Obrazovanje

Četiri medalje za matematičare iz BiH na Juniorskoj olimpijadi Balkana

Četiri medalje za matematičare iz BiH na Juniorskoj olimpijadi Balkana
Četiri medalje za matematičare iz BiH na Juniorskoj olimpijadi Balkana

BANJALUKA, SARAJEVO - Mladi matematičari iz BiH osvojili su četiri bronzane medalje na Juniorskoj olimpijadi Balkana u rumunskom gradu Slatina.

Na Olimpijadi malih matematičara, pored zemalja Balkana, učestvovale su i zemalje koje geografski ne pripadaju poluostrvu, tako da je ukupan broj učesnika bio 25. U ukupnom plasmanu reprezentacija BiH je zauzela solidno 15 mjesto sa 43 osvojena boda.

Prvo mjesto je pripalo domaćinima Rumuniji sa 182 boda, dva više od Turske, dok je treću poziciju zauzela Srbija sa 154.

Bh. tim su činili Faik Tahirović, koji je sa 14 poena osvojio bronzanu medalju, a ova vrijedna priznanja osvojili su i Marko Jojić i Amila Mujkić sa po devet poena, te Lamija Biogradlija sa šest poena. U timu su bili i Tarik Beganović i Alen Kosović, koji nisu osvojili medalje.

Najbolji bh. takmičar Faik Tahirović, učenik 9. razreda OŠ "Grbavica 2" u Sarajevu, rekao je da je zadovoljan postignutim, a i ukupnim rezultatom.

"Takmičenje je dobro prošlo. Zadovoljan sam svojim, a i rezultatom svojih drugova. Moram priznati da je bilo i malo treme, ali s obzirom na to da smo predstavljali svoju zemlju, a kvalifikovali smo se kao najbolji morali smo dati sve od sebe", ispričao je Faik.

On je iskoristio priliku da zahvali Marku Ćitiću i Adnanu Ibriću, vođama tima, koji su male genijalce pazili tokom puta, ali i svojoj razrednici, koja je, kako kaže, prepoznala njegov talenat.

"Od svih zadataka geometrija mi je bila najteža i sada na takmičenju, a i generalno mi ta oblast najlošije ide, dok sam s teorijom brojeva najzadovoljniji", kaže Faik.

Faikov razredni starješina i nastavnica matematike, koja ga je i spremala za takmičenje, kaže da je rezultat potpuno očekivan.

"U svakom slučaju rezultat je očekivan. On se sprema već četiri godine, a za Balkanijadu smo radili više od mjesec dana. Radi se o izuzetno talentovanom dječaku i nadarenom učeniku", kaže Dragana Paralović.

Marko Jojić, učenik 8. razreda OŠ "Ivo Andrić" iz Banjaluke, drugi najbolji bh. takmičar, takođe je izrazio zadovoljstvo postignutim uspjehom.

"Stvarno sam srećan, sve je super prošlo. Na takmičenju smo imali četiri zadatka iz različitih oblasti - po jedan iz geometrije, teorije brojeva, kombinatorike i aritmetike", kazao je Marko.

Marka smo pitali kako mu matematika ide tako lagano dok njegovim kolegama predstavlja bauk, a on nam je odgovorio da matematika nije lagana, ali da se zbog toga mora uložiti mnogo truda i rada kako bi se dobio rezultat.

"Nije matematika laka, već sam samo teško radio. Ozbiljno sam krenuo da se pripremam prije godinu dana", ispričao je mladi uspješni matematičar.

Markova ponosna nastavnica matematike Dijana Zec rekla nam je da su dosta vremena proveli vježbajući.

"Radili smo ili prije ili poslije škole, prvo s lakšim zadacima, da bismo kasnije prešli na zahtjevnije oblasti, koje rade samo napredni učenici. Takođe, Marko je dosta radio i samostalno", kaže ona.

Istakla je da je primijetila da Marko prilikom rješavanja zadataka veoma lagano dolazi do rješenja.

"Veoma sam zadovoljna njegovim uspjehom. On će uvijek imati moju punu podršku i svi smo ponosni na njega, kako mi nastavnici, tako i njegovi drugari", rekla je ona.

Prva tri mjesta u pojedinačnim kategorijama na jubilarnoj 20. olimpijadi u Rumuniji pripala su takmičarima iz Turske, Bugarske i Grčke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije