Obrazovanje

Čitanje i igra istovremeno

Čitanje i igra istovremeno
Čitanje i igra istovremeno

Sjedenje i učenje na čvrstim drvenim stolicama u školi ili kod kuće za djecu često predstavlja ograničenje ili prepreku pravom načinu na koji bi ona željela da stiču nova znanja.

Zahvaljujući odraslima koji ipak nisu zaboravili na njihovo djetinjstvo osmišljeni su načini koji proces učenja ne samo da olakšavaju, već ga čine i zabavnim.

Tim dizajnera iz Madrida je ideju obične biblioteke za djecu pretvorio u prostor oplemenjen interaktivnom mrežom koja se može postaviti i kod kuće, a koja će djecu bez puno muke natjerati da čitaju satima.

Mreža za čitanje kreativno je rješenje studija "Playoffice", zamišljeno kao kombinacija igranja i čitanja, a namijenjeno najmlađima.

Udobno smješteni u mrežu koja se blago njiše, naoružani svojim omiljenim pričama i enciklopedijama, mališani će saznavati nove stvari istovremeno komunicirajući i igrajući se jedni s drugima.

Ovaj madridski studio je ideju biblioteke pretvorio u oazu igre i uživanja uz knjigu, a nema razloga da se ova inovacija ne primijeni i u dječjoj sobi.

Tako se mališanima koji imaju sreću da im je ovaj studio u blizini pruža mogućnost da leže u udobnom položaju dok čitaju, ali i isto tako i da skaču ili vise naopačke. Ideja opuštanja u ovoj mreži u čitaonici izgleda privlačno ne samo za najmlađe čitaoce, već i za odrasle koji bi rado nova znanja usvajali upravo u ovakvom ambijentu.

"Djeca gledaju na svijet potpuno drugačije u odnosu na odrasle. Naša pravila i ograničenja nemaju smisla za njih. Za djecu, svijet u kome živimo je divan i ogromno igralište: zidovi su za slikanje, kade za plivanje, a namještaj za penjanje. U ovom šarenom univerzumu beskrajnih mogućnosti, 'skrovište', gdje mogu da sjede, leže ili čak vise naopako, a pri tom i uče je neprocjenjivo zadovoljstvo", poručuje kreativni tim studija "Playoffice" iz Madrida, pojašnjavajući kako se rodila ideja da čitaonicu kreiraju na ovaj način.

Većina mališana i na našim prostorima bi se vjerovatno složila da bi ovo bilo odlično rješenje za podsticanje želje za učenjem kod njih, a neke od biblioteka se trude da kroz različite radionice, ali i sam ambijent ovih institucija pomognu najmlađima u njihovoj misiji učenja.

Dječje odjeljenje Narodne i univerzitetske biblioteke RS u Boriku već godinama organizuje kreativne radionice i programe sa ciljem podsticanja i sticanja novih znanja kod najmlađih.

"Korisnici naše čitaonice imaju i pristup interenetu, koji mogu da koriste jedan sat, ali zato moraju da ispoštuju i obaveznih pola sata čitanja. Vremenom želja za čitanjem kod njih se povećava, tako da ima mališana koji više ne žele da koriste internet, već sve vrijeme provedeno u čitaonici iskoriste za učenje", kazala je Aleksandra Čvorović, koordinator u Dječjoj biblioteci Borik.

Dodala je da nastoje da sve aktivnosti koje organizuju na neki način povežu sa čitanjem i tako isto djeci učine zanimljivim i prihvatljivim.

Zbog šarenila boja, mnoštva veselih naslovnica knjiga, samog namještaja, ambijent ove biblioteke je primamljiv mališanima, koji i sada, za vrijeme ljetnjeg raspusta, svakodnevno dolaze da čitaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije