Obrazovanje

Broj stanovnika u Indiji promašili za 300 miliona

Broj stanovnika u Indiji  promašili za 300 miliona
Broj stanovnika u Indiji promašili za 300 miliona

BANJALUKA - Greške kao što su pogrešan glavni grad jedne države, netačan broj stanovnika, odnosno umanjen za "samo" 300 miliona ili netačan geografski položaj države, samo su neke od grešaka koje se nalaze u udžbenicima za osnovce u Repiblici Srpskoj.

Nakon što su "Nezavisne" prošle sedmice objavile priču kako su đaci primorani učiti teoriju koja se nigdje ne može primijeniti, pa tako uče programiranje na programskom jeziku koji se ne koristi već deset godina, u daljem istraživanju smo došli do još apsurdnijih činjenica, a to su mnogobrojne greške u udžbenicima.

Tako u geografiji za osmi razred stoji da država Bahrein ima 620.000 stanovnika, iako je tačan broj 1,3 miliona, ili da Indija ima 1,25 milijardi, dok u udžbeniku stoji 962 miliona.

Jedan roditelj, iznerviran zbog čestih situacija da djeca uče nešto što nije tačno, potrudio se pronaći niz grešaka i sve to objavio na Twitteru.

"A jeste li znali da glavni grad Kazahstana nije više Astana, koja je to od 1997, već Alma Ata, kako uče djeca u Srpskoj? A kod Indije broj stanovnika su promašili za samo 300 miliona!? Umjesto 1,25 milijardi piše 962 miliona. Kažu da ima i neki sličan udžbenik za gimnaziju, ćirilični s prepisanom hrvatskom vikipedijom (Latvija, Litva i sl.)", napisao je ovaj roditelj.

On je naveo i da u geografiji  za 8. razred stoji da se Jermenija nalazi u Južnoj Aziji umjesto jugozapadnoj, kao i da ima 787.000 stanovnika, a ne 3,7 miliona, što je tačno.

Dejan Vujović, nastavnik geografije o OŠ "Petar Petrović Njegoš" iz Bileće, potvrdio je da je u geografiji za osmi razred greška do greške.

"Taj udžbenik je katastrofa, najgori dosad. Ima tu dosta drugih grešaka, ne samo glavni gradovi i broj stanovnika. Na primjer, površina nekih država je netačna za nekoliko hiljada kvadratnih kilometara, što nije mala stvar. Zatim klima, gustina naseljenosti i slično", naveo je Vujović.

On je kazao da obavezno upozori đake na to i da se ne pridržava udžbenika već nastavu drži prema svom planu, koji priprema na osnovu litetrature s fakulteta.

Slavko Novaković, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, kazao je da veliki problem predstavljaju promjene koje sa sobom nosi novo i moderno doba i koje zahtijeva česte izmjene u udžbenicima.

"Problem je što se udžbenici ne mogu tako lako mijenjati jer to sa sobom nosi veliki posao, tu su recezenti, štampa, razne dozvole i slično. Mislim da svaki nastavnik najbolje zna šta u njegovom predmetu treba mijenjati ili dodati i smanjiti i da u tom smjeru treba ići", kazao je Novaković.

On je naveo da je Republički pedagoški zavod trenutno najaktivniji kada je u pitanju izmjena planova i programa.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, kazao je da roditelji koji primijete bilo kakve greške u udžbenicima imaju mogućnost i treba da to prijave Zavodu.

"To je posebno bitno sada kada su u toku ove izmjene udžbenika i nastavnih planova i programa, znači pravo je vrijeme da nam jave sve nepravilnosti koje primijete. Mi smo prošle godine na ovaj način izvršili adaptaciju 16 udžbenika", kazao je Damjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije