Obrazovanje

Znanje "bruse" u inostranstvu

 Znanje "bruse" u inostranstvu
Znanje "bruse" u inostranstvu

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture RS obezbijedilo je 110.000 KM za sufinansiranje inostrane stručne razmjene studenata i akademskog osoblja za 15 kandidata s najboljim rezultatima.

Ovu informaciju sigurno s najvećom radošću dočekala je Jovana Glušac, asistent na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru, koja je srećnu vijest čula upravo od nas.

"Stvarno nisam znala rezultate dok mi vi niste rekli, presrećna sam i prezadovoljna, ovo je za mene velika stvar. Technion univerzitet u Izraelu, na koji bi trebalo da idem, jedan je od vodećih univerziteta kada je u pitanju tehnologija i biotehnologija. Takođe, jako visoko je rangiran na svjetskoj listi univerziteta", kazala je Gluščeva i dodala da će za godinu dana, koliko će biti u Izraelu, obaviti eksperimentalni dio koji joj je potreban da bi završila doktorski rad.

Stručnu praksu će u inostranstvu u narednom periodu odraditi šest studenata i devet iz kategorije akademskog osoblja.

Iz Ministarstva su naveli da je od ukupnog obezbijeđenog iznosa polovina namijenjena za sufinansiranje međunarodne razmjene, dok će druga polovina biti utrošena za realizaciju programa CEEPUS tri.

"Internacionalizacija visokog obrazovanja, odnosno međunarodna razmjena studenata i profesora su bolonjski principi i cilj Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. U posljednjih 16 godina 478 naših studenata je obavilo praksu u inostranstvu, dok je 405 stranih studenata obavilo stručnu praksu u RS", rekla je Radmila Pejić, pomoćnik ministra prosvjete i kulture.

Kriterijumi na osnovu kojih je izvršeno rangiranje kandidata su uspjeh u prethodnim godinama studija, kvalitet i sadržaj ugovora o učenju - praksi, dokaz o znanju engleskog jezika ili jezika zemlje u koju kandidat odlazi na razmjenu, motivaciono pismo i biografija.

Međunarodna razmjena je nastala iz inicijative Unije studenta RS, iz koje navode da su zadovoljni što je Ministarstvo imalo sluha.

"Zadovoljni smo što su usvojili našu inicijativu i nadam se da će svake sljedeće godine neko od studenata imati priliku da ode na usavršavanje u neku zemlju. Ono što je mana, a tu nisu krivi samo ljudi iz Ministarstva nego smo i mi studenti doprinijeli, je to da čitav konkurs nije dovoljno dobro ispromovisan pa mnogi i nisu saznali za njega ili nisu čuli na vrijeme", istakao je Borivoj Obradović, predsjednik Unije studenata RS.

Drago Branković, dekan Filozofskog fakulteta u Banjaluci, razmjenu studenata i nastavnog osoblja objasnio je kao dobru praksu i nešto što moramo i u budućnosti nastaviti raditi.

"Ovako nešto moramo razvijati u budućnosti jer su taj praktični rad i sticanje novih iskustava od krucijalnog značaja za fakultete i studente. Takođe kriterijumi prilikom odabira moraju biti poznati, javni i dostavljeni studentima da ne bi dolazilo do nekih ružnih stvari", naveo je Branković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije