Obrazovanje

Bezbjednosne nauke privlače maturante

Bezbjednosne nauke privlače maturante
Foto: N.N. | Bezbjednosne nauke privlače maturante

BANJALUKA - Ako je suditi prema riječima mnogih maturanata koji su danas posjetili manifestaciju "Dani otvorenih vrata", koja se održava u sklopu "Dana studenata Univerziteta u Banjaluci", veliki broj njih zainteresovan je da upiše Fakultet bezbjednosnih nauka.

"Maturant sam Tehnološke škole, a željela bih da upišem Fakultet bezbjednosnih nauka jer me ta profesija privlači, a i godinama se bavim sportom", rekla je Isidora Mitrović, maturant iz Banjaluke.

Ajla Šljivar iz Prijedora takođe sebe vidi kao studenta Fakulteta bezbjednosnih nauka i budućeg policajca.

"Završavam Ugostiteljsko-ekonomsku školu u Prijedoru, Smjer turistički tehničar, i nadam se da ću uspjeti da upišem fakultet koji želim", kazala je Šljivareva.

Istakla je da, ukoliko ne uspije upisati Fakultet bezbjednosnih nauka, upisaće fakultet u inostranstvu, ali još nije odlučila koji bi to tada bio.

"S jedne strane, naša stvarna želja su društvene nauke, ali  smo svjesni da je mnogo lakše doći do zaposlenja ukoliko završimo ETF ili mašinstvo, tako da ćemo se najvjerovatnije na kraju ipak odlučiti za neki fakultet tog tipa", rekla je grupa maturanata banjalučke Gimnazije.

Suzana Lakić iz Laktaša srednju poljoprivrednu školu završila je prošle godine, ali je, kako kaže, pauzirala godinu kako bi mogla bolje razmisliti o fakultetu.

"Želja mi je da upišem Policijsku akademiju, a ako slučajno ne  uspijem, onda ću upisati Poljoprivredni fakultet", kaže Lakićeva.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, rekao je da se na manifestaciji "Dani otvorenih vrata" okupilo oko 1.700 maturanata.

"Ove godine buduće studente  očekuju i neki novi studijski programi sa kojima će oni moći bolje da se upoznaju nakon što posjete te fakultete. Na Ekonomskom fakultetu će ove godine biti ponuđen studijski program Poslovna informatika, dok je na Medicinskom fakultetu novitet Zdravstvena njega", naveo je Gajanin.

Istakao je da Univerzitet u Banjaluci ima najbolje kadrovske potencijale te da je Univerzitet sa najdužom tradicijom u RS.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, savjetovao je budućim studentima da više razmišljaju o tehničkim fakultetima.

"Maturanti bi trebalo više da razmatraju fakultete poput elektrotehničkog, građevinskog ili mašinskog, jer će se na taj način najkraće zadržati na birou. Znam da oni određena zanimanja vole, ali ne znači da se od tog što se voli može živjeti", poručio je Malešević.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da je grad zainteresovan da što više mladih ljudi upiše fakultet u Banjaluci.

"Vjerujem da će oni koji nisu iz Banjaluke već na prvi pogled da se zaljube u ovaj grad prepun mladih ljudi, zelenila i koji će im, osim obrazovanja, dati šansu i za društveni i kulturni život", rekao je gradonačelnik.

Branko Trninić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, rekao je da se na ovoj manifestaciji okuplja budućnost RS.

"Univerzitet u Banjaluci je najkvalitetnije mjesto za sticanje primjenjivog znanja i grad Banjaluka najbolje mjesto za studentski život", naveo je Trninić.

Malešević: Bez mržnje u  udžbenicima istorije

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je na manifestaciji "Dani otvorenih vrata"  da će se u udžbenicima istorije nalaziti određene činjenice o dešavanjima na prostoru BiH u periodu od 1990. do 1995. godine, ali ne i sadržaj kojim se vrijeđaju ostala dva konstitutivna naroda ili nacionalne manjine.

"Autori udžbenika istorije za deveti razred osnovne škole i treći i četvrti razred gimnazije će morati da poštuju preporuke Savjeta Evrope i UNESCO-a iz 2005. godine, kojima je predviđeno da se događaji iz proteklog rata ne interpretiraju djeci na način koji širi mržnju i stvara neprijateljstvo", istakao je Malešević.

On je naveo da se i predstavnik OEBS-a u BiH Brus Berton negativno izjasnio u vezi sa uvođenjem određenih sadržaja u nastavne planove i programe Tuzlanskog i Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije