Obrazovanje

ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Ne žele svjedočanstva zbog "bošnjačkog jezika"

ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Ne žele svjedočanstva zbog "bošnjačkog jezika"
ČITAJTE U "NEZAVISNIM": Ne žele svjedočanstva zbog "bošnjačkog jezika"

DOBOJ - Učenici bošnjačke nacionalnosti iz područnog odjeljenja Osnovne škole "Milan Rakić" u Kotorskom odbili su danas da prime svjedočanstva o završenom šestom, sedmom i osmom razredu jer se u njima na mjestu nastavnog predmeta navodi "bošnjački", a njihovi roditelji zahtijevaju da stoji "bosanski jezik".

"Ne postoji uopšte 'bošnjački jezik' i ne pristajemo na njega. 'Bosanski jezik' postoji od 1631. godine i bosanski rječnik, i od tada smo mi u državi BiH. Ja mislim da je 'bosanski jezik' naš maternji jezik i na drugo ne pristajemo", kazala je Elvedina Bečić, majka dvoje djece koja pohađaju nastavu u ovoj školi.

"Nećemo pristati na ove provokacije. Svaki dan nešto novo. Ako danas pristanemo na 'bošnjački jezik', ne znamo šta će nam se sutra servirati. Žele mirnim putem da nas izbace odavde, ako nisu uspjeli onako kako su bili naumili. Mi samo hoćemo da naša djeca uče od početka školovanja 'bosanski jezik'", kazala je Sanela Krehić.

Roditelji djece, koji su se prije početka podjele svjedočanstava okupili ispred škole, kazali su da svoju djecu ne mogu upisati u srednje škole ni u RS, ni u FBiH, jer "tamo nema bošnjačkog jezika".

"Neka se poštuje Ustav RS, a tamo se navodi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, neka svima piše isto. Neka srpskoj djeci piše jezik srpskog naroda, nama neka piše jezik bošnjačkog naroda, mi ćemo to ispoštovati", izjavila je Lamija Mehmedić, nastavnik i roditelj učenika škole.

Duško Lukić, direktor škole, kaže da se ova obrazovna ustanova pridržava nastavnog plana i programa za osnovno obrazovanje, koji je u avgustu prošle godine usvojilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

"Mi smo 9. juna podijelili svjedočanstva učenicima devetog razreda u kojima je takođe pisalo 'bošnjački jezik' i nismo imali reakcija. Isto je pisalo. Učenici u Kotorskom su učili i srpski i bošnjački jezik", naveo je Lukić i dodao da se naziv "bošnjački jezik" primjenjuje u svim školama na prostoru RS u kojima nastavu pohađaju Bošnjaci.

U Ministarstvu naglašavaju da je u Ustavu RS eksplicitno utvrđeno da su službeni jezici RS jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda.

"Prema tvorbenim pravilima srpskog jezika, od srpski narod izvodi se ekvivalentan naziv 'srpski jezik', od hrvatski narod izvodi se 'hrvatski jezik', a od bošnjački narod moguće je jedino izvesti naziv 'bošnjački jezik', a nikako nije moguće izvesti naziv 'bosanski jezik'. Sve institucije RS, pa tako i škole su dužne da poštuju odredbe Ustava", naveli su iz Ministarstva.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, izjavio je da u Ustavu BiH jasno stoji da su službeni jezici u upotrebi bosanski, srpski i hrvatski, a u Ustavu RS da su službeni jezici oni jezici kojima govori bošnjački, hrvatski i srpski narod, dodajući da "bosanski jezik" ne postoji.

Dodik: Poštovati standarde

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da se u školama moraju poštovati dogovor i standardi o tome na koji način će se izučavati jezici konstitutivnih naroda.

"Mi se samo pridržavamo toga. To što neko hoće više - to je njegov problem i mi nemamo obavezu da to sprovodimo", rekao je Dodik.

On je dodao da je ustavna kategorija - jezik bošnjačkog naroda, ali da to nije "bosanski jezik", naglasivši da on ne postoji. 

"Imate li u Federaciji BiH srpski jezik? Imate li ga u negdje nekoj školi", zapitao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije