Obrazovanje

Bubice plaćaju i po 250 KM

Bubice plaćaju i po 250 KM
Bubice plaćaju i po 250 KM

BANJALUKA - Pisanje puškica već odavno je zastarjeli metod za varanje na ispitu, a sve više studenata do pozitivne ocjene na ispitima dolazi uz pomoć bubica, za koje ne žale da izdvoje i do 250 KM.

Koliko je ovo pomagalo u prepisivanju uzelo maha najbolje potvrđuje to što su neki zahvaljujući njima razvili pravi biznis, piše Glas Srpske.

Nude ih putem oglasa, a prepisivači mogu da ih iznajme, ali i da ih kupe.

"Cijena iznajmljivanja zavisi od toga da li je u pitanju klasična ili 'bubica' s magnetnim blututom, koja je malo skuplja, tačnije, košta 30 maraka", rekao je mladić koji se javio na jedan od oglasa koji stoji pod nazivom "Iznajmljivanje, prodaja i servis bubica".

Kada je u pitanju prodaja "bubica", iako koštaju čak i do 250 maraka, nemaju dugotrajnu garanciju.

"Pa, šta znam… Možemo da vam garantujemo da će da radi mjesec i, naravno, ne priznajemo nikakva fizička oštećenja", rekao je poslovno mladić i dodao da nam za to može ponuditi i jeftinije "bubice", ako smo zainteresovani za kupovinu, koje koštaju 70 maraka.

Na pitanje u čemu je razlika između "bubice" koja košta 250 i 70 maraka, mladić se nasmijao i rekao "pa, ne velika, moram priznati, samo sa ovom skupljom imate nešto jači signal i manje rizikujete da vas uhvate".

Kada polože ispite i "bubice" im više ne trebaju, onda ih iznajmljuju svojim kolegama i te usluge naplaćuju.

"Dugo sam se mučila sa jednim predmetom na trećoj godini, kada mi je kolega predložio da to riješim na lakši način. Iznajmio mi je 'bubicu' za 20 maraka i položila sam", priča Marija I, student četvrte godine.

Ipak, na fakultetima smatraju da mogu uz pomoć blokatora i raznih skenera da otkriju kada neko koristi nedozvoljena sredstva. Vjeruju da su studenti-prepisivači u manjini, jer im kao kazna slijedi disciplinski postupak.

"Imamo blokatore i naši studenti znaju da smo veoma rigorozni kada je prepisivanje u pitanju, tako da je mali broj onih koji se odluče na prepisivanje", kazao je šef Studentske službe banjalučkog Ekonomskog fakulteta Siniša Rakita i dodao da je tokom prošle godine samo jedan student uhvaćen kako koristi "bubicu".

Prorektor za nastavu na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Aleksandar Vranješ kaže da ovaj fakultet nema blokatore, već skenere signala, uz pomoć kojih otkrivaju studente koji koriste nedozvoljena sredstva.

"Blokatori su već postali neefikasni naspram nove tehnologije koju studenti koriste. Međutim, skener funkcioniše od nula megaherca do osam gigaherca i skenira sve aktivne signale, od blututa, vaj-faja... pa čak i ako koriste voki-toki, koji radi na 50 megaherca", istakao je Vranješ i dodao da je trenutno na FPN-u zbog prepisivanja u toku disciplinski postupak protiv 4 studenta.

Pravilnik

Na Univerzitetu u Banjaluci na snazi je Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti studenata, prema kojem korišćenje nedozvoljenih sredstava i pomagala na ispitu spada u teže disciplinske povrede.

"Disciplinske mjere koje mogu biti preduzete protiv studenata su javna opomena, ukor, zabrana izlaska na ispite u iduća tri roka, privremeno isključenje i isključenje sa Univerziteta", stoji u Pravilniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije