Obrazovanje

Centralni evropski univerzitet seli iz Budimpešte u Beč

Centralni evropski univerzitet seli iz Budimpešte u Beč
Foto: N.N. | Centralni evropski univerzitet seli iz Budimpešte u Beč
N.N.

Centralni evropski univerzitet (CEU) juče je u Budimpešti obznanio svoje konačno izmiještanje u Beč. To znači da će svi novi studenti sljedeću akademsku godinu 2019/2020 početi u Beču.

"CEU nije olako donio odluku o napuštanju Budimpešte. Stoga je sada još važnije prirediti srdačnu dobrodošlicu ovom renomiranom i istovremeno socijalno orijentisanom Univerzitetu. Beč već preko godinu dana daje podršku CEU pri njihovim planovima za izmiještanje. Pregovori grada Beča sa Centralnim Evropskim Univerzitetom odvijaju se intenzivno. Meni je bitno da se i nastavnom osoblju i studentima omogući dobar početak ovdje u našem gradu.", izjavio je Mihael Ludvig, gradonačelnik Beča.

Samo nekoliko časova nakon što je postalo jasno da CEU dolazi u Beč 2019. godine, gradonačelnik Ludvig sastao se sinoć u Bečkoj vijećnici sa visokim predstavnicima ovog univerziteta kako bi se dogovorili o sljedećim koracima.

Beč je najveći univerzitetski grad na njemačkom govornom području, dolazak CEU potvrditće značaj Beča kao univerzitetskog i istraživačkog centra, smatra bečki gradonačelnik.

Već 27. aprila 2018. godine opštinsko vijeće grada Beča sklopilo je Memorandum o razumijevanju (Memorandum of Understanding), u kojem je između ostalog dogovoreno i potpisivanje ugovora o najmu u trajanju od 99 godina. Opštinsko vijeće je ovaj memorandum većinski usvojilo.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije