Obrazovanje

'Bosanski jezik' opet traže bojkotom

'Bosanski jezik' opet traže bojkotom
Foto: N.N. | 'Bosanski jezik' opet traže bojkotom

ZVORNIK, BANJALUKA - Ukupno šesnaest učenika bošnjačke nacionalnosti nije danas sjelo u školske klupe u drugom polugodištu u školi u Liplju, kod Zvornika, zbog odluke njihovih roditelja, koji traže da se u đačke knjižice upiše "bosanski jezik", umjesto "jezik bošnjačkog naroda".

Radomir Petrović, direktor Osnovne škole "Sveti Sava" iz Zvornika, potvrdio je da bošnjačka djeca prvog dana drugog polugodišta školske 2017/2018. godine nisu došla na nastavu u područno odjeljenje.

Kako kaže, ovo je opštepoznat problem u Republici Srpskoj, tj. da roditelji bošnjačke djece traže da se piše naziv jezika "bosanski jezik" umjesto "jezik bošnjačkog naroda".

"Mi imamo instrukcije Ministarstva prosvjete i kulture RS i dužni smo postupati na osnovu odluke Ustavnog suda o nazivu jezika konstitutivnih naroda", obrazlaže Petrović.

Što se tiče narednih koraka, direktor Petrović kaže da će sačekati razvoj situacije.

"Izuzev ovog jednog odjeljenja, imamo još tri područna odjeljenja, koja su danas redovno krenula u školu i to su djeca srpske nacionalnosti. Nisam se čuo s roditeljima ove djece jer svake godine razgovaramo i oni znaju da mi to ne možemo riješiti. Oni, ipak, odaberu ovaj vid borbe. Mi ne sporimo njihova prava, ali preko instrukcija nadležnih ne možemo jer ih moramo poštovati", rekao je Petrović za "Nezavisne".

Iz Ministarstva prosvjete i kulture su, povodom bojkota nastave zbog nepriznavanja "bosanskog jezika", ponovili tvrdnju da se učenicima bošnjačke nacionalnosti u RS u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje naziv jezika u skladu s Ustavom RS.

Podsjetili su da je Ustavni sud BiH utvrdio da je odrednica "jezik bošnjačkog naroda" u skladu s Ustavom BiH.

Prema izjavama Muharema Sinanovića, jednog od roditelja bošnjačke djece, nastava će biti obustavljena do daljeg, odnosno dok se djeci ne omogući da izučavaju "bosanski jezik", a održaće i sastanak svih predstavnika roditelja bošnjačke djece u školama u Zvorniku te će donijeti odluku o daljim koracima.

Sinanović je naveo da postoji mogućnost da im se u bojkotu nastave pridruže i druge područne škole iz Zvornika u kojima se uči nacionalna grupa predmeta.

Oni su, iz istog razloga, protestovali i na kraju prvog polugodišta.

U svih 187 osnovnih i 93 srednje škole u RS juče je počelo drugo polugodište u školskoj 2017/2018. godini, a u školske klupe je sjelo oko 92.000 osnovaca i oko 42.000 srednjoškolaca. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije