Obrazovanje

Bošnjački đaci i dalje bojkotuju nastavu

Bošnjački đaci i dalje bojkotuju nastavu
Foto: N.N. | Bošnjački đaci i dalje bojkotuju nastavu

ZVORNIK - Ukupno devetnaestoro učenika bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Liplje, kod Zvornika, i dalje ne ide na nastavu, a u školi još ne znaju do kada će trajati taj bojkot.

Radomir Petrović, direktor Osnovne škole "Sveti Sava" iz Zvornika, potvrdio je da bošnjačka djeca od prvog dana drugog polugodišta školske 2017/2018. godine još nisu došla na nastavu u područno odjeljenje.

"Situacija je i dalje ista. Do kada će ovo trajati, ne znam. Nisam se čuo s roditeljima te djece, nisu me kontaktirali", navodi Petrović.

Kako prenose federalni portali, Muharem Sinanović, jedan od roditelja, tvrdi da djeca neće ni ići sve dok "bosanski jezik" ne bude uveden u školski program umjesto "jezik bošnjačkog naroda".

Pitanje "bosanskog jezika" biće tema sastanka direktora škola, predstavnika Ministarstva i OHR-a, koji je zakazan za 1. februar.

Sinanović je naveo da je strpljenje roditelja pri kraju, tako da, ako i poslije sastanka ne bude pomaka, ne isključuju ni radikalne mjere.

Podsjećamo, učenici bošnjačke nacionalnosti područne škole "Sveti Sava" u Liplju s početkom drugog polugodišta nisu sjeli u školske klupe zbog odluke njihovih roditelja, koji traže da se u đačke knjižice upiše "bosanski jezik" umjesto "jezik bošnjačkog naroda".

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su, povodom bojkota nastave, ponovili tvrdnju da se učenicima bošnjačke nacionalnosti u RS u pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje naziv jezika u skladu s Ustavom RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije