranom suđenju iz krivičnog prava

Banjalučki studenti najbolji u državi u simuliranom suđenju iz krivičnog prava
Foto: N.N. | Banjalučki studenti najbolji u državi u simuliranom suđenju iz krivičnog prava

BANJALUKA - Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i polaznici Pravne klinike za ljudska prava pobjednici su na 6. državnom takmičenju u simuliranom suđenju iz oblasti krivičnog prava.

Takmičenje je održano od 8. do 11. novembra na Jahorini, a učestvovali su studenti šest javnih fakulteta iz cijele BiH.

"Tim svakog fakulteta je bio sačinjen od šest studenata podijeljenih u uloge aplikanta i respondenta pred Evropskim sudom za ljudska prava", navode sa Pravnog fakulteta u Banjaluci.

Njihov tim aplikanta su činili Milica Ristić, Ivona Tomić i Jovan D. Malešević, a tim respondenta Maja Milošević, Gorana Radetić i Gavrilo Kerkez.

Njih su za takmičenje spremali asistenti Pravnog fakulteta Olivera Ševo i Igor Popović, koji su im, kako kažu studenti, bili velika podrška.

Pored nagrade za ukupnog pobjednika, studenti iz Banjaluke su osvojili nagradu i za najbolji podnesak aplikanta, dok su Milica Ristić i Maja Milošević bile u mečevima grupne faze proglašene za najbolje govornike meča.

"Značajno nam je pomogao fakultet, ali i profesori. Pripreme jesu bile zahtjevne, ali smo bili dobar tim i mentori su nam pružili odličnu podršku", kazala je Milica Popović, student četvrte godine.

Istakla je da je značaj ovog takmičenja ogroman, te da je to veliko iskustvo ne samo da se nauče pojedine oblasti prava, već i naučiti timski raditi i nadograditi lične osobine.

"Kad dobijete prvi put priliku da nešto izlažete pred sudijama Suda BiH, to je veliko iskustvo. Tako razbijamo tremu i dobijamo priliku da vidimo kako je to izlagati i braniti neke svoje argumente pred njima", kaže Ristićeva.

Dodaje da je to bila i sjajna prilika da se razmijene iskustva sa kolegama sa drugih  fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije