Obrazovanje

Besplatne knjige za djecu iz 4+ i romskih porodica

Besplatne knjige za djecu iz 4+ i romskih porodica
Foto: N.N. | Besplatne knjige za djecu iz 4+ i romskih porodica

BANJALUKA - Kao i svake godine, i ove je besplatne udžbenike dobilo 74 osnovaca iz 50 višečlanih porodica i 18 učenika iz romskih porodica, koji su uz udžbenike dobili i školski pribor i ruksake.

Grad je za ove svrhe izdvojio 10.000 KM, a kroz jednokratnu novčanu pomoć će podržati obrazovanje srednjoškolaca i jednog studenta iz romske populacije.

Slađana Kostadinović, majka šestoro djece, rekla je da im donacija knjiga znači jer su i suprug i ona nezaposleni, a udžbenici su skupi.

"Imam troje djece koja su dobila udžbenika, kćerka je deveti razred, mlađi sin je peti, a najmlađi je treći razred. Dodatno otežava i to što mi dvoje djece boluje od mišićne distrofije", rekla je ona.

Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika, posjetio je Udruženje porodica sa četvoro i više djece i Savez udruženja nacionalnih manjina RS i podijelio udžbenike. Rekao je da grad i ove godine nastavlja pružati podršku Udruženju porodica sa četvoro i više djece, jer prije svega vodi računa o višečlanim porodicama, pošto je polazak u školu veliki materijalni trošak.

"Ono što je bitno je da grad ima saradnju s Udruženjem 'Četiri plus' kako bismo mogli imati podatke šta je potrebno uraditi", kazao je Amidžić.

Dodao je da već postoji značajna podrška višečlanim porodicama kroz različite programe stipendiranja.

"Kada je u pitanju predškolski uzrast za svu djecu iz višečlanih porodica boravak u vrtićima je besplatan, a 231 dijete je obuhvaćeno stipendiranjem kada su u pitanju ova populacija i populacija ugroženih", istakao je Amidžić.

Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece grada i RS, rekao je kako ova donacija znači mnogo, jer je mnogo roditelja nezaposleno, a preko 70 odsto porodica nema nikakva primanja.

"Teško je školovati i jedno dijete, a da ne govorimo koliko je teško porodicama koje imaju više djece. Udruženje broji 630 porodica koje imaju minimum četvoro djece. Uvijek naglašavam da su nam najbitnija zakonska rješenja, trajna i kroz institucije. Jednokratne pomoći dođu dobro u jednom momentu, ali nisu trajna rješenja", istakao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije