Obrazovanje

Četvrta industrijska revolucija prvi put predstavljena u RS

Četvrta industrijska revolucija prvi put predstavljena u RS
Foto: Jelena Đurđević | Četvrta industrijska revolucija prvi put predstavljena u RS

BANJALUKA - Konferencija "Nove tehnologije u industriji - i 4.0" , na kojoj je predstavljena četvrta tehnološka revolucija i njen značaj za školstvo, održana je danas u Banjaluci.

Predavanje o ovoj temi održao je Saša Simović, predstavnik kompanije "Festo" iz Njemačke, koji je sve prisutne upoznao sa osnovama četvrte industrijske revolucije i njenim značajem u školskom sistemu.

"Četvrta industrijska revolucija, koja je uzela zamah u razvijenim zemljama sveta, sada je prvi put predstavljena u RS. Ova prezentacija je prvi korak u saradnji između Ministarstva prosvete i kulture RS i kompanije 'Festo', a u aprilu ću doneti novi školski sistem koji objašnjava osnov industrije 4.0 i pokazati kako to praktično funkcioniše", rekao je Simović.

Dodao je da je nove tehnologije bitno, ne samo predstaviti, već i implementirati u školske sisteme jer će nove generacije tako po izlasku iz školskih klupa biti spremne za rad u kompanijama koje koriste nove tehnologije.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da će ova konferencija podstaći nabavku opreme za stručne škole kako bi učenici stekli kompetencije koje tržište rada od njih očekuje.

"Ovo će omogućiti da naši učenici steknu dovoljno praktičnog znanja da se već sutra mogu uključiti u proces proizvodnje bez većih poteškoća. Takođe, pomak u industriji će sigurno privući strana preduzeća da otvore svoje farbike na našem prostoru", rekao je Malešević.

Dijana Šobot, direktor Mašinske škole iz Prijedora, kaže da je industrija  4.0 novina za naše prostore, te da će novi didaktički materijal biti  implementiran kroz postojeće predmete u njihovoj školi.

"Didaktički materijal će pomoći našim učenicima da stečena znanja jednog dana primijene u kompanijama", rekla je Šobotova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije