Obrazovanje

Iz đačkih ruku i učila za fiziku

 Iz đačkih ruku i učila za fiziku
Iz đačkih ruku i učila za fiziku

BANJALUKA - Stvaranje uslova za početak rada centra za talente u RS jedna je od važnijih mjera predviđenih strategijom razvoja obrazovanja, potvrdio je "Nezavisnim" Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS.

Dokumentom koji se odnosi na period od 2015. do 2020. godine, a koji bi uskoro u formi nacrta trebalo da se nađe pred poslanicima RS, predviđeni su definisanje podrške nadarenim učenicima, uspostava sistema identifikacije i praćenja nadarenih učenika, te jačanje uloge nastavnika i roditelja kao stalne podrške  u radu s nadarenim učenicima.

"Predvidjeli smo i veću individualizaciju nastave i primjenu posebnih programa kroz takmičenja, nagrade, stipendije, istraživačke kampove, posjete naučnim centrima, izložbe", napominje on.

Postoji inicijativa određenog kruga profesora da rade s talentovanim učenicima i oni bi, kako precizira ministar, zajedno sa učenicima u Tehničkoj školi u Banjaluci pravili učila koja bi se koristila za fiziku, dok je plan da se na ovaj način kasnije prave učila za fiziku za sve škole u RS.

"Svima nam je cilj da se poboljša kvalitet praktične nastave. S resornim ministarstvom i Pedagoškim zavodom RS tek očekujemo konkretne razgovore na temu rada na udžbenicima", kaže Kristina Mrđa, direktorica škole, u kojoj su, kako ističe, učenici autori prvih avionskih i kamionskih simulatora u regionu.

Fizika, matematika i informatika su, kako tvrdi Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS, polja koja su atraktivna i potencijalna za međunarodna takmičenja.

Ipak, kako napominje, uspostava centra za talente, koji bi imao i svoj fond, predstavljala bi, po njegovom mišljenju, najvažniji iskorak za svu djecu koja su talenti, nezavisno od toga na kojem polju su njihovi natprosječni rezultati izraženi.

"Veoma dugo postoji zakonsko rješenje koje se ne provodi i jasno je da je potreba za centrom za talente postojala mnogo ranije, a o čemu svjedoče i uspjesi svih naših učenika i njihovi rezultati", navodi Damjanović.

Ovaj zavod je elaborirao potrebu za otvaranjem centra za talente RS, ocjenjujući da je najveći nedostatak kod  identifikovanja talenata i rada s njima, a zatim i podrške koja im je potrebna.

Takođe, kako navode, pretpostavka je da su "samo odlikaši talenti", iako je po definiciji talentovan onaj ko ima posebne, specifične i natprosječne vještine, te naglašene kreativne sposobnosti.

Jedna od ideja je i da škola u Donjem Liplju, koja je obnovljena, bude preuređena i opremljena za boravak učenika s kojima bi tokom ljeta radili profesori i asistenti,  dok bi škola tokom godine bila korištena za izvođenje nastave u prirodi.

Tokom ljeta planirano je organizovanje kampova za informatičare, matematičare i fizičare na određenim fakultetima.

"U svakom slučaju, nećemo dozvoliti da talentovana djeca budu prepuštena samo brizi roditelja, tražićemo najbolja rješenja i imaće podršku ovog ministarstva", kaže ministar Malešević.

Zakon o školovanju i stipendiranju mladih talenata RS, inače, donesen je još 2010. godine i on je predvidio otvaranje centra, koji još nije zaživio.

Poređenja radi, zemlje u regionu su otvorile specijalizovane srednje škole (matematičke i filološke gimnazije, muzičke, baletske i umjetničke škole) za koje je interesovanje talenata ogromno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije