Obrazovanje

Dačić: Formiranjem vojske Kosova bi se prekršila rezoluciju 1244

Dačić: Formiranjem vojske Kosova bi se prekršila rezoluciju 1244
Foto: Ilustracija | Dačić: Formiranje vojske Kosova bi se prekršila rezoluciju 1244

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na otvaranju Šeste NATO nedjelje u Beogradu da se Srbija protivi transformaciji bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova jer se time krši Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN i ugrožava regionalna stabilnost.

"Priština, očigledno, ne odustaje od toga, bez obzira na to što ih formalno tako ne definiše. Ponovo preduzimaju jednostrane poteze koji su potencijal za nestabilnost", rekao je Dačić.

On je istakao da su Srbiji važne garancije da Kosovske bezbjednosne snage ne mogu da ulaze na sjever Kosova i Metohije bez saglasnosti komandanta KFOR-a.

Dačić je istakao da očekuje da KFOR djeluje preventivno s ciljem sprečavanja akcija na sjeveru jer za to ima mandat. 

"Očekujemo da se jasno osudi nepoštovanje dogovora i da se kaže koja strana krši dogovor, a ne da se obe strane pozivaju na uzdržanost", rekao je Dačić.

Govoreći o tome šta NATO može da učini da bi poboljšao odnos sa Srbijom, Dačić je rekao da bi to bilo protivljenje transformaciji Kosovskih bezbjednosnih snaga, pomoć u očuvanju kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji, kao i u izgradnji infrastrukturnih objekata koji su porušeni u bombardovanju.

Dačić je naveo da je Srbija opredijeljena za dalji razvoj saradnje sa NATO i da to uspješno čini od pristupanja programu Partnerstvo za mir, istakavši da se politika vojne neutralnosti Srbije ne dovodi u pitanje.

Napominjući da Srbija uvažava opredjeljenje susjeda za članstvo u NATO, Dačić je istakao da ona očekuje i razumijevanje za svoju saradnju sa zemljama koje nisu članice NATO jer ona nije na štetu odnosa sa članicama Alijanse.

Robert Pščel iz Odjeljenja za javnu diplomatiju NATO rekao je na konferenciji da je transformacija bezbjednosnih snaga pravo vlasti u Prištini, ali da svaki razvoj mora biti sproveden u skladu s Ustavom i uz konsultacije sa međunarodnom zajednicom.

"Ako bismo im oduzeli to pravo, onda znamo kakva je tamo situacija i šta bi to značilo", rekao je Pščel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije