Obrazovanje

Cvjeta trgovina maturskim radovima

Cvjeta trgovina maturskim radovima
Cvjeta trgovina maturskim radovima

BANJALUKA - Bez imalo muke i uz malo novca sve više srednjoškolaca dolazi do maturskih radova, jer ovakve usluge nude se gotovo svuda, kako na internetu, tako i na oglasnim pločama u blizini škola.

"Po obrazovanju sam profesor i pišem sve vrste seminarskih, maturskih i diplomskih radova, eseje, referate... Svaki od mojih radova ocijenjen je najvišim ocjenama", navodi se u jednom od oglasa.

Banjalučanin koji se bavi izradom maturskih radova, a koji je želio da ostane anoniman, kaže da iz godine u godinu ima sve više posla.

Zainteresovanost đaka objašnjava preopterećenošću školskim obavezama, zbog čega ovaj važan zadatak prepuštaju drugima.

Iako priznaje da to što radi nije dobro, pravda se time da nije jedini, te da je mu je svaka marka dobrodošla jer je godinama na birou, a po struci je diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti.

Inače, radovi se mogu kupiti po cijeni od 15 do 50 KM, u zavisnosti od težine teme i broja stranica.

Maturantkinja Z.G. priča kako je i sama platila za izradu svog rada, ali ističe da je zbog toga ne grize savjest.

"Znam da ću dobiti dobar i kvalitetan rad, a neću morati da tražim svu tu literaturu, samo ću ga dobro spremiti i dobiti dobru ocjenu. Znala bih ga i sama uraditi, ali ne moram to da dokazujem", ističe ona.

U Ekonomskoj školi u Doboju kažu da je falsifikovanje maturskih radova iz godine u godinu sve masovnije, ali da profesori jednostavno nisu u mogućnosti napraviti razliku između autentičnog i lažnog rada.

Branislava Pušara, pomoćnik direktora u Srednjoj školi "28. juni" iz Istočnog Sarajeva, navodi da do sada nisu utvrdili nijedan slučaj gdje učenici kupuju maturske radove. Ipak, i ona priznaje da profesori nemaju nikakvu tehniku kojom bi otkrili da li je rad uradio učenik ili neko iskusniji.

Kristina Mrđa, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Banjaluka, kaže da je uzrok ovoj pojavi što je u novije vrijeme nametnut stav da su bitniji zvanje ili diploma od samog znanja.

"Upravo to je plodno tlo za ovu pojavu pa i prodaju tih radova. I naravno, svako iz svog ugla treba da radi na suzbijanju ovih pojava te da zaštitimo obrazovanje u suštini", dodaje Mrđa.

Biljana Milošević, sociolog iz Istočnog Sarajeva, naglašava da ovakve stvari treba sakcionisati zakonom.

"Ovo jeste na jedan način krivično djelo i nije dobar primjer mladim ljudima. Pošto sam primorana da pratim određeni broj studentskih radova, vidim da tu ima dosta kopiranja, ali i ukalupljenog razmišljanja. Nemaju svoj stav i provjerene izvore, pa se kolege i ja praktično susrećemo sa situacijom da imamo plagijate", navodi ona.

Prema njenim riječima, za to je kriv narušeni sistem vrijednosti koji mladima omogućava da rade šta hoće.

"Moramo se pod hitno preorijentisati na druge vrijednosti i shvatiti da prepisivanje nije ništa dobro, jer na taj način se zaglupljujemo. Nažalost, sve ovo je normalno u našem društvu, jer je sistem vrijednosti pao i sve je korumpirano", dodaje Miloševićeva.

Radionice jedino rješenje  

Ivan Šijaković, sociolog, ističe da pod hitno nešto mora da se uradi kako bi đaci bili spriječeni da kupuju radove.

"Škole bi trebalo da ogranizuju neke vrste maturskih radionica u periodu od dva mjeseca, koje bi pohađali učenici završnih razreda", kaže Šijaković.

Dodaje kako bi uz kontrolu profesora ili mentora učenici na toj radionici mogli napraviti rad, a profesori bi kroz tu radionicu i diskusiju sa učenikom mogli utvrditi ko kakve ocjene može dobiti, odnosno kakav doprinos može dati.

I roditelji krivi

Biljana Milošević, sociolog iz Istočnog Sarajeva, smatra da su roditelji krivi jer ne žele da se njihova djeca "žrtvuju".

"Roditelji misle da na taj način djetetu pomažu da se ne pati kao što su se oni. Međutim, nisu ni svjesni da im na taj način prave medvjeđu uslugu i da ih uče lošim stvarima. Pokazaće se ko je ko kada dođe vrijeme za to, a sistem se pod hitno mora promijeniti", istakla je Miloševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije