Obrazovanje

Pretresaju rad škola s najslabijim rezultatima

 Pretresaju rad škola s najslabijim rezultatima
Pretresaju rad škola s najslabijim rezultatima

BANJALUKA - Republički pedagoški zavod prekontrolisaće rad škola čiji su učenici na eksternoj provjeri postignuća iz srpskog jezika i matematike imali najslabije rezultate.

"Mi ćemo od 10. novembra do polovine decembra izvršiti uvid u rad škola koje su imale najslabije rezultate u regijama, odnosno dvije u Banjaluci, šest u Prijedoru, šest u Doboju, dvije u Bijeljini...", napominje za "Nezavisne" Predrag Damjanović, direktor RPZ.

U periodu od 12. oktobra do 23. oktobra, kako dodaje, izvršen je uvid u rad škola u Sarajevsko-romanijska regiji i regiji istočna Hercegovina.

Ovom provjerom obuhvaćeno je 30 odsto osnovnih škola od ukupnog broja škola koje su bile obuhvaćene eksternom provjerom postignuća, potvrđeno je "Nezavisnim" u Pedagoškom zavodu RS.

Pedagoški zavod, koji je nakon toga nadležan da izvrši uvid u njihov rad, prisustvuje časovima, analizira način ocjenjivanja, realizaciju plana i programa, potrebu za dopunskom nastavom, za dodatnom nastavom djeci koja su spremna da više rade, daje preporuke koje su obavezujuće… djeluje na tome.

Nakon uvida svim školama se preporučuju mjere i vrijeme do kada treba da ih sprovedu.

"Za škole u kojima je izvršen pedagoško-instruktivni nadzor, inspektori-prosvjetni savjetnici pišu zapisnike, a škole u kojim treba izvršiti nadzor, zapisnici s prijedlogom mjera će biti napisani i dostavljeni školama po završetku stručno-pedagoškog nadzora", napominje Damjanović.

U avgustu je ova ustanova sprovela savjetovanje za direktore, stručne saradnike i nastavnike svih predmeta iz kojih imaju inspektora-prosvjetnog savjetnika, nakon čega su upoznati s tokom instruktivno-pedagoško-nadzornog rada u prvom polugodištu 2015/16. godine.

U eksperimentalnoj fazi eksternog ispitivanja, koje je održano 27. i 28. aprila, podsjetimo, učestvovali su učenici devetog razreda 83 osnovne škole iz Republike Srpske, a provjeri znanja iz srpskog jezika pristupilo je njih 6.108, iz matematike 6.137.

Učenici su pokazali srednji nivo znanja iz srpskog jezika i nizak nivo znanja iz matematike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije