Obrazovanje

ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Nadarena djeca bez podrške institucija

ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Nadarena djeca bez podrške institucija
ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Nadarena djeca bez podrške institucija

BANJALUKA - Centar za mlade talente u RS, iako je njegovo osnivanje zakonski uređeno još 2010. godine, do danas nije zaživio.

Ovim zakonom o školovanju i stipendiranju mladih talenata definisani su posebni uslovi školovanja i stipendiranja mladih talenata RS, te predviđeno uspostavljanje centra za mlade talente, koji je, kako je tada bilo predviđeno, trebalo da uz resorno ministarstvo bude ključni akter u afirmaciji mladih talenata.

Budući da centra do danas nema, oni su prinuđeni da se sami, uz pomoć škola, lokalnih zajednica, preduzeća ili ustanova, a prvenstveno roditelja, snalaze kako znaju i umiju. Istina, RS kroz različite programe i fondove na nivou ministarstava pomaže u afirmaciji prepoznatih talenata RS, ali sve je to samo kap u moru potreba. U okviru Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske tako postoji Odjeljenje za studentski i učenički standard, koje, između ostalog, obavlja poslove dodjele studentskih stipendija u RS i inostranstvu, a za šta su u 2014. godini izdvojili 1.448.000 KM za 724 stipendije u RS, odnosno 191.000 KM za 70 stipendija u inostranstvu.

"Pri Ministarstvu prosvjete i kulture RS trebalo bi osnovati fond za nagrađivanje i stimulisanje najboljih učenika, prema prethodno usvojenim kriterijumima i pravilima", smatra, međutim, Milosava Pranić, direktor Osnovne škole "Branko Radičević" Petrovo, kod Prijedora, čija je učenica osmog razreda Natalija Lebed osvojila prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz matematike i treće na republičkom takmičenju recitatora, a Naučno-nastavno vijeće proglasilo je najboljim đakom u školskoj 2014/2015. godini.

"Velike razlike između gradskih i škola u prigradskim i seoskim sredinama potiču usljed različitog stepena obrazovanja roditelja, ali i činjenice da su djeci u gradu daleko dostupniji raznovrsni sadržaji. Predznanje s kojim djeca dođu u prvi razred gradske škole neuporedivo je veće od onoga u prigradskim i seoskim školama", upozorava Pranićeva sa 25-godišnjim iskustvom, objašnjavajući zbog čega je važan sistematičan pristup ovom pitanju.

I dok se u RS podrška mladim talentovanim ljudima uglavnom svodi na pisanje molbi i povlačenje za rukave, u Srbiji fondove za mlade talente imaju gotovo sve opštine, koje se vode ocjenama da im se treba omogućiti podrška, s obzirom na procjene da se od 15 do 20 odsto potencijalno nadarene djece izgubi u neadekvatnim uslovima i zbog toga što njihovi talenti nisu prepoznati.

Psiholog iz Banjaluke Aleksandar Milić, kao profesor na predmetu maloljetnička delinkvencija na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, bio je jedan od zagovornika otvaranja centra za mlade talente.

"Ne treba biti krajnje kritičan. Izuzetaka ima. Ima podrške i djeci i studentima, to vidimo. Međutim, ne radi se samo o tome. Zašto do danas nemamo centar, očito pokazuje da u administraciji nismo imali ljude koji su sposobni da prepoznaju značaj i potrebu za istim, odnosno oni definitivno nisu bili tog profila za koji se zalaže sva ta ideja", naglašava Milić.

Strategija prepoznavanja, podrške i afirmacije talenata, prioritet je, kako napominje, svake zemlje, zbog čega razvijenija društva ulažu značajna finansijska sredstva u formiranje stručnjaka.

"Kada jedno društvo mladom čovjeku šalje poruku da visoko vrednuje znanje, to je dugoročno mnogo značajnije od uslova za sticanje znanja i isključivo materijalnog vrednovanja istog", naglašava Milić, te dodaje da je strategija razvijenije sredine da talente stipendira, a zatim takve zadrži kod sebe.

Zakon

"Mladim talentom smatra se učenik ili student koji ima posebne, natprosječne, specijalne, praktične sklonosti s naglašenim kreativnim, stvaralačkim sposobnostima. Škola ili visokoškolska ustanova dužna je da omogući mladom talentu izborne i fakultativne programe prema sposobnostima i sklonostima, grupni i individualni rad, rad s mentorom, raniji upis u umjetničke škole, kontakte sa stručnjacima iz područja interesa, pristup izvorima specifičnog znanja, programe o izboru profesije i karijere, vanškolske programe i dodatnu nastavu, stipendiju", navodi se u Zakonu o školovanju i finansiranju mladih talenata RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije