Obrazovanje

Bivši francuski pukovnik: Ne odričite se KiM, EU je mrtav projekat

Bivši francuski pukovnik: Ne odričite se KiM, EU je mrtav projekat
Foto: Ilustracija | Bivši francuski pukovnik: Ne odričite se KiM, EU je mrtav projekat

BEOGRAD - Francuski pukovnik u penziji Žak Ogar, koji je 1999. godine štitio Srbe na Kosovu nakon povlačenja Vojske Jugoslavije, razgovarao u Beogradu sa predsjednikom DSS-a Miloša Jovanovića.

Ogar i Jovanović razgovarali su, kako je saopšteno, o situaciji na Kosovu, kao i o političkoj situaciju u Francuskoj i u Evropskoj uniji.

U saopštenju se navodi da su se Ogar i Jovanović složili da je situacija na Kosovu komplikovana ali da Srbija ni u kom slučaju i ni pod kojim okolnostima ne smije da preda Kosovo i odrekne se od svog teritorijalnog integriteta.

U razgovoru je ocijenjeno da je Evropska unija politički mrtav projekat i da je došlo vrijeme za buđenje nacija u EU, uz uvjerenje da će to na proleće i potvrditi izbori za Evropski parlament.

Žak Ogar je kao komandant specijalnih jedinica francuske vojske 1999. godine spasio manastir Devič i monahinje na Kosovu kada su albanski ekstremisti pokušali napad na tu svetinju Srpske pravoslavne crkve.

SPC je zbog tog čina Ogaru dodijelila orden Svetog Save.

On je prošle godine objavio knjigu "Evropa je umrla u Prištini" u kojoj je osudio zapadnu politiku tokom rata na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije