Obrazovanje

Bošnjaci ne dozvoljavaju djeci da preuzmu đačke knjižice

Bošnjaci ne dozvoljavaju djeci da preuzmu đačke knjižice
Bošnjaci ne dozvoljavaju djeci da preuzmu đačke knjižice
Srna

SREBRENICA - Nastava u školskoj 2015/2016. godini danas je završena u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici u koju posljednjih pet dana nije dolazila većina đaka bošnjačke nacionalnosti.

Bošnjaci u Srebrenici poveli su kampanju bojkota nastave i ne dopuštaju djeci da preuzmu đačke knjižice o završenim razredima zbog toga što je u njima naziv jezika naveden kao "jezik bošnjačkog naroda" kako piše  u ustavu Republike Srpske, a ne "bosanski" kako oni zahtijevaju.

Već nekoliko dana održavaju se razni sastanci u čijem radu, kako Srna nezvanično saznaje, učestvuju mnogi čija djeca ne pohađaju nastavu i oni vrše pritisak na roditelje i pripremaju strategiju za opstrukciju i bojkot nastave u srebreničkim osnovnim školama.

Na posljednjem od tih sastanaka donesen je zaključak da se bojkotuje preuzimanje školskih dokumenata, odnosno đačkih knjižica ukoliko ne bude udovoljeno njihovom ultimativnom stavu da se u knjižice upiše naziv jezika "bosanski".

Zaključeno je da se podnesu krivične prijave protiv direktora srebreničke osnovne škole i ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, te da, ukoliko ne bude udovoljeno zahtjevu za upisom "bosanskog" jezika u knjižice, bošnjačka djeca od septembra neće više pohađati nastavu u ovdašnjoj osnovnoj školi.

Takvu izjavu medijima je dao i načelnik ove opštine Ćamil Duraković.

Najavljena je mogućnost traženja izvođenja nastave po sistemu dvije škole pod jednim krovom kao u nekim mjestima u Federaciji BiH ili će se slijediti primjer organizovanja nastave, kao za djecu iz Konjević Polja kod Bratunca, koja pohađaju nastavu u vjerskom objektu u Novoj Kasabi kod Milića, a izvode je nastavnici iz jedne sarajevske škole čime bi Bošnjaci svoju djecu izveli iz obrazovnog sistema Republike Srpske.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije
}