Obrazovanje

Osnovci u RS za dvije godine polagaće malu maturu

 Osnovci u RS za dvije godine polagaće malu maturu
Osnovci u RS za dvije godine polagaće malu maturu
Vanja Stevanović, Foto A. Čavić

BANJALUKA - Republika Srpska će, po uzoru na zemlje u okruženju, prije svih Srbiju, nakon izmjena Zakona o osnovnom obrazovanju izraditi pravilnik koji će preciznije odrediti način uvođenja male mature u obrazovni sistem u školskoj 2017/18. godini, potvrdio je "Nezavisnim" Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda RS.

Mala matura će, kako je dodao, obuhvatiti testove iz matematike, srpskog, odnosno maternjeg jezika i vrlo vjerovatno kombinovane testove znanja iz pet predmeta (istorija, geografija, biologija, hemija i fizika).

"To će biti dio obaveznog obrazovanja, odnosno učenici završnih razreda radiće testove kako bi se utvrdilo da li ocjene koje ostvare odgovaraju i rezultatima koje su postigli kroz devetogodišnje školovanje i svakako da će njihov rezultat biti vrednovan i pri upisu u srednje škole", objasnio je Damjanović.

Zbog toga bi, kako napominje Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, ovo pitanje trebalo uvrstiti i u Zakon o srednjem obrazovanju.

"Namjera je da mala matura motiviše đake, ali i nastavnike, da više pažnje posvete znanju učenika, a možda manje samom ocjenjivanju", ističe ministar.

Jedan od prijedloga je i da se mala matura uvede najprije eksperimentalno u 10 odsto osnovnih škola, ali i do tada slijedi izrada stručnih uputstava za sprovođenje male mature, formiranje republičke i školske komisije, priprema testova, uslovi i materijali i uputstva za ocjenjivanje s rješenjima i načinom bodovanja…

Niko od naših sagovornika za sada ne može reći koliko će mala matura koštati i da li će iznos sredstava koje je neophodno izdvojiti za ovu vrstu reformisanja sistema obrazovanja biti sličan kao u Srbiji (20 miliona dinara).

"To nije lako sada okvirno iznositi, ali bez sumnje koštaće puno. Ipak, svaka vrsta ulaganja zahtijeva sredstva, pa tako i ova", prokomentarisao je Damjanović.

Prethodne tri godine u RS je eksterno vrednovanje znanja sprovedeno u 20, odnosno 40, a zatim 83 osnovne škole, dok će sredinom aprila ove godine obuhvatiti sve osnovne škole u RS i to bi trebalo da bude i posljednja provjera eksperimentalnog karaktera.

U dosadašnjem ocjenjivanju, podsjetimo, učenici su uglavnom pokazali srednji nivo znanja iz srpskog jezika i nizak nivo znanja iz matematike, nakon čega su škole u kojima su ostvareni najslabiji rezultati od Pedagoškog zavoda RS dobile preporuke da se prilikom usmenog i pismenog ocjenjivanja, koriste međunarodnim standardima.

"Povodom male mature koja nam predstoji, mi smo već razgovarali sa đacima i njihovim roditeljima i sada smo u fazi priprema za posljednju eksternu provjeru. Veoma smo zadovoljni našim dosadašnjim rezultatima. Mala matura biće jedna dobra priprema za djecu pri izboru srednjoškolskog zanimanja i svakako dobra analiza sistema ocjenjivanja", ocijenila je Željka Opačić, direktorica Osnovne škole "Ivo Andrić" u Banjaluci.

Sarajevski i Tuzlanski kanton

Primjena ovog modela ocjenjivanja učenika završnih razreda osnovnih škola u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu propisana je od 2012/13. godine i učenici polažu maturu iz tri obavezna predmeta: jezici (bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost), matematika i prvi strani jezik, dok preostala dva predmeta biraju (istorija, geografija, hemija, biologija, fizika).

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije