Obrazovanje

Beograd nudi privatnim vrtićima pokriće 80 odsto troškova boravka mališana

Beograd nudi privatnim vrtićima pokriće 80 odsto troškova boravka mališana
Beograd nudi privatnim vrtićima pokriće 80 odsto troškova boravka mališana

BEOGRAD - Nadležni u Beogradu preduzeli su prve korake ka uključivanju privatnih vrtića u postojeći sistem državnih predškolskih ustanova, kako bi se smanjio broj mališana na listi čekanja.

Obavljeni su i prvi razgovori, a kako smo nezvanično saznali, na adrese privatnih vrtića su upućeni dopisi o ideji da grad pokriva 80 odsto troškova boravka mališana, a privatnici imaju 7 dana da se o tome izjasne.

Kako smo uspjeli da saznamo, izvjesno je da će u glavnom gradu biti primjenjen skoro identičan model kao u Novom Sadu, pišu Večernje novosti.

"U dopisu koji smo dobili pominje se isti model kao i u Novom Sadu", kaže jedan od vlasnika privatnog vrtića.

To znači da će moći da se upišu samo djeca koja su na listi čekanja, a kada se ukaže mjesto u državnom oni će se ispisivati. Koliko će grad dotirati zavisiće od cijene vrtića. Ako boravak djece košta 30.000 dinara (oko 487 KM), 80 odsto od cijene će se izdvajati iz gradske kase, a ostatak će plaćati roditelji.

Neka obdaništa čiji se rad ne finansira iz državne kase već su prebukirana i imaju liste čekanja, tako da ona, sasvim sigurno, neće ni biti zainteresovana za uključivanje u državni predškolski obrazovni sistem. S druge strane, ima i privatnih vrtića koji imaju malo upisane djece, prije svega zbog cijene, pa je ovo dobra prilika da popune svoje kapacitete.

Roditelji biraju od 50 vrtića

Iako u zvaničnom registru Ministarstva prosvete postoje samo 4 akreditovane privatne predškolske ustanove, njihov broj je znatno veći.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, dozvolu u glavnom gradu ima 50 vrtića, a još četiri-pet su u proceduri za dobijanje licence.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije