Obrazovanje

Da li će poskupiti školarina u RS?

Da li će poskupiti školarina u RS?
Da li će poskupiti školarina u RS?

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Ministarstvo prosvjete i kulture RS još nije dobilo prijedloge univerziteta o povećanju školarine za narednu akademsku godinu, a ukoliko ga dobije, konačnu odluku o visini školarine donijeće Vlada RS.

Iako su tek u pitanju određene najave, studenti smatraju da je bilo kakvo povećanje školarine neprihvatljivo dok se ne poboljšaju uslovi studiranja.

Prema riječima Milana Milišića, predsjednika Unije studenata RS, povećanje cijene studiranja nije realno, barem dok se ne riješe neke druge stvari.

"Povećanje školarina nije u interesu studenata i mi ćemo se kao i prethodnih godina zalagati da do toga ne dođe sve dok se ne riješe smještajni kapaciteti za studente i laboratorijska oprema", rekao je Milišić.

Zoran Grahovac, predsjednik Studentskog parlamenta Banjalučkog univerziteta, kaže da studenti neće pristati na povećanje školarine ukoliko se ne poboljšaju uslovi studiranja.

"Samo puko povećanje školarine bez poboljšanja uslova studiranja nije prihvatljivo"

"Samo puko povećanje školarine bez poboljšanja uslova studiranja nije prihvatljivo", rekao je Grahovac, dodajući da je prije svega potrebno uraditi jednu sveobuhvatnu analizu po ovom pitanju.

Za najveći broj studijskih programa prvog ciklusa studija školarine iznose 440 KM, dok su za manji broj studijskih programa školarine 660 KM, a za određene studijske programe iz oblasti umjetnosti 1.500 KM.

Milan Mataruga, rektor Banjalučkog univerziteta, u petak je nakon sastanka rektorskih kolegijuma oba javna  univerziteta u RS rekao da se, između ostalog, razgovaralo o finansiranju javnih univerziteta, uštedama kroz pravilnike, te mogućnostima povećanja školarine.

Potrebno razgovarati sa Ministarstvom

Radoslav Grujić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je za povećanje školarina tek potrebno razgovarati sa Ministarstvom o toj temi, jer je očigledno da nema dovoljno sredstava u budžetu za funkcionisanje univerziteta.

"Zbog toga moramo naći dodatna sredstva. Postoje neki prijedlozi i varijante kod kolega sa Banjalučkog univeziteta, ali još ništa nije predlagano. Mi nemamo konkretan prijedlog", rekao je Grujić, dodajući da školarina na oba javna univerziteta treba da bude ista.

Prema odredbama Zakona o visokom obrazovanju, javne visokoškolske ustanove predlažu Ministarstvu prosvjete i kulture RS visinu školarine za narednu akademsku godinu za sve studijske programe, u skladu sa mjerilima koja se određuju opštim aktom visokoškolske ustanove i kojima se utvrđuje odnos između visine školarine  i troškova studija za jednu akademsku  godinu. Iz Ministarstva kažu da prijedloge univerziteta još nisu dobili.

"Konačno donošenje odluke o visini školarine je u nadležnosti Vlade RS,  koja odluku donosi na prijedlog Ministarstva prosvjete i kulture. Visina školarine u RS nije mijenjana posljednjih 10 godina i najniža je u regionu", rekli su juče iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije