Obrazovanje

Broj vrtića ne zadovoljava potrebe za predškolskim obrazovanjem

Broj vrtića ne zadovoljava potrebe za predškolskim obrazovanjem
Broj vrtića ne zadovoljava potrebe za predškolskim obrazovanjem

PRIJEDOR - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da u Srpskoj ima 41 javna predškolska ustanova i isto toliko privatnih, ali da to ne zadovoljava potrebe za predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem.

"Stalnim boravkom u predškolskim ustanovama obuhvaćeno je svega 13 odsto djece u Srpskoj. Sa dva pripremna programa za buduće prvačiće, to učešće povećali smo na 40 odsto, ali ni to nije dovoljno", rekao je Mutabdžija novinarima na Mrakovici, gdje je danas otvorena dvodnevna konferencija "Uloga i zadaci predškolskih ustanova u populacionoj politici Republike Srpske".

On je naveo da urbani centri, poput Bijeljine, Banjaluke i Prijedora, imaju problem sa nedostatkom prostora, sa velikim brojem djece na listama čekanja i sa velikom razlikom u cijeni participacije kod privatnih i javnih ustanova.

"U ruralnim sredinama niti ima predškolskih ustanova, niti bi roditelji mogli finansijski podnijeti plaćanje vrtića, tako da ta djeca nisu ravnopravna i društvo tu mora uraditi više", dodao je Mutabdžija.

On je istakao da predškolsko obrazovanje i vaspitanje ima tri dimenzije, čija uloga je nezamjenjiva, a to su razvoj sociokomunikativnih vještina, zbrinjavanje djece i kreiranje ambijenta za odgovorno roditeljstvo.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Nada Tešanović rekla je da svega pet lokalnih zajednica u Srpskoj ima pozitivan prirodni priraštaj, a da je istovremeno porodica u krizi, veliki je broj razvoda brakova i malo je vremena koje roditelji mogu posvetiti djeci.

Ona je na otvaranju konferencije navela da se kroz rad Savjeta za djecu pri ovom ministarstvu uvidio značaj predškolskog obrazovanja i vaspitanja u pogledu uzrasta u kojem se najviše može djelovati.

"Otvorićemo mnoge teme, od problema roditelja čije radno vrijeme je duže od radnog vremena vrtića, preko pitanja kadra školovanog za rad u predškolskim ustanovama do nepostojanja vrtića u mnogim lokalnim zajednicama", dodala je Tešanovićeva.

Ljiljana Šikman, predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Republike Srpske, rekla je da je najveći problem nedostatak prostora, odnosno smještajnog kapaciteta za djecu predškolskog uzrasta.

"Cijene boravka djece u javnim vrtićima u Republici Srpskoj iznose od 100 do 165 KM", dodala je Šikmanova.

Konferenciju "Uloga i zadaci predškolskih ustanova u populacionoj politici Republike Srpske" organizuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske.

Cilj konferencije je definisanje uloge i značaja predškolskih ustanova u populacionoj politici Srpske, a učesnici konferencije su predstavnici lokalnih uprava i direktori predškolskih ustanova u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije